Какви респираторни инфекции ни дебнат


Какви респираторни инфекции ни дебнат
23 Януари 2014, Четвъртък


Напоследък всички около мен се разболяват – кашлят, кихат, имат силна хрема. Някои казват, че това е грип, но официално няма обявена грипна епидемия.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Времето тази зима е меко и хората ходят по-леко облечени, затова мисля, че по-скоро става дума за настинка. Какви простудни заболявания са характерни за този сезон?
Геновева Дармалиева,
Кюстендил

Студът, влагата, мъглите, вирусните инфекции и самолечението са главните причини за широкото разпространение на острите респираторни заболявания и тази зима. Кои са най-важните инфекции на дихателните пътища и какво поведение трябва да следваме, за да избегнем тежките усложнения и последствия в резултат на тях?

Остър ринофарингит

Вирус плюс простуда е равно на хрема и болно гърло. Заболяването възниква като малки епидемии в семейни или професионални групи. Инкубационният период е между 1 и 4 дни. Най-често негови преносители са различни вируси. Съществен предразполагащ фактор в случая е простудата.

Ринофарингитът протича като остро неразположение, главоболие, хрема, сухота и болки в гърлото, леко повишена температура. Лекува се в домашни условия, при стаен режим. В продължение на 2-3 дни се правят затоплящи процедури: компреси, разтривки, топли вани. Добро домашно средство за лечение са и позабравените вече вендузи. Храната на болния трябва да бъде лека, трябва да пие топли течности – по 1-2 литра на ден. Към лечение с лекарства трябва да се пристъпва само по преценка на лекуващия лекар. Колкото до антибиотиците – те са крайна мярка при доказани усложнения (микробна суперинфекция), и то само ако лекарят прецени, че това е необходимо.

Остър фарингит

Опасни отоци и обриви мъчат болния. Най-често се разпространява епидемично в условията на общо и локално охлаждане. В 80 на сто от случаите се дължи на вирусна инфекция. Обикновено микробен причинител е стрептококът. Това заболяване също протича под формата на общо неразположение, главоболие, висока температура, затруднение при преглъщане и болки в гърлото. Но тук вече гърлото е зачервено, особено сливиците и дъгите около тях. Понякога дори се получават опасен оток и обрив, подобен на този при скарлатината.

Лечението продължава 2-3 дни. Болният трябва да приема течно-кашава храна и да пие достатъчно топли течности, които обаче не бива да бъдат газирани. Препоръчват се същите процедури като при острия ринофарингит. Освен това добре е да се правят инхалации с алкални разтвори, например сода за хляб с лайка. Болният може да смуче таблетки за дезинфекция на гърлото, да приема понижаващи температурата и противоболкови средства. Ако обаче състоянието му не се подобри в рамките на 2-3 дни, а продължи да се влошава, той трябва да потърси лекарска помощ.

Остър бронхит, трахеобронхит

Редовно овлажнявайте въздуха у дома. Това са възпалителни процеси, причинени от вируси, бактерии, както и от различни физични, химични и други агенти. Кръвениста инфекция се наблюдава, когато болният е инфектиран с паразити и гъбички. След инкубационния период, който продължава 1-2 дни, се явяват обща отпадналост, главоболие, висока температура, дразнение зад гръдната кост.

Кашлицата отначало е суха, дразнеща, а по-късно – влажна, с отделяне на оскъдни слузни, по-рядко – слузно-гнойни храчки. При по-тежко протичане на заболяването температурата е много висока, кашлицата е мъчителна, понякога с пристъпен характер. Болният трябва да „пази стаята“ и да не се движи прекалено активно. Въздухът в помещението трябва редовно да се овлажнява. Трябва да се пият големи количества топли течности като чай и бульон. Препоръчват се загряващи процедури. Физикалната терапия има значение за отстраняване на бронхиалната секреция. Добър ефект в това отношение имат вибрационният масаж и инхалациите.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки