Смехотворната хипербола в спортната журналистика


Смехотворната хипербола в спортната журналистика
Как можеш да наречеш „гениален" този футболист от „Бистришките тигри" (в ляво)
30 Януари 2014, Четвъртък


„Гениалните“ пасове на „гениалното“ поколениеНапоследък в спортните коментари все по-често се употребява думата „гениален“ за някаква сполучлива проява или постижение. Най-често във футбола . Да кажем, „гениален пас“. Появи се и съчетанието „гениално поколение“.

Няма да се спирам нашироко на  срещуположни мнения за спорта въобще. Но в книгата на Александър Кравчук „Нерон“ се дават  доста остро сатирични мнения за атлетизма, съвсем документално цитирани от творбите на философа Сенека и фундаменталния лекар Гален. Някои от тях не споделям, но има логични и остроумни пасажи, които действат отрезвяващо на опиянението от физическото самочувствие. Струва си да се прочетат от спортисти, треньори и пр.

Имам дългогодишни искрени симпатии към елитния спорт, но сега става някакво смислово недоразумение, стигащо до смехотворна хипербола. Направих си труда за справка в академичните речници – на чуждите думи, етимологичния и тълковния. Обобщението на думата „гений“ е за изключителна творческа надареност, най-висока степен на човешки възможности. Тя произлиза от латинското „гениус“, което означава дух, духотворец.

Така че това понятие не е точно за спорта. Иначе как бихме нарекли творчеството на хора в сферата на научното откривателство, литературата и изкуствата? Никола Тесла още през 1932 г. доказва, че има енергийни частици, които се движат със скорост, по-голяма от светлината. С някои изобретения надскача Айнщайн, но остава за дълго едва ли не присмехулно неразбран. С последните съвременни експерименти се оказва, че е бил гениално прав.

Или Ф. М. Достоевски, който  с прогностичния си роман „Бесове“ от 1871 г. предвижда в далечина опасностите от атеистичния тоталитаризъм. Защо да не прибавим и нашия Джон Атанасов, а и Яворов със стихотворението „Чудак“, което символизира в световен мащаб драмата на вечно търсещия дух. Списъкът на действителните гении е дълъг…

Зная, че интелигентната част от по-възрастните поколения е наясно със смисъла на думата „гениално“. Но чрез непремислената й употреба в медийното пространство тя се профанизира, и то сред голяма част от населението. Принизява се в представите, особено на младежта.

Затова е редно пишещите и публично говорещите по-често да отварят българския синонимен речник и да си избират според случая някои думички от синонимното гнездо на „гениален“ – даровит, талантлив, способен… По-свободно може да се прибавят интелигентен, хитър, находчив, изобретателен, съобразителен, умел, ловък и т. н. Въобще, колкото по-рядко се използва тази огромна дума, толкова по-близо сме до слабата  човешка представа за гениалния творец на всичко – Бог.

Друг е въпросът, че в световните ранглисти на доста спортове сме сред опашкарите. И ако върви така, от петте олимпийски кръга ще ни остава само нещо като две нули. А всички знаем техния санитарен смисъл…

Тодор Бакърджиев


В категории: Горещи новини , Трибуна

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mr. Luis Evidence
12.08.2018 19:02:52
0
0
Добър ден,

Аз съм частен кредитор, който давам Гаранция за бизнес кредити, лично
Кредити, заеми за закупуване на жилища, заеми за автомобили E.T.C дадох дългосрочен заем
вариращи от $ 2,000.00 до $ 10,000,000.00 от един до петдесет години максимум
с 3% лихвен процент, заинтересуваният кандидат трябва да изпрати имейл: (luisloan87@gmail.com) обадете ни се на +15854660872 само с

име>
Държава>
Необходима сума на заема>
Продължителност на кредита>
Цел на заема>
Телефонен номер>

Г-н Луис Доказателство
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки