Музеят в Русе показа кана от щраусово яйце


Музеят в Русе показа кана от щраусово яйце
01 Март 2014, Събота


В началото на седмицата във фоайето на Историческия музей в Русе бе изложена уникална кана, изработена от щраусово яйце.

Автор: Десант

Тя е антично наследство от българските земи, част от погребалните дарове на тракийски благородник. Изработена е от бронз – устието, дръжката и крачетата са от бронз, а основното й тяло е от черупката на яйцето.
Съдът не е устоял на времето и е достигнал до наши дни строшен на множество късчета, поради което е предаден в музея като дарение в насипен вид. Благодарение на умелата работа на варненски консерватори обаче, целостта му е възстановена и той вече има експозиционен вид.

Към настоящия момент не е намерен аналог на такава кана у нас, което я прави наистина уникална. Паралели се откриват в колекцията на Британския музей, където може да се видят две щраусови яйца, по които има следи от метал, който обаче не е запазен. Те са датирани към периода VІІ-VІ век преди Хр., а за произход се сочи източното крайбрежие на Средиземно море – Финикия.

Като се познава търговския обмен, монетната циркулация, както и произхода на амфорите из нашите земи, с увереност може да се предположи, че каната от щраусово яйце е била закупена или получена в дар от Източното Средиземноморие за нуждите на местен гетски благородник.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки