Слави Бинев: Върнахме се там, откъдето започнахме


Слави Бинев: Върнахме се там,  откъдето започнахме
24 Януари 2014, Петък


Докладът на Европейската комисия за България е най-критичният за седемте години членство в ЕС, казва евродепутатът

Автор: Интервю на Севдалина Пенева

Мониторинговият механизъм остава в сила и за България, и за Румъния поне още една година. Това стана ясно след доклада на Еврокомисията, публикуван преди дни.
В него е отбелязано как България има едни от най-лошите резултати в редица сфери – най-лошият показател за медийната свобода (според "Репортери без граници") и в групата на най-зле представящите се страни, що се отнася до политически права, корупция и икономическа свобода.

"България в момента се нуждае от съживяване на силите в полза на реформите и осигуряване на лидерство. Основни принципи като правото на закона и независимостта на правораздаването трябва да бъдат ядрото на една дългосрочна стратегия", се казва в текста. 

И още: „Въпреки че в разстояние само на една година в България се изредиха три правителства, настоящите управляващи засега още не отговарят на очакванията на хората за увеличаване на гражданските права, като престъпниците остават ненаказани."

Овен това ЕК намекна, че е разтревожена от политизирането на държавните структури, като според нея нито в България, нито в Румъния назначенията там се правят прозрачно и на база професионализъм и заслуги.
Какво още пише в последния доклад на ЕК, разговаряме с евродепутата Слави Бинев:



- Мониторинговия доклад на Европейската комисия за България предизвика противоречив отзвук в страната – бе определян от „депресиращо четиво“ до „позитивно отношение“. Какъв е вашият коментар?

- Ще се опитам да сведа за вашите читатели съдържанието на доклада на по-ясен език, тъй като европейският жаргон е малко труден за разбиране и на някои хора няма да им стане ясно какво точно е написано там.

А там пише, че за последните години в България няма никакъв напредък, нито пък желание за промяна, че предишната тройна коалиция между ГЕРБ, „Атака“ и РЗС по нищо не се различава от настоящата – БСП, ДПС и „Атака“. Както и, че всички действия от страна на управляващите са само безкрайно прехвърляне на отговорности между „предишни“ и „сегашни“ (които на практика са началото и края на едно и също нещо) и единствената им цел е залъгване на електората.

Най-големите критики, разбира се, са срещу правосъдната система, тъй като ние подлежим на мониторинг точно там. За последните година и половина се вижда, че в там нищо не е направено.
Първо, Конституционният съд е избиран задкулисно и неоткрито. Второ, Висшият съдебен съвет се назначава от партиите в Народното събрание на квотен принцип, което го прави политически зависим. Тоест, двата ни най-висши органа в съдебната система са абсолютно зависими, което означава, че в тази сфера не може да бъде проведена никаква реформа. Това означава също така, че магистратите не само обслужват, но и издигат над закона родните политици.

Ето, и в момента тук имаме конкретен казус за решаване. Има извършено престъпление от даден народен представител, но накрая няма нищо да бъде предприето срещу него, защото или пръстчето му ще се окаже златно, или му е важно гласчето, или нещо друго има там.
Излиза, че сме забравили какво означава демокрация. Това не е диктатура на мнозинството над малцинството, а означава диктатура на закона. Законът обаче тук явно не е на почит. И ще бъде така, докато не се предприемат кардинални мерки. Нужна е спешна реформа в съдебната система и тя трябва да почне от там, висшите магистрати да се избират от народа, а не да се назначават от политици.

Всяко забавяне в тази посока ни връща там, откъдето започнахме. И това е видно за европейските ни партньори.
В доклада, по отношение на борбата срещу престъпността нещата са още по-лоши. Четем убийствени критики спрямо бездействащото формирование БОРКОР,  създадено иначе да бори мафията. Упреци има и към комисията за конфликт на интереси. Тези две структури, четем между редовете в доклада, са били използвани за разчистване на сметки.

В общи линии хората в прав текст ни казват – вие сте некадърни и корумпирани.
Всичко тези недъзи у нас, като обобщение, създават лоша инвестиционна среда в България. И се вижда, че ние по никакъв начин не можем да вървим напред. Тъй като се знае, че като няма сигурност в държавата, това повлича надолу икономиката и спира големите инвестиции.
Ако ние наистина не се справим с политическите и обществените проблеми в страната, не може да очакваме икономическо развитие.


- От 2007 година насам, това ли е най-критичният доклад на ЕК?

- Според мен това е най-критичният доклад, защото в другите до момента като че ли имаше някаква надежда. А тук такава не виждам. Толкова пренебрежително е написан, като към хора, които не са свикнали да си защитават интересите, а да ги продават, че мен лично много заболя. Няма вече и светлина в тунела, което е най-лошото.
Има много критики, но най-важният упрек е свързан с демонстрациите от страна на нашите управляващи, които не дадоха и намек да се направи, че може да бъде преобразуван този несправедлив Избирателен кодекс, даващ възможности за манипулации на изборите и опорочаващ цялата система.


- Какво означава „посредник на властта в сянка“? За Делян Пеевски ли се отнася този израз? 

- В Европейската комисия много внимават, когато боравят с понятия и гледат да не използват конкретни имена. Но ние прекрасно знаем кои са търговците с власт и без да се посочват. Не само Делан Пеевски, за такъв политически посредник може да се приеме и лидера на „Атака“, например, който обслужва две поредни правителства. Виждаме го, че той неизменно е на масата и продава политическия интерес на хората, които са го пратили да ги представлява в парламента.


- Сред критите има ли такива и за медийната среда в страната?

- Споменати са думи и по този въпрос, но елегантно. Все пак, този доклад е свързан основно с правосъдието и вътрешния ред. За нас се знае, че медиите тук се използват в момента като наказателни бригади. И най-опасното нещо е, че тези стандарти се задават именно от държавните медии.


- Какви могат да бъдат последиците от този доклад?

- Трябва да очакваме следното нещо. Пълна проверка по абсолютно всички фронтове, постоянни съмнения, изваждането на България от списъка на страните, подходящи за инвестиране.
И няма как иначе. В България не могат нещата да тръгнат в положителна посока, докато политически лидери нападат физически всеки гражданин, който им се изпречи пред очите, докато се ширят и живеят в параден лукс на фона на съсипаната икономика и ниския жизнен стандарт в страната.
Ние живеем наистина в държава, която се управлява от разни сиви кардинали, които сякаш правят всичко възможно да ни изкарат насила извън граница и да разпродадат обезлюдената земята на безценица.


- Критичният тон не следва ли да се приема като намек за предсрочни парламентарни избори?

- Това е един от изводите, които могат да бъдат направени. Защото политическата върхушка е проиграла всички кредити на доверие не само в собствената си страна, но и пред европейските си партньори.
Ето, съвсем пресен пример, как ни приемат в ЕП. В момента изтича седмицата на общите парламентарни заседания в три от най-важните комисии на ЕП. В тях трябваше да има представители на всички държавни членки на съюза. От страна на България имаше само един участник, който дори не беше с българско име. Такова неглижиране на работата в Европейския парламент е унизително.

Повярвайте ми, няма други като нас, които да демонстрират подобна незаинтересованост, инертност и неразбиране на европейските практики. Изобщо, зле сме по абсолютно всички показатели, само по корупция сме на първо място. И по мързел също сме в челната тройка на европейските страни.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки