Ковач вае невести от... дърво и свири на гайда


Ковач вае невести от... дърво и свири на гайда
С уникалната си над 120-годишна носия в подножието на Родопите в село Гела
21 Януари 2014, Вторник


Атанас Пеев излиза на сцената с носия, тъкана преди 120 години

Автор: Здравка Христова

Мъж на 30 години от Велико Търново съчетава в себе си няколко невероятни таланта, които го вкараха в списъка на онези ярки личности, наречени пазители на българските традиции. Атанас Пеев кара желязото да се огъва в ръцете му и да приема неочаквано красиви форми, от дървото вае прекрасни женски фигури, а когато не работи върху поредния си авторски проект, свири на... гайда.

В края на миналата година с основание той бе удостоен и с националния приз "Пазител на традициите". Казва за себе си, че приема това признание като още една котва, която здраво го задържа да не емигрира от България.
„Това е престиж и отговорност да утвърждаваш и пазиш българското. Нали знаете, че камъкът си тежи на мястото, и аз съм от тези, които не могат да избягат от корена си“, разказва при срещата ни синеокият творец.

Роден е на 6 януари 1984 г. в град Смолян. През 2002 г. завършва Средното специално художествено училище за приложни изкуства в родния си град със специалност "Художествена обработка на металите". През миналата година той се дипломира във Великотърновския университет в специалността "Скулптура". Преди да завърши висшето си образование е взимал уроци и в испанската столица Мадрид. Син е на известния смолянски график Иван Пеев.

„За мен нямаше друго училище освен Художественото. Още от много малък баща ми ме е водил там и когато стана време да ме записват, сам посочих къде и какво ще уча. Познавах всяко кътче на сградата, в нея се чувствах все едно съм си у дома. Момичетата учиха художествен текстил и облекло, а момчетата бяхме или в металопластиката, или в скулптурата. Така стана - естествен уклон, воден от гените“, разказва за началото на творческия си път Пеев. Преди да продължи образованието си с рисуване във Великотърновския университет дошла следващата любов в живота му - гайдата.

Когато кажеш Родопите, по презумпция веднага ти излиза представата и мелодията на гайдата, така е и при мен. Родителите ми бяха купонджии, събираха се приятелски семейства и винаги, за да става весело, имаше и гайда. Така се увлякох по нея, че никого не изненадах, когато се записах в ансамбъла да уча точно този музикален инструмент, разказва младият мъж.
Участвал е в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Орфей", в оркестрите "100 каба гайди" и "101 каба гайди", в уникалните надсвирвания на съборите в Гела и има награди от там не само за камерен състав, но и за индивидуално участие.

Историята с носията му, с която свири, е повече от интересна.
„Подари ми я мой приятел за 18-ия ми рожден ден. Тя е на повече от 120 години и когато започнахме да проучваме корените й, се оказа, че първоначално е била празничен костюм на мъж от родното ми село Соколовци в Родопите. После носията е била притежание на мъж от друго село, след това пак сменя собственика си, но все остава празнична, не е за ката ден, затова е толкова хубава. Накрая носията дойде при мен. Автентична е и много си я харесвам и пазя“, разказва гайдарят. И добавя:

„В България добрите и професионални гайдари са малцина и не можеш да имаш участия всеки ден. По този начин днес е трудно да си изкарваш хляба. Така превес взе по-практичната част от многостранните ми заложби и дойдох във Велико Търново. Причините са две. Баща ми е завършил Факултета по изобразителни изкуства в старопрестолния град, а аз пък не харесвам София“,  разказва Атанас.

И, понеже го приели едва на четвъртата година от завършването на художественото училище, за да не бездейства, се записал да изучава металопластика в родния си Смолян. Притежател е на няколко престижни награди - от годишната студентска изложба на Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново, от пролетната изложба на СБХ за 2013 г. - за млад автор, а наскоро уникалната му дипломна работа "Гайди" (от камък, дърво и метал) спечели първото място на биеналето "Лудогорие" в Разград.

Казва, че при толкова дейности вече не знае кое е занаят и кое е хоби. „Така са се оплели, че като ковач си почивам от гайдаря, а те двамата - от скулптора“, обяснява пазителят на традициите. Най-важното е, добавя той, че му е хубаво с което и от трите да се захване. „Ако не са и трите ми увлечения - гайдата, скулптурата и ковачеството, трудно ще се издържам финансово, но сега успявам и съм доволен, че все още не ми се налага да влизам в комерсиалното изкуство. Така че, мога да чакам да ме осени музата с вдъхновението си“, допълва Пеев.

От няколко години тази „муза“ е подсилена и от любовта към приятелката му Бояна, негова колежка скулпторка, с която са се запознали във Велико Търново. С нея споделя всички свои планове. Дойде ли вдъхновението обаче, творецът сякаш минава в друго измерение. Разказва, че когато правил трите гайди по дипломния си проект, ги работил месеци. Сутрин работил в работилницата по едната - металната, по обяд му идвала идея как да промени детайл в другата, дървената, оттам - отивал в другото ателие, а вечер у дома решавал, че ще направи фрагмент от третия инструмент.

Обича да ходи по изложби на свои колеги и казва, че за съжаление изкуството с търговска цел превзема пазара. Има и много хубави творби, но тях по-скоро ги правят автори, които нямат житейските, материални проблеми на ежедневието, разсъждава младият творец.
Любимите му материали за работа са камък, дърво и метал, а темите - естествено българската тематика - невести и гайди. Тези работи не се правят много от нашите автори, а на мен са ми любими и ме правят разпознаваем, разказва Атанас Пеев.


В ковашката си работилница творецът е един от малцината у нас, които се занимават с металопластика Гайдарят си почива от ковача, а те двамата от скулптора През ноември миналата година Атанас Пеев беше удостоен с престижната награда Металната, дървената и каменната гайда на Атанас Пеев са дипломната му работа, завършвайки

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки