На разходка из Градската градина в Хасково


На разходка из Градската градина в Хасково
Изглед от някогашната Градска градина в Хасково
19 Февруари 2014, Сряда


Тополите, възпети от “Щурците” в песента “Среща”, се ,,редят край реката” в парка на южния град

Автор: Христо Христов

Реката и тополите, възпети в една от най-известните песни на „Щурците” – „Среща”, всъщност растат в Хасково, а не, както мнозина предполагат, се извисяват край софийската Перловска река или Марица. Тези легендарни дървета и до днес вълнуват романтичните дущи. Но малцина знаят, че нито стихотворението, нито песента може би щяха да съществуват, ако не бе един млад унгарец на име Гюла и неговият баща – българинът Марин.

В началото на 80-те години  на ХІХ век невръстният Гюла е осиновен в Будапеща от прочутия килифаревски градинар Марин Пенчев и жена му Магдалина. В унгарската столица българинът учи за пепинер. През 1884 г. той се завръща в родината със семейството си, като синът му вече носи името Георги.
Манол взима участие в създаването на Борисовата градина. След това получава предложение от местната управа на Хасково да се заеме с новата Градска градина в южния град, която ще стане първия парк там.

През 1892 година ръководството на Общината решава да се благоустрои терена, където земеделските стопани са изхвърляли отпадъците си, а сутрин са изкарвали добитъка си за паша. В началото границите на Градска градина са река Хасковска и днешните ул. “Опълченска” и ул. “Ангел Кънчев”.
Малко по-късно нейният създател заминава за Стара Загора, където работи по създаването на парка “Аязмото”. Синът Гюла, вече български гражданин, продължава започнатото в Хасково дело на своя баща. Той разширява площта на Градската градина на изток и на запад и площта й достига 41 дка.

Засаждат се едроразмерни дървета. Иглолистните видове са пренасяни едно по едно с каруца, за да не се разпадне талигата от тежестта от Беловския балкан, казват историците. Това са екземпляри от бял и черен бор, ела и тис. Широколистните дървета – топола, каталпа, платан са доставяни от близките разсадници. Някои от тези първоначално засадени дървета съществуват и до днес.

Георги Пенчев остава в Хасково до своето пенсиониране. През 1936 г. той и Никола Стоянов построяват и първата оранжерия за производство на цветя.
Цветните фигури и лехи в хасковския парк са били оформяни с голяма фантазия и майсторство. През 1942 г. се прави и разширението на градината. По алеята с тополи се създават цветни арабески, обкантени с подрязан чемшир. В тези цветни композиции през лятото се е изнасяло и бананово дърво.

На братската могила на входа на Градската градина ежегодно се оформяли интересни флорални килими, изобразяващи часовник, колесница, пеперуда и други. Те все още се помнят от възрастните хасковлии.
Така постепенно паркът се превръща в център на културния и светски живот в града – модерно място за срещи, концерти, състезания. В него започват да се организират на с велосипеди за жени. Построен е дансинг, а вечер там свири градският оркестър. Под разклонилите се дървета тукашните жители се срещат и разделят, забавляват се, тъжат и пишат поезия.

През 40-те години на миналия век Градската градина дава подслон на първата в града братска могила, в която са събрани костите на убитите антифашисти от Хасково. През 1948 г. костницата е преместена на хълма Ямача, където се намира и днес.
След 1950 г. Георги Пенчев е наследен от Иван Господинов. Той вече е оставил „зеления си подпис“ в града, създавайки градината пред Централната баня, както и парковете в кварталите „Овчарски“ и „Македонски“. 

Постепено животът в Хасково обаче се измества на изток, където се формира съвременния център. Там се заражда типичното за българските градове „стъргало“, което отнема от популярността на градината. Тя остава в  западните покрайнини на областния център. Част от великолепната растителност, поддържана с десетилетия, е загубена завинаги. Докато накрай с идването на демокрацията обаянието й е загубено напълно.
Вандали съсипват делото на баща и син Пенчеви и техните последователи. Дълго време паркът се смята за опасно място и хасковлии избягват да ходят там.

Сега Градската градина е възстановена. В нея има обособени кътове за отдих, площадки за деца от 3 до 12 години с пързалки и катерушки, изкуствено езеро, както и сцена с места за посетители на три нива и места за инвалиди.
Когато говорим за озеленяването на Хасково трябва да отделим внимание на станалото през далечната 1962 година. Тогава се извършва и първото преустройство на централния градски площад. Новото зелено строителство е насочено към по-мащабни проекти. По това време са засадени и платаните в пешеходната част. Атракция за града и неговите гости са били екзотичните “живи вази” на площада, високи 2,5 м, изцяло “изградени” с килимни цветя – основно се е използвала алтернантера. Такива по това време е можело да се видят още само в София и Русе.

През 60-те и 70-те години усилено се работи по изграждане на парк “Ямача” и лесопарк “Кенана”, както и залесителния пояс на града.
Интересното в историята на парка е създаването и опазването на растителността. Оказало се е, че дендрологичният проект е неудачен – било е предвидено плитките почви от изветрели варовици да бъдат залесени с акация, червен дъб, ясен и други, а на дълбоките почви залесяването да е с иглолистни висове и най-вече с черен бор.

Благодарение на намесата на местните специалисти Иван Господинов и инж. Веселин Златинов и промяната на дендрологичния проект сега съществува парк “Ямача”, като залесяването му е извършено с дребноразмерни фиданки. Първо е засаден северният склон от Константин Здравков от Лесничейството в Хасково. Като пионери по отношение на залесяване с едроразмерни фиданки, паркостроителите са създали от 50 до 100 м пояс около стадиона. С новата за времето си конструкция те са пренасяли огромните иглолистни дървета с бали  от с. Широко поле и с. Стремци . Короните им се оросявали през целия вегетационен период и следствие на ежедневните грижи, полагани за насажденията, не са се прихванали само 5-6 фиданки.

В усилията за осъществяване на качественото прихващане на растителността са участвали работещите във всички хасковски предприятия. Лесопарк “Кенана” е един от най-мащабните проекти, осъществени в областта на озеленяването в Хасково. Той заема площ от 236,6 ха и се намира североизточно от града. С разпореждане на правителството от декември 1953 година са изключени 183,5 ха общинска гора и през февруари 1955 г. те са предадени на “Градини и паркове”. Останалите 53,1 ха са били общинска мера.

Подходът към парка преминава в широка алея, дълга 2,5 км, откриваща близки и далечни перспективи, която води до изкуствено езеро, превърнало се в център на това обществено място. Тук е и ресторант “Кенана”, дело на арх. Маргисо. А отделно, посетителите могат да разгледат тукашния зоокът, да развъртят ракети на тенис кортовете или да приседнат на раздумка с приятели в романтичните кафенета, пръснати из романтичния „Кенана“.


Снимка за спомен сред алеите на хасковската градска градина Цветна ткомпозиция с бананова палма в центъра

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки