В отговор на вашите въпроси


06 Март 2014, Четвъртък


Преди 2-3 месеца на ръката ми се появи екзема. Използвах най-различни мазила от аптеката, но те само временно я изчистват и тя пак се появява след време.



Има ли някакви природни средства, с които мога да се излекувам?
Динка Богомилова,
Сливница

Екземата е най-често срещаното кожно заболяване, характеризиращо се с разнообразен обрив, чувство за парене, сърбеж и склонност към рецидиви. Различават се няколко клинични форми на заболяването: истинска екзема, себорейна екзема, вродена екзема.
За появата й спомагат редица външни (механични, химични, термични) и вътрешни (заболявания на черния дроб, бъбреците, стомашно-чревния тракт, ендокринната и нервна система) фактори.

Обикновено болезненото огнище се отличава със зачервяване или порозовяване. Понякога се появяват влага и малки струпеи.
Досега не е открита точната причина за възникване на екземата. Известно е обаче, че обострянето на болестта може да възникне след стресова ситуация, алергично заболяване, простуди или остри респираторни вирусни инфекции.

Рецепта 1 (при екзема в ушите, Найденка Попова): В чист майски мед (може и по-късен) се натопява памуче, с което се маже ухото. За около месец екземата изчезва. Лечението може да се проведе и с чист ябълков оцет, като напоен с него помучен тампон се поставя в слуховия орган за 30 минути.

Рецепта 2 (при мокра екзема): Един голям картоф се разрязва наполовина и се сварява в несолена вода. При сърбеж засегнатите участъци се измиват с отварата. Тя може да се използва 3 дни – хладка или студена, като след това трябва да се приготви нова. След процедурата болното място не се подсушава, а се оставя да изсъхне само. После в него се втрива рибено масло или зехтин. Терапията продължава 8 седмици.

Рецепта 3 (Дойна Трендафилова, Добрич): Смесват се 100 г боров катран и 300 г несолена свинска мас. С получената смес се маже болното място 15 вечери поред.

Рецепта 4 (при кожни екземи и косопад): Прясно изцеден сок от чесън се втрива в кожата, засегната от екзема, или в корените на косата. Престоява 1-2 минути, след което мястото се измива добре с вода.

Рецепта 5: Засегнатите участъци се промиват със силна запарка от бял равнец. Тя се използва и вътрешно, като 3 пъти дневно се приема по 1 с. л. от нея.

Рецепта 6 (Йордан Йорданов, с. Водолей): Взимат се 20 броя зелени орехчета (заедно с кората), счукват се добре и към тях се прибавя 20-30 г морска сол. Приготвя се каша, с която се маже болното място в продължение на 10 дни.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Росица
21.10.2018 11:54:39
1
0
свинската мас трябва ли да бъде премита през 9 води.Във фризер или в хладилника се съхранява мехлема.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки