Страшилище в двора


Страшилище в двора
28 Януари 2014, Вторник


Плашилото, както е известно, не е само приказен герой от „Вълшебникът от Оз”, но и срещащо се в действителността чучело, чиято основна мисия е да предизвиква страх


у наглите птици – врани, косове и врабчета, които нападат с дръзновение лозята, овощните и зеленчуковите ни градини. И тъй като човек не може да прекарва денонощно времето си сред насажденията, пъдейки хвъркатите досадници, които се опитват да ни съсипят реколтата, страховитата осанка на страшилището е призвана да охранява лехите и плодните дръвчета.

Разбира се, това, че плашилото трябва да е страшно, за да отблъсква с вида си крилатите вандали, не означава да изглежда глупаво и грозно. Затова стопаните може да си го направят така, че то да е симпатично и дори да играе ролята на украса за двора им.
За да се справя със задачата си ефективно обаче, е добре да бъде снабдено с нещо, което се движи по него, тъй като птиците бързо свикват с неподвижния пазач и престават да му обръщат внимание и да се боят.  Това може да са развяващи се на вятъра лентички, звънтящи малки камбанки или връзка с алуминиеви кутийки от напитки, ветропоказател, страховито гребло и дори надути балони. 

Отделно е хубаво дрехите, с които ще го облечем, да са в ярки тонове. Върху шапката му може да се монтира ветропоказател.
Плашило можем да изработим и от празни пластмасови бутилки с различни размери. За глава е подходящо да се използва трилитров бидон, „облечен” с капронова връв или канап. Но обезателно трябва старателно да нарисуваме лицето му с всички подробности – очи, нос, уста, за да наподобява все пак човек.

Краката и ръцете се правят от няколко нанизани едно в друго по-малки шишета. От нарязани като пръсти стени на бутилки може да се оформят дланите. Тази технология  е подходяща и за създаването на косата. Ако върху ръцете се сложат ръкавици, осанката на градинския бодигард ще изглежда доста по-„човешка”.
Тялото може да се направи от петлитрова съдина. Всички елементи може да се пришият един към друг или да се скрепят с тиксо. Разбира се, те може да се заменят и с метални кутии от консерви или напитки.

Като основна конструкция на тялото може също така да се използва слама или сено, с които да се напълнят панталоните и търбуха на плашилото.
Към всичко това всеки може да добави различни други допълнителни атрибути, които да придадат атрактивност и индивидуалност на бездушния страж на наспорилата реколта.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки