Празникът – начин на употреба


Празникът – начин на употреба
Клара Цеткин и Роза Люксембург са инициаторки на честването на Международния ден на жената
08 Март 2018, Четвъртък


Дъх на соц у нас, но уважение по цял свят

Автор: Веселин Максимов

Въпросът за този празник вече е почти толкова досаден, колкото и Трифон Зарезан или Свети Валентин, любима дъвка за упражнения по стил на знайни и незнайни социолози, етнолози, репортери и обикновени мислители. Имам предвид 8 март – Международния ден на жената.

До втръсване ми е омръзнало да слушам как жената трябвало да се уважава всеки ден и само бруталните лицемери поднасят на 8- ми март цветя на жените си, а през останалото време хич не им идвало на ум и още стотици „против”.

Тези, които са „за”, не се замислят за особени причини, а просто получават внимание и се веселят. Заклеймявани от „прогресивните” българи, че са следовници на дивия социализъм, наложил Осми март за задължителен празник.

Сред приятелите ми е млада жена (няма 40 години), която недвусмислено ми е заявила, че да, харесва този ден, вълнува се на него, почита го и иска да бъде обект на специално внимание. И аз, принципният противник, винаги й го честитя.

Твърде любопитно ми е, защо, при положение че днес притежаваме възможности за купища информация, почти всички продължават свободните съчинения на тема „комунистически празник”, без да си дадат и най-малкия зор да погледнат фактите.

Всъщност, на 8 март 1857 година по улиците на Ню Йорк тръгнали на протестна демонстация хиляди жени от шивашки и изобщо текстилни предприятия, свръхнедоволни от ужасните условия на труд.

Полицията в „най-великата демокрация” Съединените американски щати ги счупила от бой и разпръснала изключително брутално. А на тази дата през следващата година, когато отново се събрали и били разгонени, създали първия синдикат отвъд Океана.

Едва ли знаете обаче, че този любопитен факт се смята от някои изследователи и историци за измислица, предназначена да подклажда комунистическата идеология. На която САЩ, а и целият западен свят, по принцип гледа с недобро око от самото й създаване.

Ако сте чували името на грозноватата (съществуват снимки, проверете сами) германска боркиня за свобода и равенство на жените и мъжете Клара Цеткин, може да смятате, че знаете нещо по въпроса.

На 27 август 1910 година на конференция в Копенхаген пристигналите жени приели нейното предложение всяка пролет да бъде определян един ден за солидарност на най-вече работещите жени по целия свят.

В последвалите няколко години тези прояви били по-скоро стихийни, но една демонстрация на руски работнички на 8 март 1917 година дала повод този ден да бъде определен като официален за отбелязване.

Чак през 1965 г. той бил обявен за неработен и празник. В тогавашния Съветски съюз, разбира се.

Днес той се чества в много страни по целия свят, а трогателни кадри из интернет сочат неговото отбелязване на дамски шествия дори в столицата на Бангладеш Дака. А идеята за специално внимание към жената прорязва цялото ни съвремие, въпреки идеите на еманципацията, равнопоставеността и дори войнстващия феминизъм, така недолюбван от сериозна маса мъже по цялото земно кълбо.

„Жената е негърът на света”, изпял в края на 60- те години на миналия век Джон Ленън от „Бийтълс”. И макар че от днешна гледна точка това е било вече доста отдавна, много бегъл поглед над съвремието може да ни докаже, че след толкова време той продължава да е грозно и истински прав.

Спомнете си момичето в Индия, което изнасилиха и запалиха. Или за онова в Пакистан, което убиха с камъни. А гледали ли сте кадрите на африканците, които убиха от бой жена, която е „позволила” да бъде изнасилена?

Ако тези ужасни случки ви се струват неособено притеснителни, защото са във „варварски” страни, нека само отбележим белите робини, най-вече от Източна Европа, които биват продавани за сексиграчки из целия Стар континент и до днес.

Все още недалечното ни минало на страна на „развития социализъм” ни държи влага и затова в името на смешното ни подобие на демокрация обявяваме шумно, че 8-ми март е „празник на партийната секретарка и още някакви кикимори, които си нямат друга работа, та вечерта сядат да се напият”.

Обаче услужливо не забелязваме, че сред празнуващите и пиещи се намират и момичета, по времето на соца съществували само и единствено в любовните погледи на днешните си майки и бащи (върнете се по-горе, да си спомните за моята приятелка).

А ако все още не го преглъщате – организирайте си алтернативно празнуване, у нас е модерно. Пък и чувството за хумор никому не е навредило.

Аз, например, подарявам на една колежка един карамфил в рязано пластмасово шише от „Веро”. Така смехът по едновремешното истерично подаряване на карамфили в заводи и ведомства на зрелия соц ни е гарантиран.

Накрая виц – „Какъв празник е Осми март? Също като Хелоуин. Пияни вещици обикалят из града”.
Не е лошо да сте наясно с историята от началото на този разказ обаче.


В категории: Новини , Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки