Скандалният Ерджан Рашид-Роко пак отърва кожата


Скандалният Ерджан Рашид-Роко пак отърва кожата
Ерджан Рашид-Роко
24 Януари 2014, Петък


Той ще се измъкне само с глоба заради буйствата си през миналата седмица, когато съдебни изпълнители описваха имуществото му

Автор: Гергана Костова

Скандалният бизнесмен Ерджан Рашид-Роко бе задържан преди седмица в Кърджали, след като оказа съпротива на съдебни изпълнители при описа на имуществото му. Той не се подчинил и на разпорежданията на полицаите, които придружавали съдебните изпълнители.

Арестът му бе остатъчно зрелищен, че да напомни онзи от 14 април 1997 г., когато под ръководството на тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев се проведе мълниеносната операция „Комар”. Същия ден сутринта в 6 ч. Роко бе закопчан с обвинение за притежаване на фалшива валута и после близо 5 г. лежа в затвора. Тогава при него бяха открити 413 000 германски марки и 20 000 долара, всички менте.

Роко подскачал като див петел и налитал на полицаите, придружаващи служителите от кантората на частния съдебен изпълнител Росен Сираков. Неотлъчно до него бил и брат му Ерсун, известен последно с опита да го убият в нарочно меле и още по-известен с възкръсването си от дългата кома.

Във въпросния ден на съпротивата е бил описан бар „Париж” и офисите на горния етаж на сградата, с които Рашид се гордееше особено много. Впоследствие бизнесът му се срина, а комисията „Кушлев” обяви имуществата му за придобити по престъпен начин и ги оцени на близо 2 милиона лева. Доказаните от Рашид доходи категорично се разминаваха с придобитите му собствености, разликата възлизаше на 6 920 минимални работни заплати.

Комисията „Кушлев” спечели делото през август 2008 г., но защитата на Роко успя да приложи куп процедурни хватки и да проточи съдебното решение до декември 2010 г.
Сред имуществата, с които Рашид ще се раздели, са не само прословутият бар „Париж” и офисите над него, но и бившият ресторант „Рибарска среща”, две оранжерии в Джебел, тракторна база със склад и ремонтна работилница в село Сушево, ханчето край разклона за Момчилград и Джебел, 5 апартамента и 5 автомобила, парцели земеделска земя и и др.
Рашид има 15 влезли в сила присъди, но успя да осъди България в Страсбург два пъти и бе обезщетен с общо 12 000 евро, защото лежал без присъда, бил пребит при арестуването, а от МВР били скрили имената на баретите от акцията.

Този светъл персонаж обаче сега ще се отърве само с глоба, въпреки бруталното си поведение от онзи ден, заплахите и псувните към полицаите, охраняващи съдебните изпълнители. След 24 часа, Роко бе пуснат от ареста, а от областната дирекция на полицията уточниха, че ще му бъде съставен акт по Закона за МВР. Наказателното постановление е за неизпълнение на полицейско разпореждане и нищо повече.
Хората в Кърджали се питат как така прошката винаги е за големите бандити като Роко, а, както казва народът – за една кокошка няма прошка.

Ерджан Рашид е с направо банална биография, присъща на човек от региона – той е едно от 6-те деца във фамилията на баща-говедар. „Дебютът” му е бил пред „Магурата” в София – там в онези години всеки стърчащ на улицата мъж беше нерегламентиран пункт за валутен обмен. После започва бизнес с питейни заведения, навлиза в хазарта и обмяната на валута.

Само за няколко години той успя да се снабди с имущество за милиони, след покупка на заведения в Кърджали, Момчилград и Джебел. Името му се свързваше с трафик на проститутки, канали за продажба на крадени автомобили, наркотици и пласиране на фалшива валута. Но живееше като недосегаем, а кой му внушава усещането за безнаказаност лъсна по-късно.

Не трябва да се забравя една важна подробност – в деня на зрелищния му арест през април 1997 г. в Кърджали бяха възловите политически лидери Ахмед Доган, Иван Костов и Георги Първанов. Единствен Доган гласно обяви, че зад полицейската операция по задържането на Роко стоят политически мотиви и сметки – беше време на  предизборна кампания.

Тогава гръмна и скандалът с прокурорите, шефовете на всевъзможните институции, ченгетата, следователите, които Роко бе успял да постави в зависимост от себе си. Той беше създал истинска империя с поданици, сред които и главният прокурор Иван Татарчев, които вярно му служеха и работеха за него. После обаче тези негови хора бяха светкавично освободени от заеманите постове. Смяташе се, че по онова време моделът за успял българин от малцинствата е работел с печатницата за фалшиви банкноти в Истанбул, която бе разбита.

Всички сериозни обвинения срещу Рашид обаче отпаднаха, а ходещият скандал получи 15 присъди като Ал Капоне за друго, не и за основните му престъпления – за съхраняване на алкохол без акциз в заведенията му, за заплахи към полицаи, за хулиганство и т.н.
Човекът, който беше приел на хранилка всевъзможните политически лидери и ходеше из града като негов собственик, сега очевадно дава психически отклонения. „Аз съм от Ал Кайда”, „Говорих с Бан Ки Мун”, „Адвокатът на Берлускони беше вчера при мен тук”, „Има световен заговор срещу мен” и много подобни налудни твърдения крещи той в слушалките на журналисти – иначе няма кой да го изслуша. Близките му твърдят, че в затвора в Стара Загора е превъртял, но не са в състояние да го убедят, че трябва непременно да се лекува.

Историята на скандалния бизнесмен Ерджан Рашид-Роко е събирателен образец на децата на калния преход. С тази разлика, че той още е сред живите и че никой не е дръзнал да го гръмне публично, каквато бе съдбата на много други мутри. Макар и жив обаче, принцът вече е просяк. Вероятно заради това даже прокуратурата отказа да се намеси в последните му изпълнения и той пак ще отърве кожата с лека глоба.


Скандалният бизнесмен ще трябва да се раздели с гордостта си – прословутия бар „Париж” и офисите над него

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки