Ехинацея


Ехинацея
23 Януари 2014, Четвъртък


Като лечебно растение ехинацеята е била използвана още от индианските племена.


Съдържа много полизахариди, етерични масла, флавоноиди, органични киселини, дъбилни вещества, сапонини, смоли, а в коренищата й се откриват инулин, глюкоза, фенолкарбонови киселини и пр. Всички части на растението съдържат ферменти и множество макро- и микроелементи като калий, калций, селен, кобалт, сребро, молибден, цинк, манган и др.

В медицинската практика се прилагат настойки, отвари и екстракти от ехинацея. В промишлени мащаби се произвеждат и множество лекарствени препарати, изготвени на основата на сок или екстракт от билката.
Тя проявява силно имуностимулиращо и противовъзпалително фармакологично действие. Способства за активирането на редица неспецифични фактори на защита на организма и клетъчния имунитет, подобрява обменните процеси, стимулира мозъчното кръвоснабдяване и увеличава броя на левкоцитите.

Народната медицина я препоръчва при имунодефицити, предизвикани от остри инфекциозни заболявания, за профилактика и лечение на простудни заболявания, грип, възпалителни заболявания на носоглътката и устната кухина, при рецидивиращи инфекции на дихателните и пикочните пътища и като възстановително средство след продължително лечение с антибиотици на полиартрит, простатит и гинекологични заболявания.
Външно се прилага при дълго незарастващи рани, изгаряния, ухапвания от насекоми, обриви, херпеси и екземи.

Използваема част: стъбла, цветове и коренища – връхната част и съцветията се берат  в началото на цъфтежа, а корените се изкопават през есента. Растението, от което се събират, трябва да е над двегодишно.
Внимание: Не се препоръчва отварите и настойките от ехинацеята да се приемат без прекъсване повече от 10 дни и да се дават на деца под 2 години.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки