Ще имаме ли вот „4 в 1”?


Ще имаме ли вот „4 в 1”?
31 Януари 2014, Петък


Президентът Плевнелиев предложи референдум по три въпроса заедно с европейските избори

Автор: Илияна Христова

Президентът Росен Плевнелиев изненада обществото и политиците с извънредно обръщение в сряда вечерта (29 януари).  Той предложи референдум по три теми, който да се проведе заедно с изборите за европейски парламент.

Въпросите, повдигнати от Плевнелиев са: подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно; подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми; подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите.
По закон президентът не може сам да инициира референдум. Това е право на парламента, а решението се взема с обикновено мнозинство. Ако депутатите одобрят идеята на Плевнелиев, това практически означава вот “4 в 1” през май.

На следващия ден, в четвъртък парламентарните партии реагираха различно. БСП и ДПС очаквано бяха против. Идеята на Плевнелиев дойде между първо и второ четене на подготвения от тях избирателен кодекс, което бе в основата на контраатаката им.
“Някой иска да съхрани дискредитирания проект на Фидосова”, заяви лидерът на ДПС Лютфи Местан. Мая Манлова (БСП) добави, че електронното гласуване би позволило фалшификации, а външният министър Кристиян Вигенин директно обвини Плевнелиев, че си прави пиар.
Това обаче не значи, че предложението на Плевнелиев автоматично ще отпадне.

Както е известно, мнозинството е нестабилно.
Част от идеите на Плевнелиев са застъпвани от Георги Първанов, а в групата на БСП има поне 2-3-ма близки до него депутати. От своя страна и Бойко Борисов заяви, че ще направи всичко възможно референдума да бъде прокаран.
Магдалена Ташева от “Атака” разкритикува Плевнелиев, но пък една от идеите – задължително гласуване, е старо предложение на партията. Така че, не се знае и как ще гласуват депутатите на Сидеров.

В мотивите си Плевнелиев изтъква, че иска референдумът да е заедно с евроизборите по финансови съображения – ще се харчат по-малко пари. Евровотът ще е в края на май, а за свикването на всенародно допитване се изисква технологично време. Това означава, че парламентът няма много време за умуване. Няма време и за широк дебат по предложенията на Плевнелиев.

Предстои да видим и дали внезапните му идеи не са част от войната срещу правителството. Референдумът може да разцепи управляващото мнозинство, а отказ на парламента може да провокира нови улични протести. Социолози и политици, подкрепящи протестите, веднага се изказаха ласково за предложенията на Плевнелиев, макар в миналото да са били против част от тях.


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mr. Luis Evidence
12.08.2018 19:18:54
0
0
Добър ден,

Аз съм частен кредитор, който давам Гаранция за бизнес кредити, лично
Кредити, заеми за закупуване на жилища, заеми за автомобили E.T.C дадох дългосрочен заем
вариращи от $ 2,000.00 до $ 10,000,000.00 от един до петдесет години максимум
с 3% лихвен процент, заинтересуваният кандидат трябва да изпрати имейл: (luisloan87@gmail.com) обадете ни се на +15854660872 само с

име>
Държава>
Необходима сума на заема>
Продължителност на кредита>
Цел на заема>
Телефонен номер>

Г-н Луис Доказателство
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки