Панаир на виното в Илинденци


10 Февруари 2014, Понеделник


Всяка първа събота на февруари боговете на виното слизат в село Илинденци, община Струмяни, Благоевградска област – популярно иначе с  мраморната си кариера

Автор: Огнян Марков

и с най-голямата у нас скулптурна изложба на открито. Вярва се, че който пие вино през този ден, ще бъде румен и здрав цялата година.
Никак не е случайно, че точно там всяка година се провежда панаир на виното – само в селото и региона се отглежда виненият сорт „Керацуда“, от който се прави и едноименното вино, известно със своя специфичен вкус и неповторим аромат.

Празникът започва с това, че боговете зарязват лозите, за да се осигури богатата и добра реколта и през тази година. А те са: Сабазий - фригийско-тракийско божество на растителността, земеделието и лечението, на живата природа, на човека и неговото здраве, на продължението на рода, благодетел и дарител на безсмъртие; Загрей - син на Зевс и Персефона, литературният орфизъм го знае като "Първия Дионис", в тракийската митология още е бог на Слънцето;  Дионис - тракийски бог на възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието,  Бакхус – Дионис, почитан е в древния Рим под името Бакхус, и, разбира се, християнският Свети Трифон - светец-лечител, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното.

Церемонията следва и християнските традиции, и стария езически ритуал, доколкото е успял той да се запази. Корените на честването произлизат от древните времена, когато българските земи били населени от тракийските племена, които повече от всички почитали Дионис - бога на виното и лозята.  Този празник сега се посвещава на християнския свещеник Трифон, екзекутиран в Никея през 250 г.  Според легендата в деня на наказанието всички лозови масиви в страната били нападнати от насекоми и хората призовали Трифон да ги защити.

Зарязването се съпровожда с наричания божествената сила на виното да пречисти всички, които обработват лозята, за да се продължи и пребъде традицията. На панаира местните производители с гордост изнасят своите вина, а технолози от винарските изби в Дамяница и Благоевград ги оценяват според качествата им. А гостите на празника от близките населени места, които винаги са стотици, могат да се насладят на различните видове от напитката и на много скара от месни деликатеси.

В миналото Илинденци е било преобладаващо турско-циганско село и е носело името Белица. По време на първата Балканска война през 1912 г. обаче мюсюлманското население го напуска и там се заселват българи – бежанци от селата Зарово, Крушево, Кърчово, Врабча в Егейска Македония. Със себе си те пренасят и старите народни традиции и сорта „Керацуда“, който, макар и устойчив на суша и студ, изисква специфични атмосферни условия, характерни за полите на Пирин.

В селото се намира най-големият в България скулптурен парк "Арт Център Илинденци". Той е разположен сред невероятните каменни образувания край селото на площ повече от 10 декара. Създаден е от едноименната фондация по инициатива на скулптора Иван Русев. В тази най-голяма у нас скулптурна изложба на открито са експонирани творби на български и чуждестранни творци, сътворени тука на място и под вдъхновението на планината и хубавото вино по време на ежегодните семинари, организирани от 1998 година насам.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки