Как бе възстановена паметната плоча пред храм „Св. Петка Самарджийска“


Как бе възстановена паметната плоча пред храм „Св. Петка Самарджийска“
Данчо Хаджиев (с портрета на Хайтов в ръце), Валентин Касабов и Валери Симеонов (до него) на откриването на паметната плоча на Левски през февруари т.г.
18 Февруари 2014, Вторник


Паметна плоча на църквата „Св. Петка Самарджийска“, сочеща, че в нея е погребан Васил Левски, е поставена още преди промените у нас.


Но след кратък престой е свалена. След това този опит се повтаря отново, и отново... като паметните знаци пак са изчезвали. Едната е документирана върху корицата на едно издание за гроба на Левски. Другата пък сме показвали в наш репортаж – тя е изработена от един пловдивчанин по лично негова инициатива и днес се съхранява в Музея за историята на София.

След смъртта на Николай Хайтов синовете му продължават опитите да възстановят паметния знак на мястото, където Апостолът е препогребан. През 2004 г. те внасят искане в Столичния общински съвет. Предложението е разгледано от Комисията по архитектура, но е решаващо мнението на комисията по култура, която пък дълго време отказва да разгледа докладната. В крайна сметка след две години се стигна до обсъждане на идеята в комисията. Дори на две нейни заседания. Но тя така и не излезе със становище по този въпрос заради колебливата позиция на някои от членовете й.

И двете обсъждания в културната комисия бяха заснети от СКАТ и многократно показвани в ефир, тъй че зрителите на телевизията добре са запознати с недостойната позиция на редица уважавани членове на Столичния общински съвет.
С новия мандат през 2007 г. и идването на новия кмет Бойко Борисов, фондация „Николай Хайтов“ пише писмо до градоначалника с искане да се постави отново плочата. Две години няма абсолютно никакво движение по тази молба, въпреки че Борисов можеше да подготви един доклад и да го вкара по каналния ред - той има право на такава инициатива. След като през 2009 г. столичен кмет става Йорданка Фандъкова, искането на фондацията още веднъж е поставено, но също дълго е оставено без последствие.

Най-после, в края на 2010 г., синовете на Хайтов успяха да открият в архивите на БАН прословутия протокол № 10 на Президиума и Научния секретариат на Академията от 1986 г., на основание на който впоследствие се взима решение да се постави паметна плоча на църквата. Копието на този документ, дописано на ръка, че оригиналът се намира в архива на БАН, даде ново убедително доказателство за това, че решение за поставянето на такава паметна плоча наистина е имало много отдавна и че тъкмо това е становището на БАН.

Въоръжени с тези документи, успяхме да организираме група от общински съветници от всички политически сили, които да внесат доклад за възстановяване на съществуваща паметна плоча. Този път той мина през комисиите и на бърза ръка с пълно единодушие предложението беше гласувано на сесия от Столичния общински съвет. Решението беше посрещнато с бурни ръкопляскания и така след многогодишни усилия се стигна до датата 18 февруари 2012 г., на която паметната плоча (170-килограмова стела, финансирана от ТВ СКАТ) беше спусната от ларгото на „Мария Луиза“ до църквата „Св. Петка Самарджийска“.

Защо 170 килограма? За да не могат злонамерени лица с лека ръка да я изтръгнат и изхвърлят или да я откраднат. Откриването й се превърна във всенародно място за преклонение и удовлетворение на всички тия, които подкрепяха през годините писателя и които твърдо вярваха, че желанието на Левски да му се знае гроба, намира и в наши дни потвърждение у родолюбивите сърца.

Беше невероятно усещане за всички хора, които са се борили заедно с Хайтов. За съпругата му Жени Божилова, която просто не можеше да повярва, че това нещо се е случило, за съратника му Михаил Бенчев, които е участвал в проучванията, събирането на доказателства и документи...
Това бе една задача, която си беше поставила телевизия СКАТ и която в крайна сметка приключи успешно.

Данчо Хаджиев,
съпредседател на НФСБ,
управител на софийския
офис на СКАТ ТВ
и бивш общински съветник в
Столичен общински съвет


Възстановената изцяло със средства на ТВ СКАТ паметна плоча на Васил Левски пред столичния храм „Св. Петка Самарджийска“

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mr. Luis Evidence
12.08.2018 20:51:14
0
0
Добър ден,

Аз съм частен кредитор, който давам Гаранция за бизнес кредити, лично
Кредити, заеми за закупуване на жилища, заеми за автомобили E.T.C дадох дългосрочен заем
вариращи от $ 2,000.00 до $ 10,000,000.00 от един до петдесет години максимум
с 3% лихвен процент, заинтересуваният кандидат трябва да изпрати имейл: (luisloan87@gmail.com) обадете ни се на +15854660872 само с

име>
Държава>
Необходима сума на заема>
Продължителност на кредита>
Цел на заема>
Телефонен номер>

Г-н Луис Доказателство
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки