За българската народност на „възходящите българи“


28 Февруари 2014, Петък


Културно-информационният център „Босилеград“ и Демократичният съюз на българите в Босилеград разпространиха в сряда отворено писмо, в което изразяват тревога

Автор: Десант

и разочарование от изискването на Държавната агенция за българите в чужбина и Министерството на правосъдието на България, съгласно което „всички лица, желаещи да получат удостоверение за български произход, е целесъобразно да представят официални документи, в които е посочена българската народностна принадлежност на техните възходящи“!!!

Нашите сънародници се опасяват, че това административно изискване за официални автентични документи има една единствена цел – да забави и предотврати естествения и все по-силен стремеж на българите в Западните покрайнини да възстановят насила отнето им българско гражданство през изминалия век. Новото условие би затруднило и много българи в самата България.

В обръщението, изпратено до вицепрезидента Маргарита Попова, министъра на правосъдието Зинаида Златанова, външния министър Кристиян Вигенин и до председателя на ДАБЧ Йордан Янев, се казва още, че „кандидатстването за българско гражданство от страна на българите, които поради ред исторически обстоятелства са останали извън днешните граници на България, е част от демократичния процес и е недопустимо и абсурдно българските държавни институции да изискват документи за българската принадлежност на техните възходящи, и то не от който и да е, а именно от държавната власт на Сърбия, която в продължение на един век е провеждала политика за дебългаризация и сърбизация на българското население в Западните покрайнини.

Заличаването на българския произход на нашите предци е било част от тази политика, понякога подкрепяна и поощрявана и от някои български правителства по времето на комунистическия режим в България. Унищожаването на документите, доказващи българския произход, неведнъж е било въпрос на живот и смърт и днес не е човешко да се изискват такива свидетелства от внуците и правнуците им, и то от страна на държавните органи на демократична и европейска България, която при това претендира да е майка родина и закрилница на всички българи по света. Не всеки може да предостави такива документи, което не го прави по-малко българин от ония, които по някаква случайност са запазили някакви книжа“.

В заключение нашите сънародници от Западните покрайнини обобщават, че не само те  имат нужда от България, но и България има нужда от тях.
„Това, че мнозина от нас не могат да се върнат в България, както и това, че мнозина са принудени да я напуснат и днес, не е по-наша вина, а по вина на българските управници, които и днес не могат да формулират политика, която да отговаря на волята на интересите на българския народ“ – завършва отвореното писмо на  българите, живеещи в Сърбия.


Нашенци в Босилеградско:
И ние сме част от българския народ

Вместо българските управници да поставят нови и все по-абсурдни административни изисквания за документи, доказващи „наличието на възходящ българин“, и то от най-големите врагове на България, нека преровят българските архиви, международните договори, с които са откъсвани части от българската държавна територия и страниците на българската история.

Там ще се намерят достатъчно автентични доказателства за нашия български произход. Защото нашите предци са давали живота си за България в състава на Българската армия по време на Освободителната, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни, плащали са данъците си на България, били са част от българската държава и нация и са предадени като изкупителна жертва, за да я има днес България.

Това е достатъчно и неопровержимо доказателство за това, че сме част от българския народ и българската нация. Ние, които сме изпитали мъката и страданието от живота в чужбина, не на последно място и заради грешките на българските управници, знаем истинската цена на род и родина и няма да допуснем да ни я отнемат ограничени и бездушни чиновници.

Именно заради това се обръщаме към вас, това абсурдно изискване за допълнителни документи, доказващи наличието на „възходящ българин“ за кандидатите за българско гражданство за българите и техните потомци, родени на териториите, откъснати от България с Ньойския договор, да отпаднат и тяхното гражданство да бъде възстановено по възможно най-кратка процедура.

Иван Несторов, КИЦ „Босилеград”
Драболюб Иванов, Демократичен съюз на българите


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки