Огнен кръст на празника на меда в Благоевград


Огнен кръст на празника на меда в Благоевград
Празниците на меда в Козлодуй Снимка: atominfo.bg
10 Февруари 2014, Понеделник


Пчелният еликсир в миналото е бил използван за лечение на чумата и други смъртоносни болести

Автор: Огнян Марков

Бурканчета с мед с налепени на тях горящи свещи, подредени във формата на кръст, могат да се видят всеки февруари на уникалния огнен ритуал в благоевградската църква „Въведение Богородично”. Обикновено стотици хора от града и околните населени места се стичат на това огнено свещенодействие, което се прави само на празника на св. Харалампий, когато се отбелязва и Денят на пчеларя.

Според обичая всеки производител донася бурканче мед в Божия храм, което, след извършването на религиозното тайнство, се отнася  вкъщи и от него се хапва всеки ден по малко, защото се счита, че осветеният пчелен продукт вече има не само лечебна сила, която принципно е типична за него, но и магически качества.

Могъществото на природата от дълбока древност е всявало страх в хората, карайки ги да се чувстват нищожни пред стихиите и  загадките на света и битието. Затова и всички религии, стародавни и съвременни, илюстрират по несъмнен начин в своята дълбока същност стремежа на човека да си измисли или да си нарече покровители - богове и светии, които, ако се помоли смирено и пренесе някаква жертва, ще го предпазват от гнева на природата.

Поверието гласи, че образуваният огнен кръст в Божия дом ще донесе здраве на медарите, богата реколта и много нови пчелни семейства.
Затова всеки, пристъпил прага на църквата с бурканче мед в ръка, независимо дали е негово производство или не, прави това с вярата, че чудото на природата, изкристализирало в кехлибарения отблясък на меда, ще помогне на него и близките му да преодолеят трудностите и здравословните проблеми през годината.
По нашите земи мед се произвежда от незапомнени времена. Още в дълбока древност той е бил използван за лечение на болести, а през средните векове е бил важно средство за изцеление от чумата.

Най-вероятно затова и едно от имената на празника е Чуминден. Известно е, че прабългарите в своето битие преди столетия са определяли месец февруари тъкмо като времето за борба с мишките – основните приносители на тази болест. Предполага се, че болестта е пренесена по нашите земи от набезите на скитническите кумански племена. Тогава народът под „чума“ е разбирал всяко смъртоносно за това време заболяване, включително холерата, шарката, туберкулозата и пр. Оттам и това ревностно желание да се търси в религиозното тайнство божията закрила срещу болести и житейски несгоди.

На 10 февруари, когато се отбелязва Денят на пчелите, меда и заетите в този занаят, не се върши домакинска работа. Рано сутринта стопанките изпичат специален хляб и три кравайчета, които се мажат с мед. Взимат паничка с пчелния еликсир и заедно с хляба и кравайчетата ги отнасят в църквата, където свещеникът ги освещава. Едно от приготвените специално за празника кравайчета хвърлят на покрива на къщата - „за чумата”, другото дават на животните вкъщи, а третото - на децата.
Прави се и медовина – напитка от мед и вода, която след ферментацията си наподобява виното, но има съвсем различни качества.

Освен в Благоевград в деня на свети Харалампий почти във всеки по-голям български град по различно време на годината се организират празници на меда, на които пчеларите разчитат да пласират своята скъпоценна и здравословна стока. В Бургас той обикновено се провежда през август, в Плевен е през октомври, в Козлодуй се чества през февруари, в Пловдив – като един от утвърдените центрове на пчеларството, е през септември.
Но покрай комерсиалната си страна, тези фестивали са израз и на вродената у българите почит към меда, смятан за храна на боговете.

А неговата всестранна употреба, включително и чисто обредната, е неделима пък от почитта към пчелата –  смятана за символ на въздуха, светлината и ежегодното възраждане на природата след тежката зима.


Огненият кръст от бурканчета с мед и прикрепени към тях свещи огрява всяка година в този ден сводовете на пълната с вярващи благоевградска църква „Въведение Богородично” Снимка: sabori.bg

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки