Новини от света на растенията и животните


Новини от света на растенията и животните
04 Февруари 2014, Вторник


Холандски лалета ще растат в Индия


До неотдавна  фермерите от индийския щат Раджастхан са отглеждали предимно цветя от местни сортове. Но в близко време властите имат намерение да променят тази ситуация, като се съсредоточат върху новото перспективно направление – култивиране на популярни декоративни растения. По мнението на видни индийски селскостопански дейци такъв проект може да донесе немалък доход на азиатската държава. А и населението на страната няма да е принудено да плаща за скъпоструващи експортни китки.

„Развъждането на декоративни цветя като стрелиции, орхидеи, гербери и антуриуми, е много жизнеспособен проект. Според статистиката, всички изброени цветни видове днес се ползват с огромна популярност на сватбените тържества и държавните празници. Така че вложенията в развитието на този нов отрасъл може напълно да се изплатят само след няколко години” – уверен е министърът на селското стопанство на Индия Прабу Лал Сайни.

Понастоящем в Раджастхан с пълна сила се провеждат изследвания, посветени на  усвояването на особеностите на култивирането на декоративни растения и много от тях вече са се увенчали с успех. Но най-голямата мечта на индийските учени е да постигнат късмет с отглеждането на легендарните холандски лалета. Както твърдят местните цветари, няма да се наложи дълго да чакат постигането на добри резултати в тази насока.

 
Китай ще води борба със замърсяването на почвата
 
Китайската комунистическа партия и Държавният съвет на републиката публикуваха ежегодния си „Документ № 1”, който е насочен към развитието на селското стопанство и осигуряването на продоволствена безопасност на Китай.

В него се потвърждава, че за последните няколко години екологичната ситуация във всички селски китайски местности значително се е влошила. Правителството е убедено, че за замърсяването на водата и почвата в тях главна роля са изиграли фермерите, които прекомерно използват пестициди и изкуствени торове. Своя принос за влошаване на ситуацията са дали и промишлените предприятия.
Официалната статистика сочи, че в момента около 3,33 милиона хектара в селските райони на Китай са непригодни за земеделие заради замърсяването си.


В Азербайджан забраниха месото без кости
 
Считано от 13 януари 2014 г., в Азербайджан е въведена официална забрана за продажба в търговската мрежа на месо без кости. Както поясняват от Държавната ветеринарна служба при азербайджансското министерство на селското стопанство, в последно време по щандовете на магазините е започнало да се появяват твърде много месни изрезки с неизвестен произход.  „Аналогична заповед бе издадена още през 2006 г., но проверките показаха, че далеч не всички търговски обекти следват предписанията й. Затова беше решено да се приеме указ в нова форма. Ако потребителите искат да си купят изрезки, то отделянето на месото трябва да става пред очите им. Т. е. те трябва да се убедят месо от какво точно животно купуват” – уточняват от ведомството.

От там казват още, че е възможна и търговията с изрезки, но за това ще е нужно да се получи съответното разрешение от ветеринарната служба. Продавачите трябва да разполагат с лаборатория, осъществяваща контрол върху качеството на месото, а преди реализацията си продукцията е необходимо да бъде поставена в опаковка, отговаряща на всички стандарти и изисквания – с указания за датата на производство, срока на годност и номера на сертификата от ветеринарната служба.
Припомняме, че в Азербайджан бе обърнато специално внимание на произхода на месото след многото случаи, при които в някои райони беше установена реализация на месо от коне и магарета в големи обеми.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки