Българските кукери са братя с австрийските Перхтен


Българските кукери са братя с австрийските Перхтен
11 Февруари 2014, Вторник


Езическият обичай в северната държава е досущ като нашенския в зимните месеци

Автор: Камен Колев

Страховити същества с огромни маски, рога и звънци, които издават силен шум и плашат децата по тъмно. Кукери? Да, но и мъже, участници в обредния ритуал Перхтен в Австрия и Южна Германия. Традициите са толкова сходни, че дори се провеждат по едно и също време – през зимните месеци, в „мръсните“ дни около Нова година.

Дали някой се е заел да изследва корените на този ритуал – кога, къде и как възниква, не знаем, но едно е ясно, че в Европа съществува още от прастари езически времена.
В периода между 21 декември и 6 януари както в Австрия, така и в Южна Германия, тълпи от маскирани младежи и мъже излизат в селата и по градските центрове, за да прославят езическата богиня Перхтен (мн. ч. от Перхта – б. пр.), чието име в древнонемския език означава „брилянтна“ или „светла“.

Според предхристиянската традиция в Алпите, под монотонното биене на барабани хора, облечени в кожи и със страховити маски, устройват на площадите ритуални действия. Първоначално маските са били женски и са изобразявали същества от антуража на богинята Перхта, или както е известна в Словения – Пехта Баба.

Някои източници посочват, че тя е свързана със северната богиня Фрея, а други смятат, че традицията има келтски корени. Впоследствие маските се изменят в животински, направени от дърво и декорирани с рога. Костюмите са от кожата на кафява или бяла овца.
Други предания разказват, че Перхтен всъщност са диви езически духове, които се събират на големи групи в навечерието на Свети Никола (6 декември), зимното слънцестоене (22 декември) и Епифания (6 януари). Вдигането на врява от тези създания има за цел да „сплаши” зимата. Свързва се и с въплъщение на съдбата и душите на мъртвите.
„Кукерите“ палят огън, с който гонят зимата и "бият" лошите деца.

Едно от най-големите забавления за малчуганите е да дръпнеш Перхта за козината и той да не те хване. През 17-18 век Римокатолическата църква се опитва да забрани този ритуал, но по-късно той е толериран и се възражда отново. В района на Залцбург „кукерите“ ходят по къщите и стопаните на домовете ги канят на маса.  Докато са с маски на главите, нямат право да говорят, за да не се превърнат в съществата, в които са се предрешили. В замяна на това обаче могат да пият без ограничения и по тази причина емоциите по време на Перхтен са големи.

В района на Халайн, Залцбург, ритуалът дълги години е бил забранен заради истински побоища, чупене на ръце, крака и обърнати коли по улицата след солидни почерпки с ракия. Сега там, където се провеждат шествията, наричани Перхтенлауф, винаги има много полиция.   
В различните провинции ритуалът се провежда по различен начин. В големите градове „кукерите“ се изявяват и в стилистиката на рокерите, като свирят по площадите на камуфлажни китари под съпровода на хардрок.

Днес в района на Понгау, Австрия, се провеждат всяка зима огромни шествия Шьонперхтен (красив Перхтен, б. пр.) и Шиахтперхтен (грозен Перхтен – б. пр.).
Други регионални вариации включват Трестерер в района на австрийската Пинцгау, танцьори на кокили. Големи ски курорти  са превърнали традицията в туристическа атракция, с която привличат всяка година тълпи от гости.

Аналогичните обредни ритуали по Нова година и Заговезни в България се наричат Кукерски игри. Изпълняват се също само от мъже, който се обличат в кожи, народни носии, носят зловещи маски. Повечето от маските са с дървена конструкция. Върху нея са налепят разноцветни конци, парченца платове, огледала, лъскави пайети и други елементи.

Най-старинни се считат маските, представящи овен, козел и бик. Тяхното задължително присъствие в Кукерските игри доказва тезата, че игрите по произход са свързани с древните дионисиади. Въздействието на маскираните кукери допълнително се подсилва и от звука на окачените по тях медни и бронзови звънци и хлопки.
Някои маски имат две лица. От едната страна носът е чип и лицето е добродушно, а от другата носът е гърбав, а лицето зловещо. Тези маски са символ на доброто и злото, които съществуват неразделно в света, казват етнографите.

Голямо значение за символиката на маските имат и цветовете за украса. И тук преобладава червеният цвят - символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня. Черният олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.

Кукерските игри в България имат сходна символика с тези в Австрия и Южна Германия – чрез специални магически танци и страшните маски да се уплашат и прогонят завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година.
И при българските кукери има вариации. Една от разновидностите им са т. нар. деведжии – облечени в кожуси с козината навън. На кръста си имат кожен ремък с прикрепени хлопки. Маските им са от шаяк и са украсени с цветни конци, панделки, дантели, пулове.

Деведжията носи в едната си ръка дървена сабя, а в другата топуз. В миналото в обичая участвали само ергени, а през последните години вземат участие и женени мъже.
Обхождането на къщите става само през нощта, защото традицията повелява слънцето да не свари деведжиите на пътя. На площада те развличат хората с весели сцени, играят буйни кукерски танци.

Подскачат високо, "за да расте високо житото", раздрънкват звънци, размахват саби и топузи. Обичаят завършва с голямо хоро. Кукерските игри са шумни и весели,  нещо като народен театър на открито, изпълнен с хумор и сатира. Старите българи са вярвали, че смехът има особена магическа сила, с която трябва да се въздейства за берекет на животинския и растителен свят.


Перхтен – традицията на кукерите в Австрия и Германия Българските кукери също носят маски и кожуси като братята си в Северна Европа

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки