Зловредните слухове от времето на „голямата екскурзия”


Зловредните слухове от времето на „голямата екскурзия”
Слуховете, че заминаващите за Турция се ваксинират срещу безплодие, се оказаха злостна лъжа
26 Февруари 2014, Сряда


Преди 25 години
По време на безсмисленото човешко стълпотворение по южната ни граница,


Автор: Гео Нешев

останало в историята като „голямата екскурзия”, от турска страна бе разпространена измислицата, че заминаващите за Турция девойки и жени се инжектират у нас с ваксина, която предизвиква трайно безплодие.
Не закъсня през юли 1989 г. в България да пристигне и висококомпетентна комисия на Световната здравна организация (СЗО), която да разследва безпочвените обвинения за мистериозни ваксинации, заразяване със СПИН и пр.

След като комисията приключи разследването си, бях акредитиран в Женева на Световната здравна асамблея, което ми позволи да се срещна и разговарям със зам. генералния директор на СЗО д-р Жан-Пол Жардел.
Тогава той сподели: „Проверката бе извършена, тъй като от страна на Турция постъпиха оплаквания, че българските граждани мюсюлмани, които заминават за там, имат проблеми с българското здравеопазване. И двете стани ни предоставиха отлични условия за работа и пълна свобода на действие, въпреки че работата се извършваше в доста критична и деликатна обстановка. Тя се определяше преди всичко от съществуващите слухове. Един от тях бе, че българската страна инжектира опасни вещества на деца и възрастни преди заминаването им.

Комисията установи, че слуховете не се потвърждават и българските медицински органи са били напълно коректни. С изключение може би на един организационен пропуск – оказа се, че не е давана достатъчна информация на хората, на които са правени задължителните ваксинации.
Що се отнася до слуховете, че на заминаващите е била отказвана медицинска помощ, комисията установи, че на местно равнище в България може да съществува различно тълкуване на здравната политика, тъй като не навсякъде има разкрити здравни служби и съоръжения на еднакво достатъчно високо равнище.

Освен това, на отделни места поради етнически съображения на някои мюсюлмани не са разрешавани религиозни ритуали (например обрязване).
Тези забележки бяха предоставени на българските отговорни власти и ние знаем, че са взети бързи мерки за отстраняване на пропуските.
Като цяло обаче, комисията е напълно удовлетворена от работата си в България и приема, че не е имало никакви нежелателни умишлени действия срещу заминаващите за Турция. Стана ясно, че във вашата страна се спазва принципа на равенство за всички по отношение на полаганите здравни грижи”.

Ще цитирам и част от официалното становище на българското правителство по повод разпространяваните в онези времена слухове, изразени в интервю с мен от тогавашния министър на народното здраве акад. Радой Попиванов:
„Контрацептивните ваксини могат да се прилагат само със съгласието на пациента и те дават само временно, а не окончателно безплодие. У нас те не се произвеждат, не се внасят и не се предлагат. Следователно ние не разполагаме с контрацептивни ваксини и не ги използваме.
Нещо повече. Полагаме всички усилия за повишаване на раждаемостта, включително и чрез плана „ин витро”.


Патриотичен календар

21 февруари 1864 г. — Вселенският патриарх Софроний III свиква в Цариград църковен събор по българския църковен въпрос

22 февруари 1928 г. — С постановка на спектакъла „Копелия” се поставя началото на българския балет

22 февруари 1945 г. — Вселенската патриаршия в Цариград отменя схизмата против Българската православна църква и провъзгласява нейната автокефалност

24 февруари 1878 г. — Освободен е град Горна Джумая (дн. Благоевград)

25 февруари 1204 г. — Папа Инокентий III изпраща в България кардинал Лъв, който да коронова за крал цар Калоян

27 февруари 1870 г. — Със султански ферман е учредена Българската екзархия, която бива възприета като официален представител на българския народ в Османската империя

27 февруари 1864 г. — В Хънтсвил, Алабама, на 83-годишна възраст умира българският изобретател Петър Петров. Негово дело е първият дигитален ръчен часовник, наречен „Пулсар”, в който стрелките са заменени с цифри. Последните му думи са „Много обичам България!” Той създава и първия в света безжичен сърдечен монитор, различни телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити и множество други апарати и авторски методи.

27 февруари 1897 г. — В Русе се състои първата кинопрожекция у нас, която е наблюдавана от 200 зрители


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки