Още едно българско село е пред екологична катастрофа


Още едно българско село е пред екологична катастрофа
И красивото великотърновско село Горна Липница е напът да се превърне в бунище
17 Февруари 2014, Понеделник


Нов проект за изграждане на инсталация за производство на енергия от биогориво в Горна Липница притеснява местните жители

Автор: Десант

Тези дни в редакцията се получи сигнал от жители на великотърновското село Горна Липница, в което неотдавна е сформирана Гражданска инициатива срещу изграждането на „Инсталация за производство на електрическа и топлинна енергия чрез индиректно използване на биомаса от растителен и животински произход с мощност до 500 kW” в регулацията на селото. Фирмата възложител е „Борко” ЕООД, Велико Търново.

Местните жители ни пишат: „На 22 януари 2014 г. се проведе общоселско събрание с представители на фирмата възложител. На него бяха изказани множество остри мнения, въпроси и опасения, насочени срещу изпълнението на инвестиционното намерение. Беше направена и подписка, в която своето решение „против” изграждането на инсталацията изказаха 344 души от общо около 500 жители на населеното място. 

Това, което притеснява хората от Горна Липница е, че мястото, определено за строеж на инсталация за производство на електрическа и топлинна енергия, се намира в регулацията на селото, на по-малко от 50 метра от домовете на хората.

Освен това в инвестиционното намерение е предвидено на производствената площадка в открити силози да се складират 6350 т годишно  царевичен силаж, силаж от цели растения, растителни отпадъци, плодове и остатъци от зеленчуци, листа, трева, отпадъци от животновъдни ферми, отпадъци от производство на хранителни продукти, хранителни отпадъци и др. Това неминуемо ще доведе до отделянето на неприятни миризми, замърсяване на въздуха и нарушаване на екологичното равновесие в района.

Достъпът до инсталацията ще бъде изключително през населеното място. Транспортните средства, доставящи суровинни източници за производство на електрическа и топлинна енергия, ще използват уличната мрежа в селото и ще преминават покрай къщите на хората. Несъмнено многотонните камиони представляват опасност за жилищните постройки и са предпоставка за тяхното напукване и разрушаване.
Мястото, предвидено да се изгради инсталацията, се намира в северната - най-високата част на селото. А ветровете в Горна Липница са предимно северозападни и навсякъде ще се усеща неприятната миризма на биологични отпадъци.

В последните 6 години тук интензивно се развива селски, екологичен и културен туризъм. Всяка година в населеното място идват много гости и туристи от цял свят, привлечени от чистата природа и селския начин на живот. Горна Липница е домакин и организира за четвърти пореден път единствената по рода си международна арт резиденция за модерно изкуство – Арт резиденция „Старото училище“. В нея всяка година гостуват различни  творци – художници, скулптори, фотографи, музиканти, визуални артисти и др. от България и цял свят. Изграждането на подобна площадка, съхраняваща големи количества биологични отпадъци, ще се отрази пагубно върху визията на селото и ще отблъсне туристите от него.

Остава неизяснен въпросът ще се използва ли вода в непрекъснатия производствен процес, ще има ли отпадъчни води и къде ще се заустват те? В населеното място съществува недостиг на питейна вода и използването на живителната течност за производствени нужди ще доведе до воден режим за местното население.
В инвестиционното намерение е записано, че най-близката защитена зона се намира на 10 км и това е Защитена зона „Река Росица”. Това твърдение обаче е невярно – най-близката защитена зона отстои само на около 2 км и това е ЗЗ „Студена река“.
Всички тези факти не потвърждават твърдението на възложителя, че при изпълнението на инвестиционното намерение няма да се окаже отрицателно въздействието върху околната среда и населението.

Сега Горна Липница чака решението на РИОСВ – Велико Търново. Фирмата възложител „Борко” ЕООД предлага да не се прави ОВОС, защото замърсяването, което ще причини дейността на инсталацията, ще бъде минимално и няма да бъде извън допустимите норми.
Но жителите на селото се съмняват в това заради многото неизяснени въпроси и противоречива информация в инвестиционното намерение за изграждане на инсталацията и се страхуват, че няма кой да ги защити.

Припомняме, че в късната есен на миналата година подобен проект, но за изграждането на биоелектроцентрала край Черничево, недалеч от курорта Хисаря, взриви обществеността. Още тогава ние изказахме притеснение, че се очертава нерадостната перспектива скоро България да се превърне в една огромна биоцентрала за преработка на всякакви смрадливи отпадъци, като следствие на това от родината ни ще бъдат прогонени туристите, а  поданиците й – натровени и погнусени от безхаберието на продажните ни властници. Уви! Нашите мрачни прогнози, за съжаление, все по-категорично са поели пътя към своето сбъдване.


Биоинсталацията ще прогони туристите и посетителите на традиционната международна арт резиденция „Старото училище“, която се провежда в населеното място

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mr. Luis Evidence
12.08.2018 20:37:04
0
0
Добър ден,

Аз съм частен кредитор, който давам Гаранция за бизнес кредити, лично
Кредити, заеми за закупуване на жилища, заеми за автомобили E.T.C дадох дългосрочен заем
вариращи от $ 2,000.00 до $ 10,000,000.00 от един до петдесет години максимум
с 3% лихвен процент, заинтересуваният кандидат трябва да изпрати имейл: (luisloan87@gmail.com) обадете ни се на +15854660872 само с

име>
Държава>
Необходима сума на заема>
Продължителност на кредита>
Цел на заема>
Телефонен номер>

Г-н Луис Доказателство
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки