Неграмотен циганин „управлява“ фирма с огромен капитал


04 Февруари 2014, Вторник


Бизнесът на един от най-големите земеделски производители у нас е бил отнет по криминален начин, кълне се самият той


Един от десетте най-големи земеделски производители в България остана без бизнес, след като фирмата му е била отнета по криминален начин. Скандалът покрай Павел Стоименов от село Брест, община Гулянци, гръмна преди повече от 10 дни, но развитието по случая е плачевно и издава безсилие на властите в страната. Докато мъжът търси съдействието на закона, новият собственик на дружеството вече разпродава земи от активите му.
Стоименов е развивал до скоро проспериращ агробизнес чрез "Агро-бел 2001" ЕООД, което обработва 70 000 декара земя в различни региони на страната и има оборот 20 милиона лева.

За това, че му е отнето всичко, земеделецът научава съвсем случайно. Малко след Нова година той отива да изповяда сделка за покупка на ниви при нотариус Джонов в Никопол. Юристът прави задължителната проверка на имотите в Търговския регистър и установява, че Стоименов не може да купи земята, защото фирмата не е негова. Оказва се, че дяловете му са изкупени с договор за покупко-продажба на 6 януари т. г., а промяната е вписана в Търговския регистър на 17 януари.

„По това време не съм бил въобще в България, когато са ми „изкупени“ дяловете“, обяснява пред бТВ Павел Стоименов. Той смята, че измамата е извършена, като електронният му подпис и фирменият печат са били сканирани от документи, взети от Търговския регистър.
Сделката по прехвърлянето е изповядана от нотариус Валери Манчев, който също твърди, че по това време е бил зад граница. В моя регистър не съществуват такива удостоверявания, категоричен е той.

Новият собственик на "Агро-бел 2001" се казва Станимир Весков Василев - малограмотен циганин, по думите на измамения земеделец милионер. Василев е регистриран във Варна, но не живее на посочения адрес от 10 г.  Преди това често бил търсен от представители на полицията. В момента заради случая с фирмата на земеделския производител е обявен за издирване от МВР. Родителите му пред репортери казват, че Станимир не притежава никакво имущество. Разследващите са убедени, че той е само „бушон“ и прикрива истинските извършители на престъплението.

На 20 януари Василев е извадил скици и данъчни оценки на активи. Продал е 60 дка от земята на Стоименов в Шумен, по 150 лева на декар. Реалната цена в региона била 1100 лева, твърди бизнесменът.
Веднага след като научил, че е измамен, земеделският производител сигнализирал Икономическа полиция и прокуратурата. Уведомил и Нотариалната камара, че е заведено досъдебно производство, съобщил и на всички нотариуси. Въпреки това, сделката по продажбата на земите в Шумен е изповядана и заверена от нотариус  Светозар Димитров Стоилов. 

„Преди бизнеса си го взимаха с бухалки, сега го взимат виртуално”, коментира пред телевизионната камера Стоименов. Междувременно в негова подкрепа застанаха няколко браншови организации на фермери, собственици на земеделски земи, зърнопроизводители, овцевъди, тютюнопроизводители, животновъди и др.
Те излязоха с декларация в негова защита, изпратена до институциите и парламентарните групи на политическите партии у нас. Браншовиците заявяват, че ще предприемат протести, ако държавата не реагира адекватно на случая със Стоименов.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
09.02.2014 14:03:02
0
0
Милият .... той е чист като сълза .... никога и никого не е мамил.... през ума му не е минавало... той вярващ човека набожен и прочие нали г-н Стоименов. ....

Измамен по-добре отколкото ако той беше измамил някой беззащитен слаб беден но честен човечец... но това по принцип сами го говорим де .... Павел Стоименов и през ум не му е никога минавало да мами някого да върши престъпления, да краде лъже, сплашва крие данъци да прави същите шашми със системата подкупвайки и използвайки институциите за лични и користни цели, както сега на него са му спретнали.... винаги всичко и навсякъде е плащал.... не дължи и стотинка на никога.... нали г-н Стоименов ... да, жалко такава видна личност, по подобен начин измамена, наистина жалко...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки