Новости от света на растенията и животните


Новости от света на растенията и животните
19 Февруари 2014, Сряда


Виолетови домати ще даряват здраве


Вече е факт първата реколта от трансгенни домати с виолетов цвят. Сортът е разработен от учени от център „Джон Инес” във Великобритания и е отгледан в канадския щат Онтарио с цел бъдещите му изследвания. Той привлича голям интерес от страна на частните инвеститори.

От тях са произведени 2000 литра доматен сок с лилав цвят, който ще се използва за научноизследователски цели, като специалистите се опитват да получат нормативно разрешение, необходимо за използването на напитката за търговски нужди.
„Цветът на доматите се дължи на високото съдържание в тях на антоцианин – пигмент, който е характерен за къпината, черницата и други подобни тъмно оцветени плодове. За разлика от обичайните домати, виолетовите, както е доказано, имат противовъзпалителен ефект и забавят развитието на карценома при заразени с рак опитни мишки. Освен това, те може да се съхраняват два пъти по-дълго от стандартните домати” – пояснява проф. Кати Мартин.

„Най-удивителното е, че с тяхна помощ ще е възможно да се доставя на големите пазари на ниски цени скъпото природно вещество, което влиза в състава на много хранителни продукти, животински фуражи, оцветители за храни и фармацевтични препарати” – допълва Пол Карвер, генерален директор на компанията New Energy Farms, където се отглеждат в оранжерия лилавите зеленчуци.

Доматите и техният сок може да бъдат използвани за изучаване на влиянието на високоантоциановите диети върху онкологични, сърдечносъдови и други хронични заболявания. Очаква се сокът да се появи за масова продажба по щандовете на магазините в Северна Америка след две години. Експертите смятат, че в бъдеще за човечеството в много по-широк мащаб ще стават достъпни все повече продукти, съдържащи полезни съединения.
Изследването засега се финансира от Европейския съюз като стратегическа разработка.


Британските крави минават на диета

Проблемът със затлъстяването се оказва, че е актуален не само за хората, но и за домашните животни. По последни данни от отчетите на изследователите, при много от кравите във Великобритания се наблюдава наднормено тегло.
Учените предполагат, че затлъстяването на добичетата е свързано с топлото време, преобладаващо напоследък, заради което преживните твари престояват на пасбищата доста по-дълго от обичайното. И тъй като процентното съдържание на глюкозата в тревата е много високо, мнозина от тях са започнали стремително да трупат излишни килограми.

По препоръка на ветеринарите, наблюдаващи състоянието на едрия рогат добитък на територията на Уелс, Шотландия и Англия, кравите принудително преминават на специална диета, при която „захарната” свежа трева се заменя с нискокалорична слама.
Трябва да се отбележи, че прекалено тежките и закръглени добичета изпитват здравословни проблеми. Излишното тегло дава отражение и върху репродуктивните функции и отелването. По мнение на експертите, всяка крава със затлъстяване може потенциално да донесе загуби на своя стопанин в размер на не по-малко от три хиляди долара.


Във Фиджи възраждат отглеждането на папая

От тази година в островната държава започва да действа програмата „Фиджи папая проект”, чиято главна цел е развитието на производството на екзотичния плод.
За това има няколко важни причини. Първо, желанието на градинарите от Фиджи да си възвърнат предишните обеми на реколтата и експорта на папая, след резкия им спад през 2012 г. Тогава торнада и наводнения, които измъчваха страната в продължение на няколко месеца, сериозно повлияха на добрия урожай. И второ – пред вътрешния пазар се разкрива голяма перспектива пред отглеждането на папаята.

Понастоящем производителите и износителите ще работят съвместно, за да постигнат високо качество на продукцията , а също и да подобрят контрола с цел спиране разпространението на заболявания по растението.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки