Пъстри новини от цял свят


Пъстри новини от цял свят
Улрике Хайдер-Керсиа
28 Февруари 2014, Петък


Как в Австрия се стягат за евроизборите и защо  в Мароко се разсърдиха на французите


Дъщерята на Йорг Хайдер щяла да влиза в политиката

Улрике Хайдер-Керсиа, дъщеря на покойния десен лидер Йорг Хайдер, заявява в публикувано интервю, че възнамерява да влезе в австрийската политика и да се кандидатира в европейските избори през май, предаде ДПА. 
Пред австрийския таблоид "Кронен цайтунг" 37-годишната юристка декларира, че няма да бъде защитник на своя противоречив баща, но заявява, че се гордее да е дъщеря на човек, "отговорен за трайната промяна в Австрия". 

В публикацията се посочва, че Хайдер-Керсиа желае да води листата на евроскептичния "Алианс за бъдещето на Австрия". 
Понастоящем тази партия има само един евродепутат, но не е представена в националния парламент след изборното си поражение миналата година. 
"Алиансът за бъдещето на Австрия" бе създаден от Йорг Хайдер през 2005 г., когато той се отцепи от "Австрийската партия на свободата". 
Три години по-късно Хайдер загина при катастрофа, шофирайки в пияно състояние, припомня ДПА. 

След смъртта му "Алиансът" изостави ксенофобията и ревизионизма  и премина на по-либерални позиции, но остана евроскептична партия. 
Ако Хайдер-Керсиа изпълни намерението си да влезе в политиката, би станала поредния десен политик, който наследява баща си на това поприще. 
Във Франция Марин льо Пен поведе крайнодесния "Национален фронт", след като нейният баща – Жан-Мари льо Пен, й предаде властта в основаната от него партия.
И двамата, въпреки евроскептичните си възгледи, са депутати в Европейския парламент.


„Репсол“ с милиардна компенсация от Аржентина

Съветът на директорите на испанската петролна компания „Репсол“ (Repsol) одобри във вторник окончателното споразумение с аржентинското правителство за финансова компенсация от 5 милиарда щатски долара за национализацията през 2012 г. от Буенос Айрес на дъщерното й дружество YPF, съобщи петролната компания. Споразумението, което трябва да бъде ратифицирано от общото събрание на акционерите на компанията и от аржентинските депутати, предлага "гаранции за действителното плащане" на 5 милиарда щатски долара (около 3,6 милиарда евро) и би трябвало да спре всички "съдебни спорове и предприети арбитражи" на реципрочна основа, заяви компанията във вторник.


Мароканци се обидиха на Франция

Няколко хиляди души протестираха във вторник пред френското посолство в Рабат срещу обидно изказване за кралството, приписвано на френски посланик, предаде АФП.
Според испанския актьор Хавиер Бардем, продуцент на документалния филм Hijos de las nubes, la ultima colonia (Синове на облаците: Последната колония) за Западна Сахара (бивша испанска колония, контролирана от Мароко) и „черна овца“ в Рабат, през 2011 г. френският дипломат казал, че Мароко е „любовница, с която спите всяка нощ, в която не сте особено влюбен, но която трябва да се защитава“. 

Миналата седмица в. „Монд“ писа, че тези думи са на френския посланик в ООН, където Франция винаги подкрепя Мароко за Западна Сахара.
Френското външно министерство категорично отрече изявлението, но Рабат го определи като „скандално и неприемливо“.

Част от протестиращите, включително членове на младежка монархическа организация, бяха дошли в Рабат с автобуси. Протестът премина спокойно.
Демонстрантите искат Франция да се извини за изказването, което смятат за обида към страната и всички нейни жители.
В началото на седмицата френският президент Франсоа Оланд се обади на мароканския крал Мохамед Шести, за да го увери в приятелското отношение на Франция.


„Боко Харам“ избиха 29 ученици в Нигерия

Бойци от радикалната ислямистка група „Боко Харам“ са убили 29 ученици в училище в Североизточна Нигерия през нощта на 24 срещу 25 февруари, съобщиха световните агенции.
Инцидентът е станал в град Буни Яди, щата Йобе.
Много от жертвите загинали в пожар, след като нападателите първо открили огън в спално помещение към училището, а после и запалили сградата.

Всички загинали са момчета, момичетата не били засегнати, уточнил полицейски източник, цитиран от „Ройтерс”.
В превод от езика на народа хауса, обитаващ Северна Нигерия, името на организацията „Боко Харам“ означава „образованието по западен модел е грях“. Бойците ѝ често нападат училища.

При подобна атака по спалните помещения на колежа по селско стопанство в Гуджба в края на септември 2013 г. бяха избити 50 ученици. Над 40 жертви имаше и при нападение срещу училище в град Потсикум, в щата Йобе, в началото на юли.
„Боко Харам“ иска да наложи ислямистка държава в Северна Нигерия, където мнозинството от населението са мюсюлмани. През ноември 2013 г. САЩ включиха групировката в списъка на чуждестранните терористични организации.


60% от българите и румънците във Великобритания били самонаети

Почти 60% от румънските и българските имигранти, които са живеели във Великобритания миналата година, са се обявили за самонаети, което им позволява да получат пълен достъп до социалната система на страната.
Това се казва в нов доклад на Центъра за наблюдение на миграцията към Оксфордския университет, цитиран от лондонския в. „Дейли телеграф“.

Центърът уточни, че според неговия анализ 59,1% от работниците от двете страни са заявили, че са със свободни професии, на фона само на 14% от местното британско население. Цифрата е доста по-висока от 15-те процента самонаети от другите осем бивши комунистически страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г.
Без значение каква е мотивацията, този статут осигурява достъп до социалната система, се посочва в доклада. Делът от близо 60% се равнява на 69 хил. румънски и български работници, се отбелязва още в доклада, въпреки че изчисленията са направени преди да бъдат оповестени данните по-рано тази седмица, според които броят на имигрантите от двете страни се е повишил още.

Според коментатори цифрите сочат, че румънците и българите, които са решили да имигрират във Великобритания, са били в страната още преди да бъде премахнато ограничението за пълен достъп до британския пазар на труда на 1 януари.
Декларацията за самонаети позволява на гражданите на двете страни да заобиколят строгите правила, които ги ограничават главно до определени нискоквалифицирани работни места.

Дали ще го наречете или не социален туризъм, няма съмнение, че достъпът до социалното подпомагане, което се полага на самонаетите, е много силен финансов мотив да се дойде във Великобритания, особено за хората със семейства, заяви сър Андрю Грийн от организацията „Мигрейшън уоч“, който настоява за по-строги имиграционни закони.
По думите му съпрузите с две деца, които декларират само минимална заплата, ще получават още 350 британски лири седмично върху заплатата си.


Иран и Шесторката се споразумяха

Иран и шестте световни сили (петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия) направиха малка, но важна стъпка към уреждането на спора за иранската ядрена програма, като се споразумяха във Виена за пътна карта за преговорите между тях в идните месеци, предаде ДПА. 

След двудневни срещи във Виена заместник външният министър на Иран Абас Арагчи заяви, че двете страни са се споразумели за работна програма и добави, че следващият кръг ще се състои в австрийската столица в периода 17-20 март, съобщи иранска телевизия. 
Западен делегат заяви за ДПА, че изказването на Арагчи "не е невярно". 
Говорителка на Държавния департамент на САЩ каза по-рано, че страните не само са обсъдили график и дневен ред за бъдещите преговори, но и са започнали да разговарят за съдържанието на подробно споразумение. 

Планираната договореност ще надгради над постигнатото в Женева споразумение от ноември, според което някои санкции на Запада вече биват замразени, а обогатяването на уран е ограничено донякъде, отбелязва ДПА.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки