В отговор на вашите въпроси


20 Февруари 2014, Четвъртък


Много се говори напоследък за ценните лечебни качества на прополиса.



В какви случаи обаче той е полезен и кога е противопоказен и не трябва да се прилага?
Димитър Божинов,
Шумен

Противопоказни за прополисотерапия са всички болни, имащи непоносимост (алергия) спрямо прополиса. Широко внедряване на пчелния клей в медицинската практика, на фона на високата му лечебна ефективност, доведе през последните години до наблюдаване на алергично действие, макар и в много редки случаи. Поради това е необходимо преди започване на лечението с прополис лекуващият лекар да направи кожна проба за алергия, а може и носна или конюнктивална проба.

Рецепта 1 (при стенокардия, Димка Тоскова, Димитровград): Приготвя се таблетка от по 20 мг пчелно млечице и 4 пъти дневно се слага под езика. Това се прави и всеки път, когато се усети притеснение.

Рецепта 2 (при синузит, Владо Додов, с.Костенец): Смесват се 10 грама пчелен клей (прополис), 20 грама мед и 1 супена лъжица лайка. Всичко това се слага в една тенджера с 1 литър вода в нея. Трябва да заври леко. Тогава се вдишва парата в продължение на 10 дни.

Рецепта 3 (против раничка на шийката на матката, К.Кьосева, Лясковец): Приготвя се мехлем от 90 г боров вазелин, 20 г линолин, 15 г прополис и 5 г пчелен восък. Прополисът предварително се нарязва и залива със спирт и след като се разтвори, се изтегля със спринцовка без утайката. Сместа се поставя на водна баня и се бърка, докато се превърне в каша. Най-накрая се слага линолинът. Взимат се тампони от аптеката и обилно намазани се поставят във влагалището, и то след предварителна промивка. След 12 часа тампонът се изважда и повтаря на същата вечер в продължение на 20 дни.

Рецепта 4 (при гастрит и възпалени венци): Взима се парченце пчелен клей, голямо колкото орех, и се поставя в 100 г чист спирт. Престоява така 10 дни, докато клеят се разтвори. С този разтвор се мажат венците. Може да се използва и при гастрит – капват се 10 капки в супена лъжица с вода и се пие 3 пъти на ден половин час преди ядене.

Рецепта 5 (при болки в ушите): Към сока на 1 голяма глава кромид лук се добавят 30 капки екстракт от прополис (пчелен клей). Получената течност е със силно изразен антибиотичен ефект. От нея се капва в болното ухо и само за няколко дни може да се сложи край на отита.

Рецепта 6 (при гъбички по краката, Росица Желязкова, с.Дядово, общ. Нова Загора): Смесват се равни части пчелен прополис и антимикотичен спирт, като предварително прополисът се настъргва на ренде. След като се измият краката, пръстите се мажат със сместа и се поръсват със сода бикарбонат.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки