Читалище „Земеделец” в Ново село отбелязва своята 140-годишнина


Читалище „Земеделец” в Ново село отбелязва своята 140-годишнина
Танцовият състав по време на участието си във фестивала в Жеравна през 2013 г.
23 Февруари 2014, Неделя


То винаги е било в основата на всяка културна изява в населеното място

Автор: Огнян Марков

Читалище "Земеделец" във видинското Ново село посреща тази година 140-тия си рожден ден. По повод юбилея ще бъде извършен основен ремонт на сградата, споделиха за „Десант“ от настоятелството на културната институция. Нужните за целта средства са осигурени по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. По предварителни разчети цялостното обновяване ще струва 500 000 лева.
Духовното средище в селото е създадено през 1874 г.  по инициатива на родолюбивите новоселци Колчо Сандов, Мито Николов, Сандо Николчев и др. Първоначално те основават Братска дружина „Земеделец", е преименувана през 1895 г. в Ученолюбиво дружество „Надежда”, а от следващата година вече е Читалище „Земеделец“.

Основите на масовата самодейност са поставени през 1896 г. Театралният кръжок тогава поставя пиесите  „Селски кмет”, „Цилиндър” и „Двама пияници” и драмите „Геновева” и „Руска”, които са посрещнати с възторг от местните хора. Славата на трупата се разчува бързо и за редовните представления идват и хора от съседните села.

Един от основните дарители за осигуряване народополезната дейност на културната институция е големият български архитект, също родом от Ново село, Илия Попов. Той предоставя безвъзмездно архитектурните планове на сегашната сграда на читалището, заедно със значителна сума пари, цялата си библиотека, а в последствие ръководи и самия градеж.
Първата копка е направена през 1925 г., а обектът е завършен след седем години, през 1932 г.  При откриването му са осветени и двете паметни плочи на 160-те загинали в Новоселското въстание от 1876 г., Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни.

Всъщност, юбилеите, които ще се честват през тази година, са няколко - 82 години от построяването на читалищната сграда (1932 г.), 10 години от признаването й за паметник на културата през 2004 г., както и 84 години (1930 г.) от учредяване на фонд „Духова музика“ при читалището, който се е запазил и до днес.
Смесеният хор ще навърши 70 години от създаването си, а камерният състав към него става на 50 години. От тях са произлезли през годините и мъжката група за възрожденски песни, битовият хор и съставът за стари градски песни. Танцовият състав също се гордее със своята вече 70-годишна дейност, като в него се включват школата за подрастващи, детската и младежката танцова формация, а също и танцовите състави „Гъмза” и „Гъмзичка”.

Няма празник в Ново село без участието на читалището, дали като като инициатор, основен двигател или пък като помощник. Пазител на културните традиции вече 140 години, хранител на местния фолклор и едновременно с това - новатор в приобщаването на местното население към съвременните информационни технологии, то остава едно от най-търсените средища за общуване, за познание, за изява.

Разбира се, субсидиите от републиканския бюджет никога не са били достатъчни. Поради това от настоятелството и ръководството на институцията през годините са имали нелеката задача да привличат средства чрез своята културна и стопанска дейност, чрез одобрени проекти и от дарения. Благодарение на това, самодейните колективи към читалището винаги са имали широко поле за изява.

Пълен с деца и младежие и Информационният център. А ръководството винаги е отворено за нови инициативи, каквато бе съвсем наскоро проведената "Вечер на младото вино".
Народно читалище "Земеделец" поддържа културен обмен с побратимени селища от Сърбия и Румъния. Най-стара и постоянна е връзката със сръбското село Брачевац, Зайчарски регион. Тази година читалището се е включило в мрежа за културен туризъм, чрез която ще обучи своите кадри и ще разшири културния обмен със съседните ни страни.
По повод 140-годишнината на духовното средище, специално учреден инициативен комитет е направил амбициозна програма, включваща различни празници и инициативи, свързани с местните традиции.


Сградата на читалището в Ново село

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки