Майчин език, бащин език


Майчин език, бащин език
Дали в щатския Сенат, примерно, бълвоч като тази на Хюсеин Хафъзов щеше да мине без последствия?
22 Февруари 2014, Събота


Номерът с „етническия мир” работи само за тарикатите от две партии

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Чудя се как в Съединените американски щати, където живеят несметни купища мексиканци, някой не се е светнал да образува Движение за права и свободи на мексиканците. Или в Лондон, където бъка от индийци, пакистанци и всякакъв подобен човешки материал, да се пръкне Движение за права и свободи на индусите.
И на двете места може и да съществува нещо подобно, но едва ли на него се обръща толкова огромнейшо внимание, както на българския му адекват, направил прецедент със своето основаване, абсурдно от гледна точка на Конституцията на България.

Колкото и неговият стратег и идеолог мазно и завоалирано да го е замислил като „Движение за права и свободи”. За родителя говоря, не за сегашния му заместник, бивш кандидат за народен представител от началото на 90- те на миналия век от СДС Владимир Зидаров (проверете в интернет, има качени предизборни плакати със светлия му лик и емблемата – лъвче на сините).

Любопитно ми е дали в щатския Сенат, например, някой тамошен народен представител с фамилия Кортез или Лопес си е позволявал да крещи истерично и с издути на врата вени на своите колеги, че няма да го откажат от идеята на изборите за долна и горна камара да се агитира на майчин испански, в разрез със закона, че официалният език в Съединените щати е  английският.

Както това си позволи самозабравилият се Хюсеин Хафъзов в Народното събрание на Република България (оня, същият, „преподавател и журналист”, който обогати езика с думата „ваканцуваме”).
Отразявал съм няколко пъти предизборна кампания на тази партия и съм виждал и чувал със собствените си очи и уши как кандидатите за парламента казват от трибуната „а сега позволете ми да кажа няколко думи и на майчиния си език”.

И си нареждат на него без проблем. Да повторя ли? Без проблем. Защо, впрочем, това трябва да бъде фиксирано със закон? Защото е прекалено важно за „демократичното бъдеще на българското общество” ли? Глупости.
Заради поредната кесия прах в очите на изкукалите от мизерия избиратели. „Ето, ние защитаваме вашите права и свободи, агитираме ви на майчин език”. За правата и свободите на работа, образование и охолен живот обаче забравяме, защото това не е наше задължение, а на  митичната държава.

Ето, тя е бедна, криза е, затова се оправяйте както си знаете – тютюн, корнишони, гурбетчийство. Макар и избрани от вас, ние не можем да направим нищо за вашия кеф, освен да изковем закон, че трябва да ви мелим предизборни глупости на главата на езика на майка ви.

(Кратка интермедия – въпросният кресливец Хафъзов всъщност е г-н Никой и тотална пионка, в неговата партия позиция не се заема току-така, още повече по такъв начин, ако беят не е наредил отгоре. А истеричният му вой, че никой няма да му попречи да следва именно неговия път, показва две неща – или в каква тежка заблуда въвлича своите избиратели, бидейки самият той толкова тъп, или каква ужасна демагогия проповядва.
Въпросният бей има доказана връзка с бившите тайни служби, доказано е бил агент на Държавна сигурност и е предавал своите съмишленици, тъпкани от комунистическия режим у нас преди Десети ноември. Той, идолът на българския народен представител Хюсеин Хафъзов).

Всяко ново управление у нас, вместо да измисли как икономиката да тръгне напред и хората да заживеят по-добре, се разписва в държавническата история с  измислянето на нови и по-нови трикове за отвличане на всеобщото внимание от мизериите, които върши, докато е на власт. Само че тези трикове вече остаряха.

И на тях се връзват само или много простите жители на градовете (които сляпо и още от соца продължават да вярват, че за себе си трябва да се грижат не самите те, а гореспоменатата митична държава), или утрепаните от кърска работа избиратели на вече цитирания депутат. Които е лесно да залъжеш, защото след работа най-много да пият една бира, да вечерят и лягат, за да са бодри, когато станат по тъмно заранта на следващия ден.
Чудя се след толкова много години лъжи и празни обещания, как тези добри хора не са забелязали, че безогледно ги мамят и нищо не се променя. И си отговарям – заради страха. Заради гадно подклажданата мисъл „за теб никой няма да помисли, ако не гласуваш за тази партия. За децата ти също”.

Ужасно много ли са му затрябвали на Главното мюфтийство няколкото имота, за които внесе държавна такса 200 000 лева за разглеждането им в съд и си ги иска до посиняване?
Толкова ли му е жизненоважно да настрои върху тях джамии, за да осигури място на своите хора, на което да се молят?
Джамии у нас колкото щеш (излезте от града, разходете се из районите с компактно такова население и ще останете смаяни от броя на тенекиените минарета), място за молитва – бол. Любопитно ми е на избирателя с такова вероизповедание колко леко ще му стане от това?

Новият ага на въпросната партия и мюфтийството заплашват да стигнат до европейски съд относно предизборната агитация на майчин език и въпросните имоти.
Защото тук няма магистрат, който да изскърца със зъби, че не може. И точка. И се развява парцала с „етническия мир, който заплашва да бъде взривен”. Отидете да го обясните на бай Шукри от Руенско. И на бай Иван, неговия комшия. Дето, когато напада грамадният сняг, го ринат рамо до рамо.

Механизмът работи успешно и в обратна посока. След като чуеш десет пъти за един час, че всеки момент се канят да вземат българска земя за  някакви съмнителни (хич не са съмнителни те, много хитро са измислени, както казах  по-горе) цели, напълно е възможно накрая да ти писне и да грабнеш сопата.
Щом като не се намира съдия, неуплашен от управлението на страната, който да отсъди напук на мераците на силните на деня, улиците на Пловдив ще се изпълнят с момчета и момичета от футболните агитки.

Върху които след това мазни политици и различни по платени интереси и умствени възможности мои колеги ще се упражняват на корем. Знаете – „лумпени”, „хулигани”, „фашизоиди”... въпрос на стил е.
„Етническият мир” и  истериите около него  идват дюшеш най-много на две политически сили в момента у нас. На ДПС и „Атака”.


В категории: Коментари , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Баба ти
23.02.2014 14:59:35
0
0
Божкеееее, на макя му езика какъв бешеееее!
Таа жена беше за консерваторията - все щеха да й дадат некакъв инструмент.
И те така те... Кфо да кажа още... То и политиците приказват глупости..., ама са Депутатски! Демек - умни глупости!
1
Дедо ти
23.02.2014 14:55:33
0
0
Воят настава, тупкат тъпани -
ето ги близо ваште дунами.
Дързост де'Путати, верни, сговорни -
НО НИЙ не сме веке рая покорна.

Ако станат Левски и Ботев... какво ли ще си кажат за майките на съвременните "ху*правници" на България...
Клети Българино, доживяхме с тебе да гледаме такива срамотии...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки