Светозар Филипов: И педя българска земя да не иде в чужди ръце!


Светозар Филипов: И педя българска земя да не иде в чужди ръце!
31 Януари 2014, Петък


Две трети от Самоков и 1/3 от имотите в Пловдив по документи са вакъфски имоти, но ние не трябва да позволим и педя българска земя да иде в чужди ръце.

Автор: Камен Колев

Това заявява родственикът на Антим Първи и създател на фондация “Български манастири и църкви” Светозар Филипов в интервю за в. „Марица“, като уточнява, че докато се стигне до съдебни дела в Страсбург, страната ни ще е подготвена да защити интересите си.Филипов и неговите съмишленици Христо Бойчев, Тончо Токмакчиев, Ники Въжаров, Стефан Стойков и др. заедно учредиха преди време сдружението  “Обединени езически вероизповедания”, за да докажат, че никой не може да претендира да си върне джамии, строени върху разрушени храмове и градени с тухли от същите тези църкви.

Той е и инициатор на експертна група от 20 души, която подготвя проект за промени в Закона за вероизповеданията, членува в Обществения съвет на Комисията по вероизповеданията и парламентарна етика като представител на Национален форум “Обединение”.Филипов призовава много внимателно да се анализират трите теми около казуса с имотите на мюфтийството въпросът със заведените през 2012 г.  искове от Главно мюфтийство, базирани на сега действащия Закон за вероизповеданията, известен като “Закона Цеков”.

„Той даваше възможност на всички вероизповедания да поискат имотите си до месец декември 2012 г. Най-добре от тази възможност се е възползвало Главно мюфтийство. Втората тема се отнася до проекта за промени в Закона за вероизповеданията, внесен на 16.07.2013 г. от Михаил Миков, Йордан Цонев, Хюсеин Хафъзов, Васил Антов, Павел Шопов.

Третата е внесеният проект за промени на 9 декември м. г. от господата Димитър Дъбов, Пламен Славов, Татяна Буруджиева- Ваниотис. Между трите теми има много общи неща, но за да имаме добри резултати в бъдеще, е необходимо да има полемика в конкретика за всяка една поотделно“, казва Филипов.

И дава пример с един от „подводните камъни“, който може да подведе кметовете при съдебните спорове - Съглашението от 6-19 април  1919 г., което уж урежда тези въпроси.
„В това съглашение Рифаат доста добре е “изиграл” Ляпчев. Казвам това, защото всички тези откази ще бъдат обжалвани от Главно мюфтийство в Страсбург. Това не е мое гадателство, а думи на депутата от ДПС г-н Хафъзов. Добрата новина за нас, българите, е, че до Страсбург ще се подготвим перфектно и няма да позволим и педя българска земя да отиде в неправилни ръце“, смята общественикът.

Друг проблем в готвените законови промени са паметниците на ислямската архитектура. Филипов твърди, че разполага с документи, според които повече от една трета от територията на Пловдив е вакъфска собственост.
„Те имат не само хотел, дюкяни, българомохамеданско училище, но и огромни масиви земя. Проблемът в Самоков не е само за Байракли джамия. Две трети от Самоков и региона е вакъфска собственост. Представете си, че Главно мюфтийство си поиска имота, на който е Мали-Цари град в Белчин. Османската империя е била навсякъде“, казва още Филипов в интервюто. И горещо поздравява жителите на Карлово, които скочиха на протести в защита на „Куршум джамия“, също пожелана от Главното мюфтийство.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mr. Luis Evidence
12.08.2018 19:31:07
0
0
Добър ден,

Аз съм частен кредитор, който давам Гаранция за бизнес кредити, лично
Кредити, заеми за закупуване на жилища, заеми за автомобили E.T.C дадох дългосрочен заем
вариращи от $ 2,000.00 до $ 10,000,000.00 от един до петдесет години максимум
с 3% лихвен процент, заинтересуваният кандидат трябва да изпрати имейл: (luisloan87@gmail.com) обадете ни се на +15854660872 само с

име>
Държава>
Необходима сума на заема>
Продължителност на кредита>
Цел на заема>
Телефонен номер>

Г-н Луис Доказателство
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки