Пролетта в Кюстендил идва с красотата на девойките


Пролетта в Кюстендил идва с красотата на девойките
„Мома с ябълки“ - една от най-известните картини на Вл. Димитров – Майстора
01 Март 2014, Събота


Без тях и картините на Майстора този сезон тук е просто немислим

Автор: Огнян Марков

Фактически първият в страната организиран конкурс за красота тази година ще се проведе за 48-и път в Кюстендил. Съдейки по живописните женски портрети на израсналия в този край именит наш художник Владимир Димитров – Майстора, кюстендилките по принцип винаги са минавали за красавици с изписана на лицето си непреходна българска хубост.

От 1966 година насам кюстендилският конкурс съвпада с честването на празника на града, отбелязван от много години на 21 март (9 март по стар стил) в местността Хисърлъка като отдаване на почит към паметта на светите 40 мъченици. Но не тези от Севастия в Мала Азия, на границата с древна Кападокия, както е по християнските канони, а според преданието – на 40 българи, погубени от поробителя турчин, тъй като отказали да сменят вярата си.

По-късно кюстендилци съградили чешма на това място, за да се помни и предава от поколение на поколение техният подвиг в защита на род и вяра.
Корените на този празник всъщност трябва да се търсят в древните култови езически тържества, посвещавани на възхвала на слънцето и на живота, както и на празненствата в чест на бог Атис - фригийски млад овчар, в когото се влюбва богинята Кибела - “майката на боговете”, и го прави свой жрец.

В съвременността обаче на този ден жителите на града посрещат в ранна утрин идването на пролетта на най-високото място на хълма Хисарлъка, където, както се вярва, тя идва най-напред. Пролетта е смятана за магьосница, защото съживява привидно мъртвата през зимата природа и дава началото на новия цикъл в кръговрата на четирите годишни времена.

Нейни символи и носители са и трите девойки, избрани на конкурса – победителката и нейните асистентки, които са облечени в бяло и накичени с цветя.
В центъра на Кюстендил те приемат от своите предшественички дареното от Бога на града - минералната вода, плодовете и хляба.

След това, придружавани от голяма процесия, отиват на хълма над населеното място и оттам орисват да се случва само добро на всички. Именно на Хисарлъка се намира и южната порта на древния град. На празника тя се отваря символично, за да влезе през нея виталността на пролетта и прониквайки в обреда, да донесе доброто в живота.
Девойките, които се надпреварват за титлата „Мис Кюстендилска пролет“, трябва да са неомъжени и да не са избирани през минали години за тази чест, да са на възраст между 16 и 24 години и да са с ръст над 170 см.

Тази година по повод националния празник Трети март участничките ще раздадат 2000 знамена на площад „Велбъжд", осигурени от Община Кюстендил. А коя ще се окичи с короната, ще стане ясно на 15 март.
Ежегодно в Кюстендил в художествената галерия, носеща името на Владимир Димитров – Майстора, през март се открива и едноименната традиционна изложба „Кюстендилска пролет". Така че в този край пролетта просто няма как да настъпи без неговите картини и без красивите тукашни девойки.

Затова и тук тя е някак по-особена и по-красива – по кюстендилски.


Южната порта на стария град на хълма Хисарлъка над Кюстендил

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки