Отново напрежение в Рибново


Отново напрежение в Рибново
Училището в Рибново
28 Февруари 2014, Петък


Отстраняването на досегашния училищен директор и назначаването на негово място на тукашния лидер на ДПС несъмнено е по политически подбуди

Автор: Ерол Емилов

Уволнението на директора на местното училище Манчо Джуркин стана причина за поредното пламване на напрежението в гърменското село Рибново. Той получи заповедта си по пощата миналата сряда.
Местните жители веднага заподозряха, че става въпрос за политическо уволнение, поръчано от депутата от ДПС и бивш кмет на Гърмен Ахмед Башев. Той от своя страна побърза да внесе в комисията по корупция и икономическа полиция документи, свидетелстващи за нарушения на Джуркин.

В понеделник шефът на образователния инспекторат в Благоевград Огнян Соколов пък извади наяве резултатите от 14-те извършени проверки на школския шеф, които включват сред провиненията му такива простъпки като изпитване в столовата на учебното заведение и плащане на закуската на учениците от първи до четвърти клас, макар че сумата за тях е отпусната от общината.

В същия ден с полицейска помощ в кабинета си влезе новият школски директор – лидер на партията на Доган в съседното село Осиково Светослав Беков. По-късно беше сменена и ключалката от директорската канцелария.
Нека припомним, че в началото на 2012 г. покрай директорския пост на училището отново се разигра драма. Тогава подписана от Джуркин заповед, с която се забранява изучаването на исляма в школото дори и като свободно избираем предмет и опитите му да развие учебното заведение в светска посока, предизвика отново брожение сред родителите.

Кампанията срещу него и преди две години бе подклаждана от местния имам Бахри Михрин, който призоваваше близките на учениците да се вдигнат на бунт, за да се отстрани Джуркин от поста. Сега същият този мюсюлмански духовник заплашва местните жители, че няма да получават административно и религиозно обслужване, ако застанат в подкрепа на уволнения директор. Жителите на Рибново са категорични, че депутатът Башев вече се изживява като феодал и си мисли, че може да командва цялата държава. За по-малко от два месеца под негов натиск бяха уволнени 4 училищни директори в региона, назначени по време на управлението на ГЕРБ.

Не е тайна, че Община Гърмен винаги е била под влиянието на етническата партия ДПС, която се разпорежда с всичко и всички в региона. Местните хора разказват, че ако човек не гласува за нейните функционери, то моментално той и семейството му остават без работа. Това е един от подходите, които представителите на противоконституционната формация използват, за да наложат икономическа зависимост на населението.

Друг такъв подход е забавянето на изкупната кампания на тютюна. Тя все още не е приключила, въпреки че земеделците вече трябва да подготвят новата реколта. В последно време цената на килограм от това растение се срина още и вече върви между 3 и 4 лева, при първоначално заплащане между 5 и 6 лева. Причината според експерти е по-ниското качество на културата. Междувременно тонове тютюн остават неизкупени от селата в Гоцеделчевско.


ДПС иска да овладее и българското образование

„В Рибново и региона животът на хората е под тежката сянка на ДПС. Извършват се тотални етнически и политически чистки, насочени срещу всеки, който не гласува за тях и демонстрира друго самосъзнание освен турското“. Това заяви бившият директор на училище „Йордан Йовков“ в гърменското село Рибново Манчо Джуркин в предаването „Дискусионно студио“ на телевизия СКАТ с водещ Велизар Енчев, на когото той бе гост във вторник. Пред зрителите на родолюбивата медия уволненият училищен шеф разкри скандални подробности за отстраняването му от поста, извършено под давлението на депутата от антиконституционната партия ДПС Ахмед Башев.

„Бях извикан в кабинета на ръководителя на Районния инспекторат по образованието Огнян Соколов, където той ми каза в прав текст: „Извършихме формална проверка, напусни доброволно или ще те уволня дисциплинарно!“ След като отказах да направя това, точно на 19 февруари, когато цялата страна отбелязва годишнината от кончината на Васил Левски, получих по куриер заповедта си за уволнение“ – обясни Джуркин и добави, че Соколов изпълнява заповедите на Башев, който от години като феодал се разпорежда с живота и съдбите на хората от селото.

„Това, което става в Рибново и околните селища, е част от стремежа на ДПС да овладее българското образование. Аз съм петият ръководител на учебно заведение, отстранен в Гърменско с измислени поводи. Новият директор на „Йордан Йовков“ Светослав Беков е председател на ДПС в съседното село Осиково. От тази партия няма да се спрат пред недоволството на хората, и за да постигнат целите си, с полиция вкараха Беков в сградата“, категоричен бе Джуркин.

В негова подкрепа се обявяват двайсет негови колеги, като в началото на седмицата учениците не започнаха часовете заради акцията на учителите. В селото пък тръгна подписка за свалянето на депутатския имунитет на Ахмед Башев, който носи основната вина за етническото напрежение в населеното място, разразило се в последните седмици.
Водещият припомни, че през 2009 г., в качеството си на кмет на Гърмен, настоящият народен представител бе арестуван от ДАНС по обвинение за разпространение на радикален ислям.

„В региона всичко се контролира от Башев. Той контролира целия живот в областта и командва всички институции. В Рибново не е достатъчно само да си от ДПС, а трябва да си част от олигархичния модел на работа, който са установили. Трябва да се съобразяваш с Башев кого да назначиш на работа, на коя фирма каква поръчка да дадеш“, изтъкна бившият директор. Той добави, че депутатът притежава огромни имоти и десетина хотели в Благоевградско. Чрез фирмата „Стенстрой“ е взел на концесия горското стопанство на Рибново, а чрез подставени лица е сложил ръка и на автобусните линии. Голяма част от обществените поръчки, които обявява местната община, също се печелят от фирми, свързани с Башев.

Джуркин се спря и върху действията на протурската партия в Рибново през последните месеци: „С изкупуването на тютюна от ДПС подлагат на икономически геноцид обикновените хора. Изкупната цена е паднала под три лева за килограм, а само преди година беше седем лева. Целта е предизборно да го изкупят и да дадат по 2 лв. премия. В същото време единствената компания, която изкупува тютюна ни, е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски – „Булгартабак – Плевен”.

В „Дискусионно студио“ бе обсъдена и политиката на партията на Лютви Местан спрямо помаците в Рибново и в Благоевградска област. „Срещу тези от тях, които са с български имена и с българско самосъзнание, се провежда целенасочена политика, като ДПС насажда омраза и им внушава измислената теза, че щом си мюсюлманин – трябва и да си турчин. В това е замесен и лидерът на измислената партия „Помак“ Ефрем Моллов, който активно помага на Ахмед Башев“, категоричен бе Джуркин.

Според него това се дължи на факта, че етническата партия продължава да губи влиянието си в Гърменско и околните селища. „Карат ни да се изселваме, да се обявяваме за турци и всичко това се извършва под бездействащия поглед на прокуратурата и на българския парламент“ - разочаровано обобщи уволненият директор.


Манчо Джуркин Ахмед Башев

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки