Политическа и гражданска реабилитация


Политическа и гражданска реабилитация
Пред мемориала на репресираните и жертвите на комунизма край столичното НДК
27 Февруари 2014, Четвъртък


През 1953 г., отбивайки военната си служба, държавата и Държавна сигурност решават, че аз съм враг и ми инсценираха политически процес.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Осъдиха ме на 16 години – лежах повече от 3 години в затвора в Белене.
Когато падна „комунизама“, от Министерството на правосъдието излезе решение, че аз съм незаконно репресиран. Платиха ми 50 000 неденоминирани лева, също и към пенсията получавам по 50 лв. допълнително.
Имам ли право да заведа дело за преживените от мен изтезания, лишения, мъчения и глад?   
     
Петър Тошев,
с. Драгичево, общ. Перник

Всеки гражданин на Република България може да се обърне към съда за защита на свои права и законни интереси, които смята за накърнени. Друг е въпросът дали подаденият иск ще бъде основателен, или не.
Законът за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица (ЗПГРРЛ) обявява политическа и гражданска реабилитация на лицата, които са били незаконно репресирани заради техния произход, политически убеждения или религиозни вярвания през периода от 12 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г.

Съгласно чл. 2 от същия закон осъдените за престъпления, амнистирани с чл. 1 от Закона за амнистия и за освобождаване от изтърпяване на наложени наказания (ДВ, бр.6 от 1990г.), както и въдворените в лагери и други подобни места, имат право на еднократно обезщетение.

С Наредбата за прилагането на чл. 4 от ЗПГРРЛ (Наредбата) се определят размерът и редът за изплащане на еднократно обезщетение за претърпените имуществени и неимуществени вреди на лицата, репресирани през посочения период. Така лицата, които са били в затвори, лагери и други подобни места и са живи, получават обезщетение за всяка изтърпяна от тях репресия в пълния му размер за целия срок на претърпяната репресия – по 64 лв. за пълен календарен месец.

Искането за изплащане на еднократно обезщетение се подава пред съответния областен управител по последното местожителство на репресираното лице, като в него се представя  лична банкова сметка, по която желае да му бъде преведено определеното обезщетение. Компетентният орган да определи размера на дължимото обезщетение за претърпяна репресия е областният управител.

От изложението ви се вижда, че и към този момент вие получавате обезщетение за претърпени от вас болки и страдания в резултат на репресии по време на тоталитарния режим. Доколкото заповедта на областния управител за определяне размера на дължимото обезщетение за претърпяна репресия представлява административен акт, същото може да се оспори с искане за обявяване на нищожността му без ограничение във времето съгласно чл. 149, ал. 5 от Административно-процесуалния кодекс. Дали обаче завеждането на подобно съдебно дело с цел претендиране на по-голям размер на обезщетението ще бъде основателно, ви препоръчваме да консултирате с адвокат, на когото да представите всички документи, с които разполагате по случая. 

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки