Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
Ли Къцян
07 Март 2014, Петък


Бият ли жените в Европа и дали родината на шотландския боец ще се отдели от Обединеното кралство


Всяка трета европейка е малтретирана

Жените в ЕС са изложени на висок риск да бъдат малтретирани физически и сексуално, сочат резултатите от изследване.
Българките, пострадали от физическо, сексуално или психологическо насилие, са 30 процента, установява изследването.

Според проучването на Агенцията за основните права (АОП) - правозащитното ведомство на ЕС - една трета от европейките са ставали обект на такива нападения. Анкетирани са 42 хиляди жени от всички страни от съюза, което означава, че това проучване е най-мащабното досега по темата насилие срещу жени, посочва ДПА.
По думите на директора на АОП Мортен Керум положението на жените в Европа е тежко - те не са в безопасност на улицата, на работното си място и у дома. Агенцията е установила, че 13 милиона жени от ЕС са били физически малтретирани през 12-месечния период преди проучването, осъществено през 2012 г. Освен това 3,7 милиона жени са били изнасилвани или обект на разни сексуални посегателства.

Дания, Финландия и Швеция са страните с най-голям брой жени над 15-годишна възраст, подлагани на насилие - побой, обгаряне, душене, изнасилване или други форми на принудителен секс. Нивата на тези три държави са съответно 52, 47 и 46 на сто, докато Полша, Австрия и Хърватия са страните с най-нисък рейтинг на насилие срещу жени - всяка по около 20 процента.

Учените от агенцията обаче подчертават, че големите различия между народите не означават, че мъжете на Север са по-агресивни, а положението на Юг е по добро. По думите на Джоана Гуди, водещ изследовател в АОП, и равнището "една от пет" за насилие срещу жени е обезпокоително.
За страни от Южна Европа като Испания, Италия и Гърция нивата са под средното за ЕС равнище 30 на сто.


Китай чака 7,5% икономически ръст

Китай обяви, че очаква да постигне целта си за икономически ръст от около 7,5% през тази година, предаде „Ройтерс“. 
В доклад при откриването на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители (парламента) премиерът Ли Къцян каза още, че през 2014 г. правителството ще съумее да удържи инфлацията в рамките на около 3,5%. 

По думите му ръстът на т.нар. агрегат М2 (паричен агрегат, включващ парите в брой, разплащателните сметки и депозитите) ще се запази на ниво от 13%. 
За 2014 г. е планиран бюджет от 15,3 трилиона юана (2,5 трилиона долара), който ще създаде дефицит от около 2,1% от БВП, т.е. без разлика в сравнение с дефицита за 2013 г., съобщи финансовото министерство на Китай. 

Пред членовете на китайския парламент, които нямат глас при вземането на ключови решения, бе обявено, че отбранителните разходи за тази година ще бъдат увеличени с 12,2% и ще достигнат 808,23 млрд. юана (131,57 млрд. долара). 
Допълнителните харчове ще отидат предимно за укрепване на бреговата охрана и противовъздушната отбрана и за разработките на усъвършенствани оръжия, съобщава още „Ройтерс“. 
Агенцията отбелязва, че китайската Народноосвободителна армия е с численост 2,3 млн. души.

„Тотал” продава 10% от дяла си в „Шах Дениз”

Френската компания Total води преговори за продажба на турската Botas на дял от 10% от втория етап на проекта за разработка на газовото находище "Шах Дениз" в Азербайджан.
Турците искат да купят дела на французите в Южнокавказкия тръбопровод от Баку през Грузия до Анадола. В средата на декември норвежката Statoil също продаде част от своя дял в двата проекта в бившите съветски републики за 1,45 млрд. долара на азерската ГНКАР и BP. След завършване на сделката скандинавците ще имат дял от само 15,5% в "Шах Дениз", британската компания, която е й негов оператор, ще има почти 29%. Разработката на находището и строежът на газопровода до турската граница се оценяват на 28 млрд. долара. Запасите на синьо гориво в "Шах Дениз" се оценяват на 1,2 трлн. куб. м и 240 млн. т газокондензат.


Путин номиниран за Нобел

Руският президент Владимир Путин е сред номинираните кандидати за Нобелова награда за мир за 2014 г., предадоха „Франс прес” и „Ройтерс”. 
Както обикновено, Нобеловият комитет не разкри имената на кандидатите, а единствено посочи, че 47 от тазгодишните 278 кандидати са организации. 
Списъкът на кандидатите се държи в тайна за поне 50 години, но хората, предложили даден кандидат, могат да го обявят публично.

Затова и се смята, че сред кандидатите е руският президент Владимир Путин – през октомври високопоставени руски официални представители издигнаха кандидатурата му заради ролята му в сирийската криза. 
Путин позволи да се избегнат американски военни удари срещу Сирия в отговор на атака с химическо оръжие срещу местното население, като предложи химическият арсенал на режима на Башар Асад да се постави под международен контрол. 

Шансовете на Путин обаче изглеждат ограничени след последните развития в Украйна и най-вече в Крим. Смята се , че на полуострова има вече над 15 хил. руски войници. 
Сред другите силно вероятни кандидатури са тези на папа Франциск,  бившия консултант на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, който разкри тайните ѝ програми за електронно следене, и пакистанската тийнейджърка Маляля Юсуфзай, която бе простреляна в главата от талибани заради борбата ѝ за правото на момичета на образование. 

На първото си за тази година заседание норвежкият Нобелов комитет съкрати списъка на кандидатурите до между 25 и 40 и ще го свие допълнително до около дузина кандидати до края на април. 
Носителят на тазгодишната Нобелова награда за мир ще бъде обявен на втория петък от месец октомври, а наградата ще се връчи на 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел. 

Носители на Нобеловата награда за мир са последният лидер на СССР Михаил Горбачов, както и действащият държавен глава на САЩ Барак Обама. 
Същевременно Русия съобщи, че е извършила успешно изпитване на междуконтинентална балистична ракета, изстреляна от полигон южно от град Астрахан, предаде „Ройтерс”, като се позова на руски медии. 

Впоследствие Белият дом във Вашингтон обяви, че тестът е "рутинен" и че САЩ са били уведомени предварително от руската страна, каквито са изискванията на двустранния договор, известен под името "Новият СТАРТ". 
Стратегическата ракета "РС-12М - Топол" е била изстреляна от полигона "Капустин Яр" на река Волга и на 460 км от украинската граница. 
Нейната учебна бойна глава е поразила набелязаната цел на полигона "Сари-Шаган" в Казахстан, каза говорителят на руското военно министерство Игор Егоров.


Шон Конъри:
Шотландия да не изпуска шанса за независимост

Шон Конъри се обяви за независима Шотландия и подчерта, че това е прекалено добър шанс, за да бъде пропуснат, предаде „Ройтерс“. 

В статия във в. "Ню стейтсмън" актьорът, едно от най-известните превъплъщения на когото е Джеймс Бонд, казва, че няма по-креативен акт от този да се създаде нова страна. 
"Шотландия има възможността да направи стъпка на промяната", пише Конъри. 

"С нашата живописна история, нашата силна идентичност, дълбоко вкоренените ни традиции и ангажираността към творческото обновление и разнообразие, както и с красивите си пейзажи, Шотландия е наистина благословена от Бога", пише Шон Конъри, който е шотландец. 
На 18 септември Шотландия ще гласува на референдум дали да прекрати своя 307-годишен съюз с Англия, припомня „Ройтерс“.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки