Цитрусът, който носи здраве и… успех


06 Февруари 2014, Четвъртък


Помелото, чиято родина е Китай, няма нищо общо с грейпфрута, макар много да прилича на него

Автор: проф. Христо Мермерски

Много хора мислят, че помелото е някаква разновидност или родственик на грейпфрута. Затова може би се учудват само на големината му и не го възприемат като непознат у нас плод. То наистина е от семейството на цитрусовите растения, но може да се похвали с доста специфични, характерни предимно за него, полезни свойства.

За негова родина е прието да се смята Китай, а в Европа помелото попада през ХV век, донесено от английския мореплавател Шедок. Затова и шедок е едно от названията, с които е известен на Запад този плод. Любопитно е да се отбележи, че на Нова година китайците си подаряват един другиму именно помело, за да им донесе късмет, тъй като в Поднебесната империя то е признато за символ на благополучието и успеха. Там то се поднася и на духовете по време на различни ритуални обреди.

Този плод има широка палитра от полезни свойства, които се обуславят от богатия му витаминен състав. Освен него, в състава му влизат и много калий, лимоноиди и е терични масла. Лимоноидите се отличават с ярко изразена противоракова активност, калият влияе благотворно върху работата на сърцето и укрепва сърдечния мускул, а  етеричното масло забележително укрепва имунитета.
В помелото се съдържа и максимално много аскорбинова киселина (витамин С), затова консумацията на този плод по време на простудни, инфекциозни и вирусни заболявания е просто задължителна.

То трябва да се включва по-често в менюто и ако човек иска да се отърве от излишните си килограми, тъй като има способността да разгражда мазнините и белтъчините. А и калоричността му е много ниска – в 100 г има само 25-30  ккал. Похапвайки помело, може да се отслабне не само лесно, но и приятно, а освен това с него организмът получава всички необходими му микроелементи и вещества.

И още едно полезно свойство на този забележителен цитрус – той може да вкара в норма артериалното налягане. Разпространено е и мнението, че предотвратява развитието на раковите клетки – забелязано е, че раковите клетки практически не се размножават при прилагането на диета с него.

Плодът се отразява добре и на страдащите от бронхиална астма и атеросклероза. Неоценима е помощта, която оказва на нервната система, като подобрява настроението. Неслучайно го наричат плод – антидепресант. А високото съдържание на фолиева киселина в него го превръща в един от най-полезните хранителни продукти при бременност, особено на ранните й етапи.

Полезни са и другите части на растението. Листата му лекуват язва и премахват отоците. А в обелката му се съдържа етерично масло, което притежава тонизиращо действие. Биофлавоноидите в нея помагат при заболявания на органите от храносмилателния тракт – стомах и задстомашна жлеза.
Плодът е противопоказен единствено за хората, проявяващи индивидуална непоносимост към цитрусите, а също и за лица, страдащи от язвени поражения в областта на дванадесетопръстника, с колит, остър нефрит и хепатит.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки