Славчо Атанасов: Спасението за България е в обединението на патриотите


Славчо Атанасов: Спасението за България е в обединението на патриотите
07 Февруари 2014, Петък


Само един такъв съюз е в състояние да изведе политиката на принципно нова основа, казва основателят на партия „Национален идеал за единство“

Автор: Интервю на Светлана Николова

Славчо Атанасов е роден в Карлово на 14 февруари 1968 г.
Завършва средно образование в Пловдив и след това Висше военно артилерийско училище в Шумен, със звание старши лейтенант, офицер от резерва. Второто си висше образование по специалността „Право” завършва във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Велико Търново. Работил е 5 години като психолог в кв. „Столипиново”, гр. Пловдив. 

Член на ВМРО от 1992 г. и първи председател на Студентската организация на ВМРО в град Пловдив. Славчо Атанасов е председател на сдружението „Национална алтернатива в местното самоуправление” и сдружение „Изберете пловдивското”, в което членуват над 100 от най-големите фирми, регистрирани на територията на община Пловдив. Един от създателите на партия „Национален идеал за единство“.
От 2003 г. до 2007 г. е кмет на район „Тракия” в Пловдив.
Кмет на Пловдив от 2007 до 2011 г.



- Господин Атанасов, НИЕ е част от обединения патриотичен съюз, сформиран под егидата на „Национален фронт за спасение на България“. Какви бяха мотивите за присъединяването на вашата формация към него?

- Създаването на силно и авторитетно патриотично обединение е жизненоважно за България. Дори ще кажа, че във времето този процес доста закъсня. Причините за това забавяне са много и те се коренят в основите и принципите, които в момента движат политическия живот у нас.
От българската история е видно, че когато държавата и обществото се разболеят до такава степен, на каквато сме свидетели днес, на преден план се появяват точно патриотично мислещите хора.

И единствено тези патриотични сили са в състояние да изведат политиката на принципно нова основа, за да успее обществото да прекрачи кризата. Защото те винаги поставят интересите на народа и държавата над всичко.

Това е основната причина да се присъединим към обединения патриотичен съюз под егидата на НФСБ. За мен единствената формация, занимаваща се с политика в България, на която все още хората имат оправдано доверие,е тази.
А за самия политически живот в страната едно добре представено участие на патриотичните сили в европейския и българския парламент ще подейства оздравително. 


- НИЕ има излъчени на последните местни избори 123 общински съветници, шестима общински кметове и още 24-ма - на кметства. Освен в Пловдив и областта, къде другаде в страната имате силни позиции?

- Това е така. През годините ние сме изграждали сериозни структури из цялата страна и те са силни и действащи и в момента.
Да вземем например Хасково, Пазарджик, цяла Пиринска Македония, Врачанско, Плевенско, Троянско, Ловеч и още много други места, където нашите симпатизанти и членове са добре организирани и работят за каузата на патриотичната идея в България.


- Как приеха вашите симпатизанти обединението с НФСБ?

- Нашите симпатизанти и членове са преди всичко патриоти и националисти, и за тях това е едно принципно и естествено сътрудничество. То се основава и на голямото сходство, което нашите политически платформи и програми имат. На места те съвпадат изцяло и в този патриотичен съюз не ни се налага да мислим за компромиси или пък да търсим допирни точки в нашите убеждения, защото те са изключително близки. 


- Това ли е пътят за спасение на България от разрухата, тежкото икономическо състояние и продажната политика, наложени в годините на прехода?

- Аз вече споменах това. И като човек, който задълбочено познава историята, ще кажа, че ако в тези 20 години на така наречения преход имаше подобно движение, сигурен съм, че разрухата, за която говорите, нямаше да достигне такива размери.
Едно силно патриотично обединение нямаше да позволи България да бъде ограбена и народът ни да затъне толкова дълбоко в кризата, от която сега всички трескаво търсят изход.

В българската политика се направиха тежки грешки и национални предателства, каквито патриотичните сили нямаше да допуснат. За съжаление, задкулисието на политиката направи всичко възможно патриотите и националистите да са слаби и разединени през тези години.

Аз съм убеден, че този период приключи и българският народ в момента гледа с надежда именно към обединения патриотичен съюз и припознава в него силата, която ще работи принципно, честно и най-вече в полза на народа и държавата. В моя кметски мандат в Пловдив ние доказахме, че работим по този начин.  


- Вие сте ръководител на предизборния щаб на патриотичния фронт в Пловдив. Как протича подготовката за изборите за Европейски парламент?

- Подготовката вече започна. Вие вероятно знаете, че цялото патриотично обединение под егидата на НФСБ правим изнесени заседания в големите градове на страната. На тях създаваме по-добри връзки между местните си структури, набелязваме плана за общи действия и решаваме конкретни задачи.
В Пловдив срещата премина много добре, при доста голям и обществен интерес. Така че работата върви в правилната посока.


- Какви ще са основните принципи на кампанията за евровота в Пловдив?

- Основното, което е важно за нас и за всички българи, е интересите на нашата държава да са равнопоставени и наистина добре защитени в Европейския съюз.
Това е и нашето послание към избирателите, ние няма да отстъпим техните интереси на някой друг. Ще ги защитаваме принципно и достойно и по никакъв начин няма да позволим чужд интерес да вземе връх спрямо българския.

Ние сме народ с голяма история и култура и трябва да имаме достатъчно самочувствие и достойнство, когато защитаваме националните си интереси. Това е, което нашите представители в Европейския парламент ще направят. Българите на равна нога с останалите европейски нации. Ние не сме второ качество хора!


- Очаквате ли компроматна война и удари под кръста?

- С политика се занимавам от много години и съм видял какво ли не. Но аз съм убеден в разума на българите, които също се нагледаха на всякакви панаири и инсинуации и вече отлично различават истината от лъжата.
В този смисъл съм спокоен, защото провокации вероятно ще има, но нека не подценяваме интелигентността на българския избирател.


- На колко мандата в ЕП залага патриотичното обединение?

- Аз имам един принцип - никога не си позволявам да говоря от името на хората. Избирателят е този, който ще прецени каква сила да даде на българските патриоти.
Ще кажа само едно, ако искате българските депутати в Европарламента да са си на мястото и да защитават истински българските интереси, дайте доверието си на хората от патриотичното обединение.
Защото те вече са доказали на дело, че не се продават и не се гънат под натиска на евробюрократите.


- Разпознаваем ли е патриотичният съюз около НФСБ за мнозинството от българите и какво трябва да се направи още, за да популяризира обединението?

- Считам, че съюзът е добре разпознаваем и популярността на телевизия СКАТ и нейните водещи го доказва. Партиите, които сме в този съюз, също имаме добре развити и силни структури в страната и резултатът на последните парламентарни избори, който НФСБ постигна, също е красноречив.
Вие знаете, че тогава фронтът на Валери Симеонов беше, ще го нарека технически, отстранен от участие в българския парламент. Така че, доверието на избирателите към патриотичната формация е налице.


- Предстои пресконференция на родолюбивия съюз в Благоевград. С какво ще бъде свързана тя?

- Регионът на цяла Пиринска Македония е от особено значение за нас и за патриотичното обединение. Защото хората там не се отказват от своите родолюбиви и патриотични ценности и убеждения и силно държат на тях.
Вие знаете, че това е и исторически обусловено, така че патриотичната идея там все още е на пиедестал. Това са нещата, за които ние се борим, и аз съм сигурен, че там нашите идеи попадат на отлична почва.
Чисто технически там ще направим същото, каквото и в останалите градове на страната, ще обединяваме нашите структури за общи действия.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки