България чества своя национален празник


България чества своя национален празник
И тази година, водени от чист патриотичен пламък, хиляди българи ще се изкачат до паметника на Шипка Снимка: bulgarianhistory.org
02 Март 2014, Неделя


Освен обичайното поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите, са предвидени и   много разнообразни патриотични мероприятия

Автор: Огнян Марков

Традиционно в края на февруари в цялата страна тече подготовка за отбелязването на националния ни празник. Тази година на 3 март ще отбележим 136-ата  годишнина от освобождението на България от османско владичество.

Както подобава за такъв ден, и сега програмите на общините, патриотичните организации, народните читалища и училищата предвиждат тържествено издигане на националното знаме, поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите от Руско-турската война от 1877–1878 г., тържествена заря-проверка във войнските части, както и редица културно-просветни мероприятия – спектакли на самодейни и професионални състави, възпоменателни изложби и още много и разнообразни инициативи.

Ходът на войната обаче маркира като възлови някои точки в страната, където всъщност се решава изходът от бойните действия. Безспорно на първо място това е връх Шипка, където със самоотверженото участие на Българското опълчение е спрян походът на турската армия, чиято цел е била деблокирането на Плевен и разбиването на руските войски в Северна България.
Безпримерният подвиг на българи и руси, пролели кръвта си за нашата свобода, винаги е предизвиквал спонтанен порив на патриотични чувства у всеки от нас, а стихотворението на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“ е сред първите букви от азбуката на нашата национална гордост и самочувствие.

Така без изкачване на паметния връх не минава нито едно тържество на Трети март. Честванията там се организират от общините Габрово и Казанлък на ротационен принцип, като през тази година домакин е Градът на розите. И тази година в тържествата и третомартенския поход до паметника на Шипка ще се включат туристическото дружество „Орлово гнездо” и членовете на Клуба по пешеходен туризъм, както и граждани на община Казанлък и родолюбиви българи от цяла България.

В родното място на Апостола на свободата –  Карлово, отбелязването на великата за нашия народ дата започна още в четвъртък, когато се проведе вечер на майор Стефан Мазаков. Той е български военен деец и общественик, чийто дядо е бил хайдутин в четата на Филип Тотю.
За петъчната вечер е насрочен концертът, посветен на празника, в който ще вземат участие Гарнизонният военен духов оркестър и смесен мъжки хор от войници и ученици. Съорганизатори на празника са 61 Стрямска механизирана бригада, Военният клуб в града, Историческият музей и общинска организация „Васил Левски“.

Богата е планираната програма за отбелязването на националния ни празник и в Плевен, превърнал се в сцена на едни от най-драматичните моменти във войната. В Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ е експонирана изложбата с картини от проведения Национален конкурс за детска рисунка „Освобождението”.
На 1 март пък ще се проведе традиционната лекоатлетическа щафета „Обиколка на военноисторическите музеи” в града, в която ще се включат главно учениците от първата в страната ни спортна гимназия „Георги Бенковски“.

За самия празничен ден е насрочено откриването на изложба постери „Героите на Шипка”. Опълченци от Плевен и Плевенския край в Руско-турската война 1877 - 1978 г.“, а сутринта на същия ден скулпторът Ангел Спасов ще дари бронзовата фигура на генерал Скобелев – един от героите на плевенската епопея, на музея-панорама.
Акцентите на честванията в Стара Загора – град, в който също са се водили ожесточени битки, са традиционната изложба на Школата по изобразително изкуство при народно читалище "Родина", концертът на общинския духов оркестър, предвиден за 2 март, факелното шествие на ученици от областния център и тържествената заря-проверка с празнични илюминации.

Поднасянето на цветя пред мавзолея-костница "19 юлий 1877", пред паметниците на защитниците на Стара Загора, на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин, на загиналите воини в Джуранлийския бой, на падналите във войните старозагорци и мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора" е предвидено за празничния 3 март. Тогава ще се проведе и демонстрация на въоръжение и военни униформи от Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 г. от фонда на Регионалния исторически музей, съвместно с клуба на национално дружество "Традиция" в Стара Загора, а за късния следобед е насрочен концертът на  Военния духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада.

В община Силистра отбелязването на най-светлата дата в нашата история, поставила началото на Третото българско царство, също вече е в ход. В четвъртък в общинския център бе проведен открит урок по родолюбие, организиран от регионалния клуб „Традиция“.
Нашите сънародници, живеещи зад пределите на Родината, както и дипломатическите ни представителства зад граница също ще отбележат подобаващо националния празник на страната.

В посолството на България във Виена ще се открие изложбата „Символи на българската идентичност“, в която млади таланти, обединени във фондацията „Духовно огледало“, ще изложат свои художествени произведения, впечатляващи с невероятните си багри и с посланията си за мир и хармония.

Кметът на Добрич Детелина Николова пък ще се включи в честванията на националния празник в седалището на федералните правителство и парламента на Швейцария – Берн.
Там фолклорният ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов ще представи добруджански и български фолклор от други области на страната, с които ще омае и публиката на дългогодишния партньорски град на Добрич Шафхаузен.
Навръх националния празник на България в посолството на страната ни ще се състои официален прием, като на коктейла добричката делегация ще занесе българско сирене, добруджанска луканка, орехи и вино.

Освен официалните мероприятия, със сигурност всеки български патриот ще намери и свой начин да почете паметта на загиналите за Освобождението ни. И ще се опита да съизмери своята собствена сегашна отговорност за съдбата на Родината с подвига на знайните и незнайни герои, посветили живота и делото си на нейната свобода.


„Атака на Гривишкия редут край Плевен“, художник Николай Дмитриев-Оренбургски

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
wiv
02.03.2014 21:42:54
0
0
http://www.marketglory.com/strategygame/vigo
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки