С чаша лимонов сок срещу настинката


23 Януари 2014, Четвъртък


При простудни заболявания помага и чудодейният прополис


Колкото и да е необичайно топло времето тази зима, простудните и грипните заболявания, характерни за този сезон, няма как да ни се разминат. За това как от години се справят с тези състояния в семейството на Нина от Смолян разказа самата тя в предаването „Нашата храна – нашето лекарство“ на телевизия СКАТ с водещ Христо Мермерски.

Още при първите симптоми на настинка се взима 1 лимон и добре се измива със зелен сапун. Нина настоява сапунът да е именно зелен, тъй като според нея зелената боя, с която го оцветяват, има способносттта да убива микробите.
След като е добре измит, двата края на цитрусовия плод се изрязват, тъй като в тях се натрупват най-много вредни вещества при отглеждането му. Сокът се изцежда и се изпива разреден с малко вода . Жената препоръчва той да не се подслажда – нито със захар, нито с мед или какъвто и да е друг вид подсладител.

След като се приключи с храненето, трябва да се изяде остатъка от лимона – меката му част и кората, нарязани на малки парчета и отново без добавянето на подсладители. Добре е след това поне един час да не се яде и пие нищо, затова и най-подходящото време да се направи това е вечер преди лягане. По принцип е хубаво да се изяждат по този начин по два лимона на ден.
Нина препоръчва също в лимоновия сок да се добави и малко хлебна сода, като предупреждава, че при това течността започва да кипи. Затова сокът трябва да се налее в по-дълбока чаша.

Тази приятна и полезна напитка смолянката от години дава на близките си всяка зима и по нейните думи досега не им се е наложило нито да търсят лекар за настинки или грип, нито пък да взимат антибиотици, аспирини или други лекарства срещу простудни заболявания. С лечителката ще ви срещнем в някой от следващите броеве, в които ще разкажем как е излекувала своята майка от много тежко заболяване.

Що се отнася до грипа и настинките, ще припомним, че баща и син Мермерски препоръчват за тяхната профилактика да се взима на всеки час по 1 с. л. прясно мляко, подгрято до 50 градуса, с добавени в него 8 капки сок от чесън.
Отделно, водещият на „Нашата храна – нашето лекарство“ по телевизия СКАТ споделя, че няма по-уникално лекарство за лечението на грип от прополиса. Този природен продукт има широк спектър на действите, затова всяко заболяване, свързано не само с грипа, но и с всякакви други здравословни проблеми в устната кухина, гърлото, езика, сливиците и пр. (като например пародонтоза, афти и др.), може да бъде предотвратено или лекувано с пчелния клей.

За целта може да се използват три лечебни метода.
1. Взима се 5-10 г чист прополис и се сдъвкват като обикновена дъвка. Ако се усеща парене на езика, каквото обикновено се наблюдава при децата, то от време на време прополисът следва да се потапя в мед.

2. В топло мляко или вода се слагат през 2 часа по 40 капки 30-процентна прополисова тинктура (може да се вземе от аптеката, а може и сами да си я приготвим). Освен на устната кухина, това се отразява добре и на цялата храносмилателна система.

3. Взима се клечка с памук и се потапя в прополисова тинктура. С този своеобразен тампон се разтриват добре венците, езика, небцето и гърлото. Това пречиства цялата устна кухина от всякакви причинители на болести.

Рая Гарджева от Сливен пък съветва преди лягане гърлото да се маже с памучно тампонче, навито на подходяща пръчица и напоено в разтвор от лимонов сок и 1 с. л. сода бикарбонат (нещо като напитката от рецептата на Нина от Смолян, но с по-гъста консистенция). На следващата вечер содата следва да се замени с нишадър.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки