Комсомолецът Плевнелиев брани капитализма


Комсомолецът Плевнелиев брани капитализма
Да започнем начисто, който забогатял, забогатял
26 Януари 2014, Неделя


Циничното послание след първите две години на герберския президент: „Преходът приключи, забравете!”

Автор: Велизар Енчев

На втората годишнина от президентския си мандат Росен Плевнелиев се обърна към нацията с послание, издаващо истинската му същност на малък човек с големи амбиции. Извървелият трънливия път на комсомолски активист при комунизма, крупен бизнесмен при капитализма и държавен глава по волята на ГЕРБ размаха пръст на своите критици с ултиматум:

"Митът, че политическата класа в България трябва да бъде изметена, че е необходима коренна промяна в системата и рестартиране, е особено опасен. Решението за България не е през нова доза революции, месии и популисти, а чрез работещи институции..."
Ако сме имали илюзии за почтеността на Плевнелиев, след това откровение те са безвъзвратно минало. Президентът на България ни каза в очите, че осъжда всеки призив за ревизия на криминалния преход. За него рестартирането на държавата и морала е неморално, понеже ще доведе до революция.

Казано с три думи - преходът приключи, забравете!
Хубавото на демокрацията, дори и на фасадната, е гарантираната смяна на ролите. След краха на ГЕРБ на власт дойдоха новите спасители на Отечеството, които подгониха старите. Усетил, че над главата му надвисва прокурорска гилотина, Плевнелиев поиска от Националната агенция за приходите (НАП) пълна ревизия на имотите и парите си.
Малка подробност е, че президентският вопъл за данъчна ревизия е закъснял, защото приходната администрация отдавна предприе серия проверки срещу семейството му.

Видимо притеснен, държавният глава обяви, че всеки гражданин може да бъде проверен, но се усъмни в мотивите за интереса на агенцията към него. И със сълзлив глас призова данъчните да се фокусират "върху проверки и ревизии на рискови групи данъкоплатци, както и на политици, чийто стандарт на живот е във видимо противоречие с декларираните от тях доходи и имущество".

В края на президентското откровение Плевнелиев натъртено припомня: още в първия си работен ден на "Дондуков" 2 е публикувал доходите и имуществото си, съобразно разпоредбите на законите и е предоставил доказателства за законния им произход.
Като говорим за президентските имоти, нека припомним колко са и къде са. Още като министър Плевнелиев бе сочен като най-богатия в кабинета на Борисов. В обявената тогава дънъчна декларация прочетохме, че семейство Плевнелиеви има 5 къщи, две ателиета и милиони в банки. Заедно със съпругата си Юлияна той купувал, дарявал и прехвърлял десетки имоти, което впечатлява дори брокерските агенции. 

През 1999 г. Плевнелиев се сдобива с апартамент от 113 кв.м на улица „Марин Дринов“, а също и с две ателиета от 94 кв.м и 68 кв.м на централната столична улица „Лайош Кошут“. На следващата година е дарен с дворно място в „Лозенец“, което набързо продава. А през 2005 г. прави ценна инвестиция, като купува 768 дка на брега на морето в Черноморец.
По общо мнение няма по-усамотено място по Черноморието, струващо цяло състояние.

Дали крайморският терен е платен с милиони, или с жълти стотинки, това остава тайна.
Днес на морската скала край Черноморец се издига вилата на Плевнелиев, оценявана за милиони, като в двора й има басейн. Безценна екстра е прокараният веднага след покупката трикилометров асфалтиран път, ползван само от семейството.А на панорамата към морето могат да завидят и шейховете от Кувейт.

Но и това не е всичко. В Черноморец семейната фирма на Росен и Юлияна Плевнелиеви, наречена „Плевнелиеви” ООД, притежава още един парцел от 4629 кв.м и 7 дка ниви.
Като хора с търговски нюх, Плевнелиеви не си губят времето с празна политика, а си купуват в разложкото село Баня 3 дка ливада - собственост на селското читалище. Там също вдигат луксозна вила, грижливо поддържана от местните цигани.

Така и така инвестират в Пиринска Македония, Плевнелиеви решават да вложат излишните си пари и в Егейска Македония. По незнайни пътища президентската двойка открива на гръцкия полуостров Халкидики замък, достоен за кралски особи - намира се точно на входа на Атон, където цената на квадратен метър надхвърля 1300 евро.
Ако на българското и гръцкото море обитават два палата, в София Плевнелиеви имат чутовен дворец - къща в луксозния затворен комплекс „Резиденшъл парк”, намиращ се на Околовръстното шосе, с разгърната площ от 478 кв.м.

Само размерите на гаража са колкото на един апартамент – 75 кв.м. Домът е с басейн и с топла връзка със сградата. По официални данни цената надхвърля 450 000 евро, но според брокери е два пъти по-висока.
За хората с къса памет ще припомня: комплексът „Резиденшъл парк-София” е върху терен от 235 дка и в него има 900 жилища, а инвестицията е 80 млн.евро. Плевнелиев е управител на дружеството–инвеститор в комплекса, разположен срещу „Бизнес парк София”. А сега черешката на тортата - „Бизнес парк София” е построен пак от фирма на Плевнелиев, по това време съдружник с германската фирма "Линднер".

От имотната декларация на Плевнелиеви узнаваме още нещо - 25 години след началото на Великата криминална революция, освен с огърлица от селски къщи, земеделски земи, морски резиденции и кралски палати, семейството е спестило в банки 12 млн. лева.  
Колко чисти са тези милиони, се разбра от гостуване в "Дискусионно студио" на бившия главен редактор на издавания от Плевнелиев вестник "Югозападни вести" Тодор Карастоянов, който потвърди отдавна носеща се мълва.

През 1991 г. току-що произведените бизнесмени Росен Плевнелиев - доскоро кадър на ОК на ДКМС в Благоевград, и Иван Тодоров - по-късно станал винарски бос, получават  благословията на социалната министърка в кабинета “Димитър Попов” Емилия Масларова да изнесат 200 работници в Германия.
Въпреки че единият е завършил специалност "Изчислителна техника", а другият – свирене на гайда, те се преродили в строителни предприемачи.

Като истински първопроходци на капитализма, бившите комсомолци бързо се ориентирали в новата ситуация и покрай официалната квота взели още 400 души. От обещаните 2500 марки работниците получават 250, а другата половина бизнесмените им изпращат в България. Но за кратко. Карастоянов разбира истината, когато съпругите на германските роби на Плевнелиев нахлуват в редакцията на „Югозападни вести“ и си искат неполучените пари за няколко месеца.

"По-късно разбрах, че вестникът е бил използван за пране на пари. Защото издаването му съвпадна с първоначалния престой на работниците в Германия“, разказва Карастоянов. През 1993 г. немската трудова полиция атакува офиса на „Ирис Интернешънъл“ в град Руселхайм заради големия брой на работниците...

Да продължавам ли с имотните афери на Плевнелиев? Има ли смисъл да хабя време за труд, по закон отреден за НАП? Дали обаче приходната агенция ще освети парите и именията на президента, или ще повтори срамното упражнение с апартаментите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов? Няма ли данъчните инспектори да приложат порочния принцип за недосегаемост на елита, благодарение на който няма конфискуван имот на новата номенклатура?

А че политическата класа трябва да бъде изметена с рестартиране на гнилата ни държава, в това не се съмнявам. За разлика от простосмъртните, Плевнелиев  панически се страхува от нова революция, защото има какво да изгуби. Нямащите могат само да спечелят, защото им отнеха всичко. Благодарение на мутренско-червената аристокрация, избрала си преди две години себеподобен за президент.

Анализирай това
Ако сме имали илюзии за почтеността на Плевнелиев, след това откровение те са безвъзвратно минало. Президентът на България ни каза в очите, че осъжда всеки призив за ревизия на криминалния преход. За него рестартирането на държавата и морала е неморално, понеже ще доведе до революция.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки