Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
Герхард Шрьодер
07 Февруари 2014, Петък


Пак скандали със слухтене на световни лидери, унищожават се оръжия, а на морското дъно се откриват несметни залежи


САЩ подслушвали и бившия германски канцлер Герхард Шрьодер

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е започнала да подслушва през 2002 г. телефона на тогавашния германски канцлер Герхард Шрьодер заради неговата съпротива срещу оглавяваната от САЩ инвазия в Ирак. 
Това съобщиха тези дни мюнхенският вестник "Зюддойче цайтунг" и германската обществена телевизия Ен Де Ер, цитирани от АП. 

Медиите се позовават на анонимни американски правителствени източници и близки до АНС, които се запознали с документите, предоставени от Едуард Сноудън. 
Според тях Шрьодер е бил включен в списъка на следените лица през 2002 г. под номер 388.
По думите на самия Шрьодер до разкритията на Едуард Сноудън той не е имал представа за мащабите на електронния шпионаж от страна на САЩ. "Тогава не бих си и помислил, че ме подслушват американските тайни служби", заяви бившият канцлер пред Ен Де Ер. 
Предишни публикации на немски медии, също базирани на разкритията на Сноудън, констатираха, че канцлерът Ангела Меркел също е била обект на подслушване от страна на АНС. 

Меркел стана канцлер на Германия през 2005 г. 
Зам.-министърът на правосъдието на САЩ Джеймс Коул призна, че е възможно американското разузнаване да е събирало данни от телефонни разговори на конгресмени,  съобщи „Франс прес”.

Коул бе изслушан на заседание на комисията по правосъдие в Камарата на представителите, посветено на полемиката с програмата за следене на АНС. 
Конгресменът републиканец Даръл Иса попита дали са били събирани данни от телефонните номера в офисите на Камарата на представителите (избирани номера, продължителност и дата на разговорите).
"Без да давам уточнения, да, вероятно го правим",  отговори Коул. Служителят на министерството отказа да отговори на въпроса дали разговорите на Обама са следени, но обеща да го стори по-нататък. 

Иса наблегна на важността на въпроса, особено що се отнася до телефонните разговори на Обама до германския канцлер Ангела Меркел. Меркел разкритикува американските програми за следене, след като научи, че собственият ѝ мобилен телефон е бил подслушван. Обама обеща на 17 февруари реформа в програмата за следене и обяви промени в съхранението на милиарди метаданни, събрани от телефонни комуникации. 
Председателят на комисията по правосъдие Боб Гудлат предупреди, че прехвърлянето на съхранението на такива данни към частни фирми  може да засили допълнително притесненията за защитата на неприкосновеността на личния живот.


Либия заяви, че е унищожила целия си химически арсенал

Либийското външно министерство обяви, че всичките запаси на страната от химически оръжия, вкл. бомби и снаряди с иприт, са напълно унищожени, предаде „Асошиейтед прес”.
Министърът на външните работи Мохамед Абделазиз направи това съобщение няколко дни след приключването на мисията по ликвидирането на химическия арсенал, останал от времето на Муамар Кадафи.

"Либия е напълно освободена от всякакво наличие на химически оръжия, които могат да представляват заплаха за хората, околната среда или съседните райони",
каза министърът, цитиран от либийската национална информационна агенция.
Още през 2004 г., преди Кадафи да бъде свален и убит, Либия декларира, че разполага с 25 тона горчичен газ (иприт) и 1400 тона съставки за производството на химически оръжия. Освен това режимът в Триполи обяви, че притежава над 3500 авиационни бомби, годни за оборудване с химически бойни глави, както и с три инсталации за производство на химически оръжия, припомня АП.

Тези дни в. "Ню Йорк таймс" писа, че през последните три месеца САЩ и Либия дискретно изцяло са унищожили остатъците от химическия арсенал на режима на Кадафи.
Според вестника за целта е била използвана преносима инсталация за изгаряне на стотиците бомби и артилерийски снаряди с горчичен газ, които Вашингтон се опасяваше, че може да попаднат в ръцете на терористи. Освен това операцията е помогнала за изпробване на тази технология, имайки предвид далеч по-мащабния план за ликвидиране на химическия арсенал на Сирия, коментира вестникът.


Гърция: „Златна зора" става „Национална зора"

Гръцката крайнодясна партия "Златна зора" внесе във Върховния съд на страната декларация за учредяване на партия под името "Национална зора". Внесен е бил също и уставът на новата формация, съобщават гръцките медии.
Декларацията е била подписана от кандидат-депутата на "Златна зора" Михалис Янонгонас.

Миналата събота депутатът от партията Илиас Касидиарис обяви в Атина учредяването на новата партия. По думите му "Национална зора" е била учредена заради вероятността от поставяне на "Златна зора" извън закона.
Предстои Върховният съд на Гърция да се произнесе по легитимността и устава на новата партия.

Със създаването на новата партия "Златна зора" търси начин за участие на евроизборите през май, след като спрямо нея бяха предприети наказателни действия. Лидерът ѝ и петима нейни депутати са в ареста заради разследване дали организацията е престъпна.
"Ще участваме в изборите по един или друг начин", обяви Касидиарис пред около 3000 привърженици на "Златна зора" в Атина, събрали се да отбележат годишнината от гръцко-турския спор за необитаем егейски остров, довел през 1996 г. двете страни до ръба на войната.

Въпреки всичко, "Златна зора" остава третата по популярност партия в Гърция.
Социологическо проучване наскоро показа, че партията, чиято емблема прилича на свастика и която се обявява за прочистване на Гърция от "смрадливите" имигранти, би получила между 8,9 и 10,3% от гласовете, ако изборите бяха сега.


Въглеводороди за 80 млрд. долара крие Йонийско море

Несметно богатство крие дъното на Йонийско море, пишат гръцките вестници.
Такива са оценките, които са стигнали до гръцкото министерство на енергетиката и околната среда, след като норвежката компания "Пи Джи Ес" (PGS), направила изследванията в Йонийско море и южно от о-в Крит, е предала базата данни на ведомството, отбелязва в. "Етнос".
Сеизмичните проучвания свидетелствали за наличието на петролни структури на площ от 30 000 километра по дъното на Йонийско море, които възлизали на поне 600-800 млн. барела нефт.

Вестникът съпоставя размера на въпросните находища с този на находището Принос край Кавала в Егейско море, където количествата възлизат на 200 млн. барела.
Ако тези предполагаеми оценки от 800 млн. барела се потвърдят, тогава става дума за богатство от 80 млрд. долара.

Вестниците пишат още, че гръцката държава започва кампания за привличане на енергийни гиганти за сондажи и възнамерява да обяви търгове за предоставянето на концесия на 10-15 блока в границите на тези находища.
Очаква се петролни консорциуми да започнат тези сондажи в началото на 2015 г.
Норвежката компания е проучвала пет района. Първият - северозападно от залива Амвракикос, вторият е на морската граница с Албания, третият се намира югозападно от полуостров Пелопонес на морската граница с Италия, четвъртият - край залива Катаколо, а петият - северозападно от о-в Корфу.
Изследвани са също и райони южно от о-в Крит.

Данните показвали, че посочените райони в Йонийско море и край о-в Крит били доста сходни с тези в Югоизточна Италия и Албания, от които вече се добивали въглеводороди.
Норвежката компания "Пи Джи Ес" подаде първите оптимистични сигнали за находища от въглеводороди южно от о-в Крит и в Йонийско море през март 2013. Сеизмичните проучвания тогава бяха извършени с помощта на изследователския кораб "Нордик Експлорър" (Nordic Explorer).

Те са показали, че басейнът около о-в Крит крие "енергийно съкровище", съизмеримо с това в морския район около Израел, Ливан, Сирия и Палестина.
Учените тогава говореха за наличието на 123 куб. фута газ край Крит.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки