Приемат заявки за млечни квоти до 30 януари


Приемат заявки за млечни квоти до 30 януари
28 Януари 2014, Вторник


Вторият прием на заявления за купуване на млечни квоти започна на  21 януари и ще продължи до 30 януари, съобщиха от ДФ "Земеделие".


Фиксираната цена за килограм краве мляко за доставки и директни продажби е 1 стотинка. Първият вид квота дава право за доставка на мляко от производител на изкупвач, а вторият – за директна продажба или предаване на мляко и други млечни продукти от производител на потребител.

До момента за покупка са заявени 4,18 млн. кг квота за доставка и 180 500 кг за директни продажби. Свободни остават 2,62 млн. кг от първия вид млечни квоти и 709  кг от втория вид. Търговията се осъществява със средства на млекопроизводители, а ДФ „Земеделие” е междинно звено в процеса.
Хората, които участват в борсата, ще получат удостоверения с новия размер на индивидуалната си квота. От нея ще бъдат удържани 5 % в полза на Националния млечен резерв. Те подлежат и на проверка на място.

Квотната борса стартира на 1 август. Тя се прилага в България за пета поредна година и ще продължи до 1 април 2015 г. Чрез нея млекопроизводителите, които искат да разширят дейността си на пазара, могат да купят допълнително количество млечни квоти, а тези, които не могат да ги реазилизат - да ги продадат. Главната цел на борсата е да регулира производството на мляко и млечни продукти в Евросъюза.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки