Авокадото – нежната алтернатива на маслото


20 Февруари 2014, Четвъртък


Този екзотичен пришълец от далечни и горещи страни укрепва сърцето и успокоява нервната система

Автор: проф. Христо Мермерски

Родината на авокадото са Карибските острови, Южна и Централна Америка, където то все още се среща в дивата природа, макар ацтеките да са започнали да го култивират още през третото хилядолетие преди Христа. Неговото име на на техния език означава „горско масло”, което никак не е случайно.

Плодът се явява пълноценен растителен заместител на маслото, като голяма част от мазнините, които то съдържа, са мононенаситени. Което означава, че те влияят положително върху сърцето и кръвоносните съдове, като успоредно с това нормализират нивото на холестерина. Затова диетолозите го признават като отлично средство за профилактика на сърдечно-съдовите патологии.

Както твърдят специалистите, само месец след ежедневна употреба на половин авокадо се отбелязва съществено намаляване на общото съдържание на холестерин, за което основна роля играят неговите мононенаситени мазнини.
Твърде калоричният плод притежава и други много полезни свойства, които се дължат на неговия състав. И колкото и парадоксално да звучи, той е пръв помощник в борбата с излишните килограми. Въпреки че в 100 г се съдържат около 120 калории, тази енергия не се превръща в мазнини.

Авокадото освен това представлява изобилен източник на така полезните калий, магнезий, желязо, фосфор и цинк и е богато на много белтъчини и въглехидрати. В него има и много ценни биологично активни вещества като витамините С, Е и В. А токофенолът (витамин Е) помага за снабдяването на човешкия организъм с кислород, явявайки се в същото време мощен природен антиоксидант.

Някои от специфичните вещества, влизащи в състава на този плод, имат способността да защитават черния дроб от увреждащото действие на различни токсини.
Включването му в менюто, освен че намалява риска от възникване на сърдечни заболявания, в частност – на инфаркт, предпазва и от развитието на атеросклероза, хипертония и анемия. Привържениците на здравословното хранене го препоръчват като средство за предпазване от  хроничен запек. Смята се, че авокадото е много полезно и за хора, страдащи от катаракта, захарен диабет, дисфункция на паметта и вниманието. То се употребява и за профилактика на онкологичните заболявания.

Този плод следва да се консумира редовно и в постоперативните периоди или в процеса на оздравяване след прекарани инфекциозни заболявания. Голяма е ползата му при постоянни тежки физически натоварвания.
Манохептулозата, съдържаща се в него, въздейства благоприятно на нервната система, понижава раздразнителността, умората, сънливостта и повишава работоспособността. Покрай това този захарид понижава нивото на инсулина, което ни предпазва от натрупване на мазнини.

Високото съдържание на витамините А и Е помага за изглаждането на фините бръчки и ограничава възпалените участъци от псориазис, обриви или екземи. Затова и авокадото намира широко приложение в козметиката. От него се изготвят  различни маски за лица, които овлажняват, успокояват и подхранват кожата. Подходящо е и като основа на лосиони за възстановяване на блясъка и силата на косата.

Маслото от този плод, освен в козметиката, заради антимикробните си свойства намира приложение при различни кожни заболявания като невродермит, себорея, дерматоза и др. То е добро средство при трофични язви, изгаряния, измръзвания и лечение на декубитални рани следствие продължително залежаване.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки