На сланина и греяна ракия в Априлци


На сланина и греяна ракия в Априлци
Хубавата балканска ракия се харесва на всички Снимка: sabori.bg
24 Февруари 2014, Понеделник


За четвърта поредна година любителите на балканската сливовица ще се съберат на 23 февруари - Месни заговезни

Автор: Огнян Марков

За четвърта поредна година в град Априлци, Ловешка област, ще се съберат любителите на традиционната автентична българска сланина. И понеже мазното мезе върви с по-люта ракия, празникът е двоен, защото включва и употребата на гроздовия еликсир. В греяна форма.

Организатор на нестандартната проява е местното Народно читалище „Светлина – 1895“. То е основано на 1 декември 1895 г. по инициатива на учителя Пенчо Дудевски и през близо 119-те си години на съществуване се оформя като център на духовния живот за няколко селища, които днес са квартали на Априлци - Ново село, Зла река, Видима и Острец. Читалището е носител на ордена „Кирил и Методий“ I-ва степен и на други отличия за своята народополезна и просветителска дейност.

През 2011 г. по инициатива на председателя на читалището Дончо Пачников и секретаря Пешка Ковачева се провежда първият празник на сланината и греяната ракия. Идеята се възприема много добре от местните хора, а на следващата година се оказва, че градът е тесен да побере всички гости, дошли да се порадват на хубавата балканска сливовица в комбинация с крехка сланинка, обработена с дъхави подправки.

Денят, избран за този празник, никак не е случаен – 23 февруари, Месни заговезни.
Както си му е редът, всички се събират на площада, на който още от сутринта са запалени скарите. Организаторите на мероприятието са подготвили и няколко конкурса: „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, „Кулинарна изложба - базар за ястия със сланина” , „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”, конкурс за детска рисунка „Моят зимен град Априлци”. В тях могат да участват всички желаещи.
Победителите в надпреварите получават като награда малка сума пари и грамоти, осигурени от общината, а голямата награда - живо прасенце, се връчва на победителя в конкурса за най-крехка сланина.

За хубавото настроение и веселието се грижат местните самодейни състави – женският фолклорен хор, танцовият състав, а също така и артистите-гости -  танцови формации от град София и град Троян, духовият оркестър на този град, комедийна група от Лесидрен, вокална група от Габрово.
Най-голямата атракция обаче е приготвянето на Бабината гозба в големия чорбаджийски тиган, дарение от Ана и Младен Пелови. В него се поставят за готвене 20 килограма сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук.
Освен тази гозба, присъстващите опитват и от другите специално подготвени за празника ястия – „Шишчета с печена сланинка”, „Шарен боб в гърне” и други, приготвени по възстановени стари рецепти.

Талисман на тържеството и тази година е голямото розово прасе, високо около три метра, а предлаганите сувенири за спомен от това събитие напомнят на притежателите им за приятните февруарски емоции на площада в Априлци.
Традиционно участниците в площадното веселие са поканени да се облекат в народни носии, а мотото му е „Всички заедно да загърбим материалното време, в което живеем, потапяйки се в духа на празника, човечността и българщината”.

Животворното и радостно събитие в Априлци, възраждащо старите български традиции и колорит, съдържа в себе си и някои карнавални елементи, най-важният от които е този, че само седмица по-късно започва православният Велик пост.
В този смисъл провеждането му може да се приема като традиционното освобождаване от месото, от плътта – една църковна традиция, чиито корени са в старите езически обичаи, в Дионисиевите тържества на траките и най-древните ритуали, свързани с прогонването на зимата и възраждането на природата за нов живот.


Големият чорбаджийски тиган  Снимка: lovechmedia.com В този край сланината е на почит не само по време на празника  Снимка sabori.bg

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки