Червено цвекло на нашата трапеза


13 Февруари 2014, Четвъртък


Безценният зеленчук предпазва и лекува цяла плеяда различни заболявания

Автор: проф. Христо Мермерски

Зимата е сезон, в който трябва да положим усилия да си набавим така нужните за организма ни  минерални соли и растителни белтъчини. Свежите плодове и зеленчуци в студените месеци са сравнително малко, и то предимно вносни.

В късна есен обаче стопаните са прибрали реколтата от червено цвекло (популярно и като панджар) и то масово се среща на родния пазар. Именно това е зеленчукът, който може да ни помогне да сме здрави и в коварно опасните зимни дни. Неговото предимство пред другите зарзавати се състои в това, че при съхраняването си остава наситено с витамини и не губи с времето си съдържащите се в него полезни вещества – както в суров, така и в обработен вид.

За безценните свойства на червеното цвекло се е знаело още от времената на Хипократ. Тогава с негова помощ са били предотвратявани различни заболявания на кръвта и са се подобрявали функциите на пикочния мехур. В наши дни е доказано, че този кореноплод съхранява в себе си най-важните съединения на калция и калия, които са необходими за нормалната работа на сърцето и оптималното регулиране на киселинния баланс на кръвта. В него се срещат и много други ценни макро- и микроелементи като натрий, фосфор, хлор, магнезий, сяра, желязо, манган, мед, цинк, хром, йод, молибден, кобалт, бор, ванадий и пр. Специално по отношение съдържанието на желязо зеленчукът заема второ място след чесъна, а способността му да насища организма с йод е почти равностойна на тази на морските водорасли.

Освен това цвеклото предоставя на организма ни витамините РР, С, А, Е и от групата В (В1, В2, В5, В6, В9 и В12). Почти не се знае, че то е истински склад на фолиева киселина, която се явява превъзходен кръвотворен стимулатор и действието й се отъждествява с това на червеното вино, което активно насища човешката кръв с кислород. Затова и този зеленчук е много подходящ за лечение на анемия. А тъй като укрепва стените на кръвоносните съдове и стабилизира работата на сърцето, се препоръчва и при атеросклероза, хипертония и сърдечносъдова патология. Помага и при безсъние, неврози и за укрепване на паметта.

Съдържащите се в червеното цвекло пектини са прекрасно средство за изчистване на дебелото черво, кръвта, бъбреците и черния дроб от вредните соли на тежките метали. Намалява киселинността в организма.
Успоредно с всичките си други уникални свойства, то се отличава и с много ниска калорийност – в 100 г от него има само 42 калории, което го прави подходяща храна при диети за редуциране на теглото.

Консумацията на червено цвекло дава отлични резултати при язва на стомаха и дванадесетопръстника, и като цяло нормализира работата на стомашно-чревния тракт.
Виското съдържание на цинк в него удължава продължителността на действието на инсулина, затова ползата от кореноплода е очевидна за диабетиците.

И не на последно място, медицинските изследвания доказват, че сокът от червено цвекло чувствително забавя нарастването на злокачествените клетки в организма. Но с него трябва да се внимава, ако има регистрирано заболяване на дванадесетопръстника и стомаха. Много е важно да се знае, че не е желателно прясно изцеденият сок да се изпива веднага, тъй като в него се съдържат летливи съединения, които могат да предизвикат при някои хора гадене и повръщане. За да стане подходящ за употреба, той трябва да престои няколко часа, а преди приемането му – задължително да се разреди с охладена преварена вода или още по-добре – с шипков чай.

Сокът е особено полезен при смущения в месечния цикъл на жените и при климактериума им. Той напълно може да замени в тези случаи скъпите хормонални препарати.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки