Българка спечели сърцата на публиката


Българка спечели сърцата на публиката
Певицата изгражда свой собствен музикален стил
03 Февруари 2014, Понеделник


Боряна Докле пее от люлката и мечтае за участие във филм

Автор: Камен Колев

Една млада певица, която нарича себе си и българка, и албанка, прослави България в телевизионното шоу The Voice of Albania в балканската държава. Боряна Докле, която е родена в семейство албанци с български корени и от десетилетия живее в София, бе на косъм от победата в телевизионното риалити.

Тя не успя да грабне първото място, но спечели сърцата на публиката, а феновете й в нашата страна още се ядосват, че SMS-те от България в нейна подкрепа не са били разрешени миналия петък, когато беше финалът на конкурса. Бора Д, както е артистичният й псевдоним е  израснала в семейство на известни артисти в Албания. Майка й Клеопатра Скарцо Докле също е талантлива певица, наричана албанската Лили Иванова.
Бащата Зехрудин Докле пък е популярен тамошен актьор. В продължение на 10 години е бил режисьор в популярния театър „Мигьени“ в град Шкодра. Боряна е с български корени точно по негова линия.

Зехрудин е родом от албанското Борье, едно от 11-те прабългарски села в район Гора, който се намира в Северна Албания. „Говори се, че тези селища съществуват още от времето на цар Асен Втори. Хората, които ги населяват, все още пазят традициите и езика си – старобългарски. Аз също го зная, защото съм го научила от своите баба и дядо“, разказва Боряна.
Името й също не е типично албанско – „на албанците не е познато, но пък е популярно женско име в България“. Според певицата, фамилията й също е показателна за българските й корени – „докле на архаичен български означава докога“.

Иначе Боряна е родена в Кукес, но израства в артистичния албански град Шкодра. „Пея от съвсем малка, а от 5-годишна свиря на цигулка“, разказа Боряна. Още като дете играе в албански театър, после се отдава само на музикалната си кариера. Живяла е и работила в Албания, Гърция, Полша, Лондон и Ню Йорк, следвайки своя музикален път. „Музиката е това, което дишам и издишвам, храня и култивирам", казва младата жена. Бащата на Боряна имал мечта – децата му да следват в София, България. Затова през 1998 г. Боряна и сестра й Олта Докле се местят в нашата столица. Родителите им пристигат година по-късно.

Певицата записва 8 клас в Музикалното училище „Любомир Пипков“, а след това завършва и висшето си образование с инструмент цигулка. Олга също е артист, има и литературен талант, а брат им Леарт завършва НАТФИЗ с награда за добро представяне. Още като студент той пък е играл малки роли в „Стъклен дом“ и „Под прикритие“. В момента гастролира в Младежкия театър, търсят го и за представления по театралните сцени в Пловдив и Варна.  След дипломирането си като цигуларка Боряна става вокалист на българската група „Кокомания“. Тя поема щафетата от предишната певица на бандата – Марияна Попова, с която до ден днешен са приятелки.

С групата Боряна пее авторски песни и кавъри в известни столични клубове, записват и хитовите парчета „Ти не дойде“ и „Как“. Шест години по-късно нашенката решава да стартира своята солова кариера като експериментира в различни стилове, пее и свири с различни известни музиканти. Участвала е в трибют проекти на Ерика Баду, Миси Елиът, Келис, Туит.

Музиката я свързва и с нейния житейски спътник – Гриша Георгиев, български музикант, чието име нашумя още преди десет години като вокал на култовата група „Портокал“, впоследствие преименувана в „Матакка“. Боряна и Гриша, който също пее и свири и на барабани, от 3 години работят заедно. Двамата създават дуо проекта Dokle&Greesh, в който Боряна е певица, продуцент и автор. Друг красив резултат на тяхната любов са двете им деца Клеа (4) и по-малкия Август. Боряна не пее в точно определен стил, а си създава свой собствен, повлиян от блус, R&B, хип-хоп, поп. Определя го като urban стил. Отдавнашна нейна мечта била да се яви на конкурс в албанското риалити The Voice.

„Исках да участвам, защото винаги съм желала да се върна в страната, където съм родена и да пея на албанските сцени. Албания ми е драга, това е родината ми. Много съм щастлива, че го направих, защото имам огромната подкрепа на публиката там, а това е най-голямата оценка за един артист“, разказва красавицата. Участието й в The Voice е и първото представяне на младата певица на албанска сцена.

„Ходя в Албания всяка година по два пъти, там имам дом и приятели. Като дете на известни родители журналистите винаги са ме търсели и са ме канели в предавания, но исках да се явя в този конкурс, за да се състезавам, а невинаги да се водя по своята фамилия“, добавя тя.
Успява да се класира в групата на четиримата финалисти от общо 40 претенденти. „Наградата бе видеоклип и албум. Чувствах се победител само заради това, че съм на финала и че моят треньор Алма Бекташи, джазпевица с много награди от участия в Албания и Косово, избра точно мен да се представя в последния, заключителен концерт в нощта на гласуването“, обяснява певицата.

Но не е само това – всички видеоклипове с нейните песни от риалитито имат десетки хиляди гледания, много повече, отколкото на останалите претенденти. В гласуването по интернет тя също до последно водеше с най-високи резултати, но вотът се обърна от SMS гласуването, тъй като линии за гласуване от България така и не бяха отворени. Макар да не успя да се класира на първо място, Боряна е амбициозна и гледа напред: „Мечтая да правя и да успея в това, което правя най-добре – да пея и да вървя все по-нагоре“.
Иска й се да участва във филм. В момента даже пише сценарий и си представя как тя изпълнява главната роля.


Боряна Докле Боряна и съпругът й Гриша с първородната си рожба Клеа Звездният дует Dokle&Greesh са заедно и в живота

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки