Предизборни илюминации в устието на Велека


Предизборни илюминации в устието на Велека
Как ли ще се почувстват защитените видове птици и риби, когато морската вода навлезе в реката
31 Януари 2014, Петък


В края на януари зимата се стовари със страшна сила и върху Бургаска област. Натрупа цели 4 сантиметра сняг, завяха ледени ветрове, в крайморските селища улиците

Автор: Огнян Марков

се заледиха, а устието на река Велека край Синеморец традиционно замръзна, и като нямаше къде да се изтича водата, взе, че заля пътя Царево-Резово.
Цялото това чудо продължи точно два дни, но пък даде блестящ повод на областния управител Павел Маринов да демонстрира непоклебимата си воля и решителност да овладее ситуацията, а на военнослужещите от базата на ВМФ край нос Атия и на някои колеги журналисти – да покажат чудеса от храброст при отстраняването на наводняването на района и отразяването на това героично дело.

Това се потвърждава от изписаното по случая в десетки медии, както и от извора – съобщение на пресслужбата на бургаския губернатор. След като на 28 януари сутринта се запознал със „създадената бедствена обстановка в селата Резово и Синеморец от община Царево“, се казва в него, той незабавно заминал, за да ръководи лично спасителните операции.

Предполага се, че е минал по някакъв начин по наводнения път, обявен в същото съобщение за „непроходим“, стигнал е до устието на реката и незабавно се е заел с ръководството на спасителните действия. А за да има и кого да ръководи, взел със себе си група моряци-сапьори, които с пет контролирани взрива на общо 20 кг динамит разбили ледената стена, запушваща оттока на реката, с което е било „възстановено нормалното й вливане в морето“. Нещо, което всъщност малко преди това бяха направили, разбира се, в доста по-скромни размери, неколцина местни жители с най-обикновени кирки и лопати, както това ясно се видя по новините на БТВ.

В следващата информация на същата пресслужба вече се говори не за група сапьори, а за „специалисти от специализирания модул за взривни работи“, което, всеки ще се съгласи, звучи много по-авторитетно.

В този дух е издържано и официалното съобщение на Военноморските сили на републиката. В него се казва, че „групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от военноморска база – ВМС с ръководител майор Йордан Тодоров“ първоначално извършила разузнаване на устието на река Велека до Синеморец и установила там... наличието на пясъчна коса – нещо, което без съмнение е забелязал всеки, който през лятото си направил труда да иде на плаж по тези места. След което било решено пясъка да бъде взривен. Предполага се, между другото, че въпросното решение е било взето от „ръководителя“ на групата военни моряци майор Тодоров, макар да изглежда малко странно, че в Българската армия, оказва се, вече няма командири, а само ръководители!

В същото време кореспондентът на БТВ Лора Стаматис, както разпространиха някои информационни издания, наблюдавайки действията на военните моряци, решила да стъпи на въпросния „модул“, за да направи репортажа си по-вълнуващ, но ледът се пропукал и тя цопнала до кръста в ледената вода на „буйната река“. От което пък човек може да остане с измамното впечатление, че репортажът е правен някъде по бързеите на Струма, а не в почти езерната вода на Велека при нейното устие, където по това време водите са били напълно неподвижни, заради блокирането си от пясъчния бент.

Трогателната история продължава с това, че един от граничните полицаи, които дотогава кротко наблюдавали действията по модула, извършил геройска постъпка, спасявайки репортерката в обятията си – ако не от удавяне, то поне от измръзване.
Всичко това би било смешно, ако не беше трагично.

И причините за са съвсем простички. Първата е, че почти всяка зима тази река прелива на същото това място, на което отдавна се предлага да се направи мост, но на никого досега не му е дошла на ум блестящата идея да си лъска имиджа с контролирани взивове насред Защитената местност „Устието на река Велека“. Така именно е записана тя в дебелите министерски тефтери. В които между другото пише, и че всяка година по време на есенните дъждове и през февруари се наводнява, след което водата сама си намира как да се оттече.

Втората причина е, че тази местност е защитена не защото на някого просто така му е скимнало, а тъй като в нея има зимуващи или преминаващи птици, като малък и голям гмурец, обикновен корморан, световно застрашената дяволица, ням лебед и пр. Около устието на реката в морето се срещат и черноврат гмурец, качулат корморан, червеноклюна потапница, бял ангъч и няколко вида чайки. В самата река пък са установени 32 вида риби, 7 от които са включени в Червената книга на България – змиорка, лупавец, триигла бодливка и други.

Освен това там е бил наблюдаван изчезващият по нашите крайбрежие тюлен монах, както и трите вида делфини, описани за Черно море – муткур (морска свиня), обикновен делфин и афала. За капак местността е и част от защитена зона „Странджа” съгласно Директивата за птиците на Европейския съюз от екологичната мрежа „Натура 2000“. От тази гледна точка би било интересно някой от участващите в „спасителните операции“ да се поинтересува как биха се почувствали всичките тези защитавани животинки, когато при първия по-силен вятър солената морска вода навлезе в реката през направения от тях канал с „дължина 20 м, широчина 4 м и дълбочина 1,5 м“, както подробно е описан в съобщението на Военноморските сили, тоест значително по-голям от естествения.

Би било интересно човек да се замисли и върху това дали пък тези взривове не са прелюдия към „облагородяването“ на югоизточния скат край устието на реката с вили и хотели красавци, особено като се има предвид, че само преди броени дни петчленен състав на Върховния административен съд обяви за всеобщ потрес общия устройствения план на Царево, предвиждащ мащабно застрояване в подобни защитени зони, за напълно законен. Че колко му е да се направи още една поправчица в него и бетонът за почне да се лее на воля и в това още девствено кътче по Южното ни Черноморие.

Лъскането на някои неща, като имиджа например открай време иначе е любимо занятие на българските политици. Мило и драго дават те да ги фиксира телевизионната камера, ама не коя да е, а правилната, и бедният журналист, чиято единствена грижа е да си пази хляба, да почне после да реди хвалба след хвалба за главния изпълнител на „спасителните действия“ при положение, че в близката околност и с въоръжено око не се наблюдават обекти, подлежащи на такова действие. Но така става винаги, когато наближават избори.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mr. Luis Evidence
12.08.2018 19:33:44
0
0
Добър ден,

Аз съм частен кредитор, който давам Гаранция за бизнес кредити, лично
Кредити, заеми за закупуване на жилища, заеми за автомобили E.T.C дадох дългосрочен заем
вариращи от $ 2,000.00 до $ 10,000,000.00 от един до петдесет години максимум
с 3% лихвен процент, заинтересуваният кандидат трябва да изпрати имейл: (luisloan87@gmail.com) обадете ни се на +15854660872 само с

име>
Държава>
Необходима сума на заема>
Продължителност на кредита>
Цел на заема>
Телефонен номер>

Г-н Луис Доказателство
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки