Нашенска „Гайда“ оглася Люксембург


Нашенска „Гайда“ оглася Люксембург
Клуб „Гайда“ в Люксембург се разраства непрекъснато, като негови членове стават и други европейци
27 Януари 2014, Понеделник


Вече пета година клуб „Гайда“ е мястото, където нашите сънародници, живеещи в Люксембург, не само се срещат и си помагат, но и организират концерти,

Автор: Георги Ваташки

театрални гастроли и изложби на български  артисти и музиканти.
„Гайда“ е създаден по идея на четирима млади нашенци – Мила Тодорова, Маргарита Георгиева, Бояна Стаменова и Чавдар Аладжов, които от години работят като преводачи в „Културен център на европейските институции“ във Великото херцогство.
"Имаме невероятни традиции, за които е хубаво да знаят повече хора. Благодарение на „Гайда“ ние чувстваме, че сме емигранти. Работим в чужбина, но не забравяме, че сме българи“, споделя Маргарита.

Идеята за създаването на клуба се ражда преди пет години, докато четиримата се подготвят да отбележат Трети март - тя е да съберат колкото може повече свои сънародници, за да бъдат заедно на националния празник на родината си. На поканата се отзовават повече от 80 нашенци, живеещи в Люксембург.

„Тогава решихме, че щом можем да съберем толкова хора на празника, редно е да направим нещо повече, за да може българите, живеещи тук, да бъдат по-често заедно. А също и да популяризираме българските традиции и постижения“, припомня си началото Мила.
„Кръстник“ на клуба става французинът Еманюел Френ – голям почитател на родната култура и запален гайдар. Така на 1 юли 2009 г. „Гайда“ отваря врати и за кратко време членовете му нарастват, като към днешна дата са близо 200. Мнозинството от тях са наши сънародници, но не липсват и поляци, французи, унгарци и швейцарци.

Първото голямо събитие на „гайдарите“ се превръща и в първото им голямо изпитание. „Поканихме Теодосий Спасов. Точно тогава изригна вулканът в Исландия и пепелта от него блокира въздушния трафик в Европа. Кавалджията и музикантите му се оказаха блокирани в Прага, където бяха на участие. Тогава Бояна тръгна с кола към чешката столица и ги докара в Люксембург един час преди началото на шоуто им. Гордеем се, че в онези дни дори Виенската филхармония не успя да направи концерта си, но нашето събитие се състоя“, разказва за преживените перипетии Мила.

По инициатива на „гайдарите“ във Великото херцогство са гостували също Камен Донев с прочутия си моноспектакъл „Размислите на един учител за народното творчество“,  солистката на „Мистерията на българските гласове“ Калинка Вълчева и детският ансамбъл „Загорче“. В плановете им е заложено през март тази година да им гостува Мая Новоселска с пиесата „Едно малко радио“.

„През 2013 г. постигнахме своеобразен рекорд като успяхме да организирахме 39 събития. Финансираме ги с пари от билети и инвестираме в разходи за предстоящи прояви. Всеки член на клуба, който предложи нещо конкретно, се заема с координацията и реализацията. Така работим“, споделя с гордост пък Маргарита.
Благодарение на „Гайда" в Люксембург е създадена и седмична школа по народни танци, организирани са и курсове по български език. По повод различни празници се сформират ателиета за децата. За Коледа например малчуганите на нашите сънародници са майсторили в тях сурвачки.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки