Два малки епизода от Руско-турската война


Два малки епизода от Руско-турската война
Княз Николай Николаевич
03 Март 2014, Понеделник


Търновци посрещали освободителите цели три пъти

Автор: Маргарита Атанасова – Арачийска

От времето на Руско-турската освободителна война през 1877-1978 г. все още се намират факти – малко познати или съвсем непознати, останали незабелязани от историците. Те може да изглеждат малки на фона на големите епични битки, които са се водили на бойното поле. Но макар и по-незначителни на пръв поглед, имат своето място в нашата история, а при това са и твърде любопитни.

За два от тях намерих данни в руската „Илюстрованная хроника войны 1877/78 года”, том ІІ, в НБКМ, когато търсих информация за руските войски в търновския край и времето, когато на 6 юли (нов стил) Драгунската бригада от Предния отряд на генерал Й. В. Гурко пристига в с. Бяла черква, като престоява тук два дни и половина, за да проведе разузнавателна акция около старата българска столица относно разположението на турските войски, които са били в града. След това руските войски, предвождани от генерал Гурко, превземат на 7 юли Велико Търново.

През юли 1877 г. търновци били щастливи да посрещнат руските освободители на три пъти с цветя и знамена.
Най-напред на 7 юли Драгунската бригада и 16-а конна батарея, водени от ген. Гурко, превземат старата българска столица, прогонват турските войски и пленяват огромен обоз с турски снаряжения. По този случай е пратена специална телеграма до главнокомандващия княз Николай Николаевич.

На следващия ден в Търново пристигат отрядите на българските опълченци, а след четири дни тържествено влиза и самият главнокомандващ.
Първият път, когато пристига отрядът на ген. Гурко, пред къщата на известната Евгения Кисимова – председателка на тогавашната женска община, се събират много граждани и тя произнася кратка прочувствена реч. После поднася хляб със сол и червен пипер и заедно с други жени го раздава на щабните офицери и на войниците. На другия ден по подобен начин са посрещнати и опълченците.

Най-знаменателният момент настъпил на 12 юли 1877 г. В чест на знаменития висок гост – княз Николаевич, жителите на Търново се подготвили по-добре. Те направили специални знамена, с които украсили прозорците на къщите по цялата главна улица чак до турския конак.
Това не остава незабелязано от руските кореспонденти, както и от български автори, които написали в книгите си: „Когато Търново среща на 30 юни (12 юли нов стил) 1877 г. главнокомандващия, всички къщи били украсени с флагове, руски и български знамена, венци от разни цветя украсявали всеки един дом и всяко здание...”

Едно от тези знамена е запазено и до днес (мисля, че се съхранява в Регионалния  исторически музей във Велико Търново).
Знамето е нарисувано с блажни бои върху бял памучен плат и е с размери 79/100 см. В горната му част е изрисувана владишка корона – митра. Тя завършва с руски християнски кръст. Короната – митра е поддържана от двете страни от ангели на благовестието, държащи в ръцете си клонки от крем (градинска лилия).

Под короната е разположен текст, заемащ по-голямата част на знамето. Той е изписан на седем реда в два цвята – охра и зелено, и гласи: „Да живее императорско величие Александър Николаев и всем царствующим освободитель болгарского народа. Търново, юний 25, 1877 года”.
Под този надпис е нарисувана панделка в син цвят. От двете й страни излизат маслинови клонки, изписани със зелена боя.

Знамето е подгънато от двете страни и подшито на ръка. От горната страна ръбът е също подгънат, на места скъсан. Вероятно на него пряпорецът е бил закрепян и спускан...
Някои автори смятат, че  идеята градът да се украси със знамена е на Евгения Кисимова и Георги Кабакчиев. Но интересното е, че при първото посрещане на ген. Гурко не е имало флагове. Навярно затова, защото търновци не са били сигурни дали ще бъдат освободени и не са могли да се подготвят за съответното триумфално посрещане на руските войски.

За това как е станало руският офицер Всеволод Крестовски описва следната картина: „Мъже, жени, девойки и деца с насълзени от радост очи прегръщаха всеки срещнат войник. Щом влезе в града Великият княз, духовенството излезе да го посрещне с кръстове и хоругви. Цялото християнско население в града беше се стекло тук. Руски и български знамена, украсени с миртови и маслинени клонки, се развяваха над къщите...”


Ген. Гурко Евгения Кисимова с децата си

В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
03.03.2014 14:24:24
0
0
balgarite i drugi narodi mogat da badat blagodarni na zarska rusia za osvoboshdenieto si ot tursko robstvo,
no na kogo da badem blagodarni za shelanoto osvoboshdenie ot ikonomishesko robstvo...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки