Януарски ритуали, свързани с началото на края на зимата


Януарски ритуали, свързани с началото на края на зимата
„Кьорава кобила“ по улиците на плевенското село Ясен
26 Януари 2014, Неделя


На Бабинден жените пощуряват, а в село Буковлък се вихри Кьорава кобила

Автор: Огнян Марков

Един от най-колоритните обичаи, които се пресъздават с много настроение на всеки 21 януари, е таченият от млади и стари Бабинден. Тогава се отдава почит към бабите и бабуването, на тези, в чиито благословени ръце за първи път проплакват новородените, на тези, които лекуват женски болести и женската душа. Затова той се чества и като празник на  акушерството и родилната помощ у нас.

Макар в основната си изразна част обичаят да е еднакъв за цялата страна, все пак в отделните краища, пък и дори в селищата, намиращи се географски близо едно до друго, се откриват различия. По принцип навсякъде рано сутринта в менче се налива вода и в нея се поставя здравец, но някъде носят тази вода на попа да я освети, другаде минават без това.
После задължително бабите и по-възрастните жени се събират в дома на последното новородено бебе, където пеят песни и го наричат за здраве и щастие.

Интересен за отбелязване факт е, че привързват на китката на пеленачето преплетени бял и червен конец – нещо, което у нас се прави по традиция месец и половина по-късно, когато всички се накичват с бяло-червени мартеници.
Но същинската част на обичая е измиването на „бабата“. Обикновено това е най-възрастната жена, която е бабувала, тоест помагала при раждането. Върху ръцете й поливат от менчето изворна вода, за да ги измие със сапун, а после тя ги избърсва в полите на присъстващите млади жени,  за да имат голямо и здраво поколение.

Този ден процесия от баби и жени непрестанно обикаля населеното място и ако представителките на нежната половина на човечеството срещнат по време на обиколките си мъж, той трябва да се откупи, иначе рискува да бъде подложен на изпитания. В село Хотница, Великотърновско, например, на този, който няма пари или пък не иска да се откупи, му събуват гащите и го пускат тъй да си ходи по пътя за смях на цялото село.

В село Гостилица, община Дряново, този обичай се нарича Ялова понуда и също се отбелязва на 21 януари. На него яловите жени погват мъжете, които срещат по улиците, и когото хванат, го вдигат и носят на ръце, докато не се откупи. Ако не направи това, според древното предание те трябва да го... разкъсат.
Според историци и фолклористи това всъщност е прастар езически обичай, водещ своето начало от култа към бог Дионисий, от Орфей и орфизма като философско учение, нагоден по-късно към каноните на християнството.

След Дионисиевите тържества в чест на бога на виното и веселието,залегнали в наши дни в основата на празника Трифон Зарезан, настъпвал денят на вакханките (жени, участнички в пиршества, веселия, оргии). Замаяни още от виното, изпито предния ден, те тръгвали на  лов за мъже, когото хванели – изнасилвали го, а след това го разкъсвали на парчета. Всъщност според легендата самият Орфей – философ, композитор и певец с неземно чуден глас, намерил смъртта си именно при една такава среща с тези развилнели се женски създания...

На другия край на страната пък, в Разлог, отбелязват Бабинден с Бабино хоро. Жените, хванали се на него, носят на гърба си бебета в пъстроцветни платнени люлки, характерни допреди тридесетина години за бита на помаците в Родопите.
В Ново село, Видинско, покрай традиционните обредни действия, специфичното е, че „бабата“, която и там е главното действащо лице в ритуала, води жените на Дунава, където къпе кукла, символизираща новородено бебе. Поверието е, че ако на този ден пеленачето се изкъпе в реката, през цялата година ще бъде здраво и румено.

Там се пресъздава и обичаят „Код мошику“, характерен за този край, при който млади семейства гостуват на жената, която е тяхна наставница при отглеждането на децата, изслушват нейните наставления и й отдават почитта си.
В Бресник, Пловдивско, старата баба-акушерка пристига на селския площад с файтон, а там я посрещат жените, преоблечени като мъже, караконджули и филмови герои. Карнавалното шествие обикаля цялото село, а мъжете, които са непослушни този ден, биват налагани с пръчки или къпани в корита.

Иначе навсякъде из родината ни, съвсем по българската традиция, накрая празникът  завършва с богата трапезата, на която всяка жена притуря по нещо, което сама е омесила и приготвила. На трапезата се лее вино, пеят се стари песни и веселието продължава често до зори, докато мъжете си седят по къщите или тайно се събират някъде, за да удавят и те в питие мъката си от това, че този ден са дискриминирани.

Много интересен зимен обичай е т. нар. Кьорава кобила, който е познат и се пресъздава само в Плевенския край, най-вече в Буковлък, Тръстеник, Ясен и в други тукашни села. Както в повечето езически традиции, превърнали се по-късно в християнски ритуали, и той отразява борбата между доброто и злото и всичко, което се извършва в този ден, има за цел да прогони нечистата сила далеч от къщите на хората и от населеното място. Обичаят е част от северняшките кукерски игри, провеждани на Ивановден – най-вече по стар стил.

Процесията при пресъздаването на „Кьоравата кобила“ се състои от един немаскиран човек, наречен калесник – той има задачата да кани хората от селото да вземат участие в празника. С него вървят още участници, преоблечени като баба, дядо и просяк. Смята се, че тези три персонажа символизират старостта, немощта и немотията.

Просякът трябва да е навлечен във възможно най-парцаливите дрехи, за да предизвиква съжалението и милостта на хората. Бабата пък дундурка кукла, имитираща бебе (в миналото най-вероятно в ръцете си е носила истинско пеленаче), а в пелените събира онова, което даряват хората.

След тях крета „кьоравата кобила“, направена от дърво, покрита с чулове и носена от няколко здрави момци. Отпред се слага конска глава, а отзад – опашка. „Кобилата“ се води от специален човек, а до него върви стражар със сабя в ръката, чиято задача е да подканя „добичето“ да не спира, ако се умори.

Следващите персони в шествието са нагиздени като свещеник, булка и младоженец, които от своя страна символизират плодородието и почитта към бога, от когото се очаква и тази година да даде богат берекет и здраве на жителите на селото. Ритуалната процесия завършва със селския оркестър, който с музиката си задава и темпото на движението.
Калесникът спира пред всяка врата и пита дали стопаните искат „кьоравата кобила“ да посети дома им и с това да им донесе здраве и късмет.

Това именно е и същността на ритуала.  Разбира се, никой от стопаните не отказва и след няколко песни и танци, изпълнени от участниците в процесията, те даряват бабата, дядото, просяка, булката и младоженеца с каквото имат на сърце. А в това време предрешеният поп ръси със светена вода стопаните и  благославя.

Един друг стар и рядък обичай, който е вързан с Йоан Кръстител и неговото измиване в река Йордан, е къпането на младите зетьове което се прави в близкото до Слънчев бряг село Кошарица и в шуменското село Върбица. При всички случаи и това ритуално измиване с вода има значението на древноезическото прочистване във времето, когато зимата вече се стяга да си ходи.

Къпачите – млади мъже, носят на гръб зетьовете, задомили се в селото през последната година, и ги хвърлят в реката. После всички се хващат на мокро хоро, а празничното настроение обхваща всички жители на населеното място, които гледат отстрани и се радват на буйните млади хора.
Празникът традиционно завършва със събирания по къщите на младите зетьове, които трябва да почерпят за кръщението си и приемането им като равноправни жители на селото.


На Бабинден в Хотница Мокрото хора във Върбица

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки