„Миризлива“ война между власти и еколози


„Миризлива“ война между власти и еколози
Призът „Смърдящ плъх“, който размириса Ямбол
14 Февруари 2014, Петък


Местни природозащитници получиха от ямболския кмет антинаградата „Смърдящ плъх“ в отговор на връчения му от тях „Пъстър пор“

Автор: Георги Ваташки

През изминaлата седмица Ямбол стана арена „миризлива“ война между кмета Георги Славов и местното гражданско сдружение „Движение с екологична соченост” (ДЕН).
На 12 февруари еколозите получиха странна колетна пратка, доставена им от столична куриерска компания. Оказа се, че в нея се мъдри... „Смърдящ плъх“ – не истински или препариран, а във вид на декоративна фигурка, символизираща едноименната антинаграда, както самият градоначалник е формулирал – връчвана за „дългогодишна практика в разпространението на невярна и манипулативна информация, разпространява от самозвани еколози”.

Гризачът изигра ролята на изкупителна жертва в желанието на Славов за мъст срещу  неправителствената организация, която от години разобличава опитите му да заобиколи закона.
Куриозното в случая е, че офисът на ДЕН се намира само на стотина метра от сградата на общината, но нейният стопанин така и не благоволи да ги извърви, за да предаде лично плъха в ръцете на природозащитниците. Така и не стана ясно как е платена изработката на приза – дали от джоба на кмета, или от парите на данъкоплатците. 

Височайшият гняв на Георги Славов срещу екоактивистите избухна с пълна сила на 29 януари, когато ДЕН и Граждански комитет – Ямбол присъдиха на общинските власти антинаградата „Пъстър пор“, давана за лоша политика в областта на екологията и устойчивото развитие. Градоначалникът обаче го удари на „селска чест“ и само два дни по-късно бе учреден кметският приз „Смърдящ плъх“, който тутакси бе официално представен пред журналистите.

„Щом всяка измислена организация може да връчва по свое усмотрение всякакви измислени награди, то считам, че и Община Ямбол има право да връчи подобни антинагради, още повече, че в случая те са напълно основателни”, убеден бе в правотата си ямболският градоначалник. Пред медиите той заяви, че „идеята е да се иронизират опитите на такива псевдоорганизации да се представят за рупор на гражданското общество, като в същото време не забравяме, че крайната цена я плащат именно гражданите".

Славов твърди, че жителите на областния град са принудени да ощетяват семейния си бюджет с по-висока такса смет именно заради действията на ДЕН и „Коалиция за устойчиво развитие“ – организация, също известна със защитата си на природозащитни каузи. В мотивите си да им изпрати смрадливеца ямболският градоначалник, който бе избран от листата на ГЕРБ през 2011 г., даже посочва, че двете „наградени” сдружения всъщност работят единствено за постигането на своите лични и користни цели.

В отговор на неговите обвинения, от ДЕН призоваха взаимното разменяне на миризливите антипризове да бъде придружено с експертна дискусия за бъдещото развитие на града.
Нека припомним, че екозащитниците многократно отправяха предупреждения към Община Ямбол и Министерството на околната среда, че ще се стигне до тежки санкции от страна на ЕК, ако не се прекрати експлоатацията на градското незаконно сметище, което трови въздуха и водата на околните селища.

В крайна сметка това стана факт на 23 януари т. г., когато Европейската комисия заведе  съдебен иск срещу България заради незакрити 133 стари сметища, което трябваше да се случи по препоръка на комисаря по околна среда Янез Поточник. В наказателната процедура е включено и старото бунище на община Ямбол, простиращо се в землището на село  Хаджидимитрово. То е било предвидено да бъде закрито още през юли 2009 г., но все още продължава да се експлоатира. В него, покрай всичко останало, се изхвърлят болнични и ветеринарни отпадъци, които застрашават не само природата, но и здравето на местните жители.

Това бе и поводът Славов да стане лауреат на антинаградата „Пъстър пор“. Заслуга за тази чест има и неговото лобиране в подкрепа на скандалния проект за изграждане на ново сметище, което ще се намира на едва 200 метра от село Дражево. То обаче е с невалидни строителни книжа и компрометирана оценка за въздействието му върху околната среда. Липсва и задължителното комплексно разрешително, което се изисква съгласно българските нормативни актове и европейските норми.

За тези неуредици общинските власти в Ямбол са глобени от ръководството на оперативна програма „Околна среда“ със 100 хиляди лева. И тази санкция, разбира се, няма да я плаща обидчивият ямболски кмет, а редовите данъкоплатци.
Покрай смрадливите си битки с еколозите в защита на незаконните бунища, Георги Славов през последните години се утвърди и като редовен клиент на прокуратурата. В началото на май 2011 г. той бе осъден условно на година и половина затвор затова, че не е прекратил конкурс, след като се установило, че никой от кандидатите не отговаря на условията, при което общината загуби 20 000 лева.

През октомври 2010 г. ямболският градоначалник  получи и петгодишна присъда по обвинение, че е провел търг в полза на определена фирма, от което тя се е облагодетелствала с 1,7 милиона лева, ощетявайки така отново общинската хазна. Бургаският апелативен съд обаче отмени това решение.
Наскоро пък Окръжен съд – Ямбол оправда скандалния кмет по делото „Блок 20”, макар  становището на прокуратурата да бе, че е извършил нарушения при събарянето на прословутия цигански блок, превърнал се в грозна емблема на града.

Отделно Славов бе подложен на съдебно преследване и за това, че от началото на 2008 г. до края на 2010 г. е нарушил няколко закона и наредби, с което пак ощетил общината с милион и половина.
Заради тази богата негова криминална биография, ямболските граждани са на мнение, че ако някой заслужава „миризлив“ приз, то това е техният кмет. Само че наградата в случая трябва да се нарече „Крадлив плъх“ и да му бъде връчена пожизнено.


Георги Славов

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки