Велико Търново почете 13 безсмъртни българи с изложба


Велико Търново почете 13 безсмъртни българи с изложба
Безсмъртните българи ни учат на национална отговорност и доблест
26 Януари 2014, Неделя


С изложба “13 безсмъртни българи” Велико Търново почете идеята на богослова и общественик Ваклуш Толев за изграждане на Дом светилище на 13 поименни

Автор: Здравка Христова

безсмъртни българи в нашата история.
Още през 1993 г., по повод 50 години от кончината на цар Борис III, Толев за пръв път прокламира идеята за утвърждаване на 28 август като Ден на най-светлите български имена. Няколко години по-късно инициативата придобива национален характер.

В списъка влизат цар Борис III - Обединител, хан Аспарух - Основател, Княз Борис - Покръстител, цар Симеон - Просветител, св. Климент Охридски - Азбучник, св. Йоан Рилски - Покровител, св. Патриарх Евтимий - Мистик и воин, Отец Паисий - Будител, Васил Левски - Икона на българската свобода, Баба Тонка - Майка на безстрашието, Александър Батенберг - Съединител, Пенчо Славейков - Прозрението на българския гений, Ванче Михайлов - Воин на оскърбените българи.

“В душата на българина има наличен, но не достатъчно приложен оптимизъм. Затова празнуваме повече падналите за освобождение, отколкото идеята за история. Предложената от Общество „Път на мъдростта” дата и поименни безсмъртни е именно идея за история. Ние искаме гладният за хляб и бедният за идеи да се срещнат в Дома светилище! Защото пораженство е да се живее без национална доблест и обидно е да нямаме идея за историзъм!”, се казва в обръщението на фондация “Безсмъртни българи”.

Идеята е подкрепена от десетки видни личности и институции, обществено-политически и културни организации, ползва се с подкрепата и на много общини в България. През 2003 г. Общинският съвет във Велики Преслав предоставя място за построяване на светилището, изготвен е и уникален архитектурен проект. През 2005 г. е създадена фондация “Безсмъртни българи”, която да набира средства и да работи за изграждане на този нетрадиционен музей на паметта.

Изложбата е подредена в регионалната библиотека “Петко Славейков” във Велико Търново и ще остане до 28 януари, след което ще гостува и в други градове и културни центрове на страната.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки