Тънки сметки и дебело безочие спъват трафика в столицата


Тънки сметки и дебело безочие спъват трафика в столицата
Йорданка Фандъкова всъщност няма проблеми със защитата на конкуренцията, а със спазването на закона
28 Февруари 2014, Петък


Експертите на Йорданка Фандъкова нагласили условията в обявената обществена поръчка, така че да отговарят на „мерките” на една единствена фирма

Автор: Ани Александрова

Има експертни изчисления, че адските задръствания в София всеки ден причиняват щети за около един милион лева. Запомнете тази сума, защото тя дава доста точна представа за цената на безотговорността към проблемите на трафика и организацията на движението, която властва на „Московска” 39, откакто там управляват Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова – в качеството си на негов аватар, а отскоро и на зам.-председател на ГЕРБ.
Когато говорим за пари и за щети, не трябва да забравяме и деветте заместник-кметове, с които се обзаведе Фандъкова. Но това вече е друга тема от конспекта „Как се пилеят парите на столичани?”.

В сряда, 26 февруари, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решение на столичната градоначалничка за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка, монтаж и интегриране на Интелигентна система за управление на трафика“.
Нека си припомним пак като рефрен: задръстванията в главния град на републиката струват поне един милион лева дневно!

Само че по пътя на София към доставката и експлоатацията на т. нар. „интелигентна“ система за управление на трафика й някой в Столична община е решил да бъде уредена правилната фирма, което предполага – да бъде уреден и правилният човек/хора с правилните комисиони и т. н.
От информацията, публикувана на сайта на КЗК, става ясно, че проверката на антимонополната комисия е установила, че заложените технически спецификации на един от компонентите на търсената система удивително съвпадат със спецификациите от брошурата на един-единствен конкретен производител – Traficon.

Излишно е да се казва, че съществува законово изискване техническите спецификации да дават възможност за равен достъп на кандидатите в процедурата и да не създават необосновани пречки пред конкуренцията. Но в случая, видно от представените каталози, на редица критерии от обявената обществена поръчка отговаря само и единствено продуктът на Traficоn!

Нещо повече – според заключението на КЗК – възложителят, т. е. Столична община, буквално е преписал характеристиките на конкретен продукт, предлаган от конкретен производител, ограничавайки по този начин възможността за равен достъп на участниците в обществената поръчка. С което пък е нарушил разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Закона за обществените поръчки.

Брадясалият проект за управление на движението по софийските улици

Ако човек се порови в интернет с помощта на която и да е добра търсачка, няма как да не установи, че проектът за интегриран столичен градски транспорт, част от който е интелигентната система за управление на трафика, трябваше вече да е пред завършване. Както и че става дума за едни 50 млн. евро, с които той се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, като европарите идват по оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013. В правния мир това начинание е записано като „Проект за интегриран столичен градски транспорт”.

Договорът  между Столична община и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за безвъзмездно финансиране на тази инициатива беше подписан на 23 август 2011 г. от Йорданка Фандъкова като столичен кмет и Лиляна Павлова като заместник регионален министър по туй време.  Той е на обща стойност 62 624 478 евро. Целта на занятиего е да се облекчи значително трафикът в столицата, като ползването на градския транспорт се направи по-привлекателно и предпочитано заради подобрената бързина и удобство. Срокът за изпълнение на контракта бе 3 години.
Нека споменем какво трябваше да бъде свършено с парите на ЕС, преди да попитаме столичани колко от обещаното е изпълнено.

И така, проектът предвижда основна реконструкция на трамвайната линия по бул. „България” (за чието плачевно състояние „Десант” отдавна алармира), изграждане на нова трамвайна линия от Семинарията до кв. „Дървеница” (всъщност иде реч за възстановяване на съществувалата и демонтирана при строежа на метрото линия), инсталиране на 600 електронни информационни табла по спирките, предоставящи информация на пътниците в реално време, изграждане на интелигентна система за управление на трафика на 20 ключови кръстовища в София, доставка на 50 нови тролейбуса.

Сред очакваните резултати от изпълнението на тези задачи пък изпъква „намаляване на задръстванията на най-натоварените кръстовища в града с до 20% чрез въвеждането на интелигентната система за управление на трафика”.
И сега дръжте се, за да не паднете: Проектът за интегриран градски транспорт на Столична община получи награда от Международната асоциация за градски транспорт (UITP) по време на 59-я Световен конгрес на Международната асоциация за градски транспорт, проведен през месец април 2011 г. в Дубай!

А  защо се виждат само „тапи“?

Както е видно за милион и кусур столичани, изпълнението на този проект, спечелен и награден през вече далечната 2011 година, е далеч от финала. И дори е трудно да се предположи, кога ще се стигне до края си, защото КЗК отлага обявяването на обществената поръчка за важен негов компонент, чието изпълнение е от особена важност за крайния резултат и изисква време.

Но това не е единствената лоша вест, що се отнася до трафика в града и до „тапите“ в него. Защото още преди да е почнала пролетта, за софиянци започна поредната година на масирани ремонти и кошмарни задръствания.
Чуйте сега какво е да имате възпитана дама за кмет: „Фандъкова се извини на столичани за ремонтите и задръстванията”.

Ако „гугнете” това вестникарско заглавие, ще попаднете на много интересни резултати. То се среща последователно през 2010, 2011, 2012, 2013 и 2014 година. Разбира се, конкретният повод кметът Фандъкова да поднася извиненията си на столичани всеки път е различен – метро, кръстовища на две нива, смяна на инфраструктура и настилка,  съсипване на ларгото между президенството и Министерски съвет... Само безумните задръствания остават константа. Сякаш, за да ни напомнят, че всеки ден „тапите” крадат по един милион от бюджета, осигуряван с парите на данъкоплатците.
Що се отнася до 2014 година – има всички основания да се очакват наистина адски задръствания.

В началото на тази седмица започна изпълнението на един строителен обект, който – докато строителството е в ход, превръща в още по-голям ад всекидневието на милионите, преминаващи всеки ден през района на добрия стар Лъвов мост. Тук ще се строи кръстовище на две нива, комбинирано с кръгово движение за автомобилите, а самият мост с лъвовете ще се върне към първоначалното си предназначение – да превежда пешеходците над реката.

Всичко това може и да е за добро (дори на картинка изглежда малко ужасно) но с основание възниква въпросът защо реконструкцията на кръстовището при Лъвов мост не бе направена едновременно със строителството на метрото, заради което тук с години наистина бе ад за преминаващите през района и за живеещите в него.

За последно кметът Йорданка Фандъкова изрече вече шаблонното „пардон“ на 15 февруари тази година. „Извинявайте за ремонтите, но само така София ще се промени",  културно се извини тя и изброи какво предстои през 2014: „Освен естакадата на Семинарията, булевардите в "Дружба" и "Младост", до дни започват още няколко ремонта - кръстовището на Лъвов мост, подлеза на Орлов мост, реконструкцията на трамвайната линия по бул. "България". Трябва да се ремонтират жълтите павета - те са символът на града, няма да се махат."

Всъщност започнахме с това, че КЗК спря един видимо нагласен търг за доставка на интелигентна система за управление на трафика. Редно е да се каже, че Столична община и нейни общински фирми не за първи път биват спъвани от антимонополния орган в мераците си да заобикалят Закона за обществените поръчки. При това във всички случаи става дума за много пари и за подобаващо големи вреди върху живота на столичани.
Що се отнася до трафика – в столицата твърде много сановници, чиновници и дори архитекти на общинска служба – продължават да смятат, че единственото възможно интелигентно управление на движението по софийските улици е да наредят полицаи с радиостанции по всички кръстовища, през които ще премине премиерът, президентът или поредният „висок” гост.


Столичната община и нейни общински фирми не за първи път се опитват да заобиколят правилата по Закона за обществените поръчки, като винаги това е в ущърб за софиянци

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки