Голи до доказване на противното или на истината


Голи до доказване на противното или на истината
„Съжалявам! Това са първични животни. Обичам те!“
31 Януари 2014, Петък


В ченгеджийницата, в която живеем, всички сме като на нудистки плаж и никой не ни пита дали искаме или не да ни се виждат срамотиите

Автор: Борислав Михайлов komentator.bg

Първо действие
Тя: „Знаеш ли защо те подкрепям аз, която те прие трудно? Уверявам те, не за келепир. А защото всичко и всеки друг в момента е гибел и катастрофа. Но ти разви ли инстинкт за истински съюзници? Те не винаги ласкаят егото ти. Но в трудни моменти не са помияри. Ех, Бойко, най-опасното нещо за управника са помиярите. Ще имаш още шанс да го видиш. Но ще го разбереш ли?”
Той: „Съжалявам! Това са първични животни. Обичам те!


Второ действие (едновременно с първото, на част от същата сцена)
Тя: „Аз, за да успокоя моя екип, защото държа на хората, с които работя, ги извиках и им пуснах част от тези записи. В писмото до прокуратурата се казва, че нашият източник, който ни е предоставил тези записи и след като се е получил този публичен скандал и като част от участниците в тях, на този етап, но само на този етап, не желае публично оригиналния запис и копията му да бъдат огласявани”.
Той: „На тази тема трябва да се замислят висши магистрати - има ли ги филмирани някъде. На тази тема трябва да се замислят няколко министри. Има ли ги филмирани някъде? На тази тема трябва да се замислят няколко бизнесмена. Мен сигурно ме няма... иначе ще ида на село да гледам кокошки".


Трето действие (едновременно с първото и второто, на част от същата сцена)
Тя: Този компромат е умерзителен и е създаден, за да ме дискредитира като журналист на ГЕРБ, като зависим журналист. Това е опит за поредно пребиване на журналист, след като ме биха физически. Това е опит да бъда пречупена, да ми се затвори устата и да бъда квалифицирана като прислуга на бившите управляващи".
Той: „Когато в Пловдив откривахме поредната детска градина, казах как ще стане технологията на подслушванията – чрез нерегламентирани подслушвания. Аз не съм толкова вярващ в сегашните служби на МВР и ДАНС, защото през годините те се забъркаха именно в такива скандали, като „Галерия", „Мишо Бирата".


Всяка прилика с реални лица и събития е факт. И отговаря на тези събития или на някаква версия на истината за тях, толкова, колкото са истински и реални публикуваните есемесии или стенограми от разговори, записани със СРС; или документалните „повести” и „романи”, пуснати като стенограма на едни други разговори по Скайп; както и съобразно истината в показанията на едни или други от тези лица; и разбира се в съответствие с техническите и полит-инженерни умения и задачи на едни журналисти, на други едни политици, на трети едни хора от „службите”, на четвъртите – някои от които са били водещи офицери, а други – платени или доброволни „сътрудници”, на петите, които оприличават на задкулисен център, в който седят един или няколко capo di tutti capi.

Тя е българската журналистика. Или поне онази част от нея, която по думите на бившия шеф на БНТ Асен Агов „върви след победителите”. Но дори и от тази гледна точка не може да се отрече, че Тя е бита и заливана с киселина в лицето, взривявани са й редакциите и колите, заплашвана е, че Той може да й спретне (компроматно) досие, по-дебело от неговото.

Той е самата власт или нейно оръдие; временен собственик на харизма или статист, назначен за лидер; картоиграч, ловец или дори Човекът в сянка. Характерното за него е, че може да си позволи всичко, докато е на власт и да отрови животът на всеки, дори и след като падне от власт. Както и че има свои дефиниции за личен живот, право, чест и достойнство, които са толкова близо до идеала за съвършенство, колкото делата и животът на Началника.
И на един друг началник, от който е запомнил, че подчиненият никога не трябва да гледа в канчето на висшестоящия...

Тяхната голота е нашето утре

Съветвам ви да си представите българския парламент като къщата на „Биг Брадър” (с извинение за баналното сравнение). Но не като лъскава сцена от бутафорна къща с набедени герои, а като вътрешността на летище, оборудвано със скенерите, които бяха създадени след атентатите на 11 септември – апаратура, оголваща хората много по-натуралистично от добрите стари рентгенови апарати.

Моля ви да продължите нататък и да си представите къщата с надпис „Съединението прави силата!” като нещо повече от сцената на „Биг Брадър” – като място, където голи хора ходят с оголени и разбираемо материализирани мисли, желания, помисли, болки...
И преди да кажете, че всичко това е ненормално, извратено, отвратително – защото е точно така – поне за момент признайте, че всичко това е реално, вече случвало се, вече изтекло като СРС, флашка или любителски клип в някоя „социална мрежа”.
Тяхната голота е нашето утре!

Мога да ви го кажа аз... или Едуард Сноудън. Сигурно сте виждали поне някой от потърпевшите – например Б. Б., който е бесен от записа на шума от тоалетното му казанче; или Франсоа Оланд, заловен в изневяра като предшественика си Франсоа Митеран; или гневната Ангела Меркел, която разбра, че приятелски служби са подслушвали телефона й; или Ричард Никсън, който плати с президентството си онази стара афера „Уотъргейт”...

Преди да сме свикнали до степен на безразличие

След всичко това е редно да признаем, че има нещо повече от парадоксално, нещо ненормално и дори извратено в подхода към правото на лично пространство у нас.
Освен това съществува една властова раздвоеност към правото на личен живот, разкрачена до степен на шизофреничност. И към безправието да ти проснат целия личен живот като прани гащи на нечий простор – все едно дали държавен или медиен.
И не на последно място – имаме закони като врати в полето. Което, освен всичко друго, означава, че в повечето случаи да си търсиш правата по съдебен път е същото като да гониш Михаля.

Довчера над главите на снимащите и пишещите висеше заплахата да бъдат съдени и дори лишавани от свобода, ако го вършат без изричното съгласие на обектите си.
Днес, също като завчера, четем личната (електронна) кореспонденция между Тя и Той и чакаме да се появят анонсираните от Тя-2 записи на разговори между Него и тайните му приятели.

Утре, също като днес, един голям Шеф ще ни гарантира, че незаконно няма да се подслушва. Но не дава гаранции за информацията, след като вече е събрана. И освен това уточнява, че държавната агенция не може да разследва частните структури, които подслушват не по закон.

Заключението може да е простичко: Флиртът с властта е отвратителен, но също толкова отвратителна е ченгеджийницата, в която живеем...
Или натуралистично: Всички сме като на нудистки плаж и никой не ни пита дали искаме или не искаме да ни се виждат срамотиите...
И дори философско: Няма истина без морал!


Текстовете на есемесите, разменени между Борисов и Кулезич, превзеха информационното пространство

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Mr. Luis Evidence
12.08.2018 19:39:23
0
0
Добър ден,

Аз съм частен кредитор, който давам Гаранция за бизнес кредити, лично
Кредити, заеми за закупуване на жилища, заеми за автомобили E.T.C дадох дългосрочен заем
вариращи от $ 2,000.00 до $ 10,000,000.00 от един до петдесет години максимум
с 3% лихвен процент, заинтересуваният кандидат трябва да изпрати имейл: (luisloan87@gmail.com) обадете ни се на +15854660872 само с

име>
Държава>
Необходима сума на заема>
Продължителност на кредита>
Цел на заема>
Телефонен номер>

Г-н Луис Доказателство
1
Fernando
17.06.2014 22:48:09
0
0
Always renserhifg to hear a rational answer.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки